Cristian Chivu, cel mai valoros exponent al fotbalului reşiţean, împlineşte astăzi o vârstă rotundă: 40 de ani! Născut la Reşiţa pe 26 octombrie 1980, fostul tricolor şi-a început cariera profesionistă la CSM Reşiţa în 1996, unde a rămas până în 1998, când a trecut la Universitatea Craiova. În 1999, el a fost protagonistul unui spectaculos transfer la Ajax Amsterdam. În 2001, el a devenit căpitanul echipei olandeze, cu care a câştigat Eredivisie un an mai târziu. În 2003, Chivu a părăsit Olanda pentru Italia, ajungând întâi la AS Roma, şi apoi la Internazionale Milano – formaţie cu care a cunoscut cele mai mari succese, atât în competiţia internă, cât şi în Europa. Cu “nerrazzurri”, Chivu a câştigat trei titluri în campionatul italian, două Cupe ale Italiei, dar şi Liga Campionilor,în sezonul 2009/2010, când Interul era antrenat de portughezul Jose Mourinho.

Cristian Chivu debutat la Naţională pe 18 august 1999, într-un meci amical disputat împotriva selecționatei similare a Ciprului, meci terminat la egalitate, scor 2-2. A fost convocat de Emeric Ienei pentru Euro 2000, unde a evoluat excelent și a reușit să marcheze și un gol împotriva echipei Angliei. România a depășit faza grupelor la Euro 2000, dar a fost învinsă în sferturile de finală de către Italia. Cristian Chivu a mai participat și la Euro 2008, dar nu a mai reușit să depășească faza grupelor la această ediție. A fost considerat liderul generației sale, de obicei a purtat tricoul cu numărul 5 și a fost căpitanul echipei naționale de fotbal a României. S-a retras oficial de la echipa națională pe 21 mai 2011, printr-o scrisoare trimisă Federației Române de Fotbal.

De interes:  Progresul Ezeriş a pierdut la masa verde jocul cu Crişul Chişineu Criş. Ambulanţa a încurcat socotelile cărăşenilor

Cristian Chivu a obţinut licenţa Pro UEFA Pro după ce a absolvit cursurile şcolii de antrenori de la Coverciano. Posesorii acestei licenţe au dreptul de a antrena la cel mai înalt nivel în fotbalul european.

Fostul fundaş al Naţionalei României a antrenat în sezonul trecut echipa Under 17 a lui Internazionale Milano, după ce a pregătit formaţia Under 14 a acestui club. Fostul fundaş a evoluat la gruparea milaneză între 2007 şi 2014.

În prezent, Cristian Chivu locuiește la Milano alături de soţia Adelina şi de cele două fiice ale cuplului, Natalia şi Anastasia.

foto: click.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.