Connect with us

Politica

Oraviţa, oraşul cu numai 12.000 de locuitori, dar care găzduieşte şase muzee tematice

Publicat

pe

Oraşul cărăşean Oraviţa, cu o populaţie actuală de numai 12.500 de locuitori, este printre puţinele din România care găzduieşte nu mai puţin de şase muzee tematice, pragurile acestor aşezăminte culturale fiind trecute anul trecut de nu mai puţin de 11.000 de turişti.

În Oraviţa pot fi vizitate în prezent muzeele masoneriei, farmaciei montanistice, CFR, culturii, etnografic şi cel al monetăriei imperiale.

„La acest capitol al întoarcerii noastre obligatorii spre imaginea trecutului, cred că s-au făcut paşi importanţi încă de acum patru ani şi jumătate, când un proiect al Primăriei Oraviţa s-a pliat pe ideile noastre, în aşa fel încât am decis să rezolvăm problema cu istoria locului, şi anume, să organizăm muzee tematice, după modelul celui pe care îl aveam deja – Muzeul farmaciei, concretizat încă din 1993. Aşadar, vorbim de muzee tematice, însă în clădiri diferite, care au şi ele au istoria lor, fiind vechi, dar care se află pe lista naţională a patrimoniului”, a afirmat luni, pentru AGERPRES, omul de cultură Ionel Bota, directorul Teatrului Vechi „Mihai Eminescu” din Oraviţa.

 

Foto: (c) Paula Neamtu/AGERPRES

Până la ora actuală, se poate vorbi de înfiinţarea a şase muzee tematice la Oraviţa, începând cu cele două din clădirea Teatrului Vechi „Mihai Eminescu” din oraş, şi anume, un muzeu de istorie a culturii, care expune afişe vechi ale evenimentelor culturale, spectacolelor de muzică şi teatru, care s-au montat pe această scenă, colecţii de fotografie, de epocă, care reflectă momente importante din istoria clădirii. Cel de-al doilea muzeu este cel al masoneriei, având în vedere că, la ridicarea edificiului, cele două loji masonice care activau la vremea respectivă în Oraviţa au contribuit la construirea acestuia. Exponatele care pot fi vizionate în acest muzeu al masoneriei fac demonstraţia unei istorii foarte active. Aici pot fi găsite personalităţi ale oraşului, evenimente importante ce trimit oraşul spre istoria mai amplă a culturii europene, având ca lideri, coordonatori, personaje cu un rol important în concretizarea acestora, membri ai celor două loji masonice, Gluckhauf şi Kosmos.

De interes:  Daniel Toda, un timişorean cu experienţă internaţională pe listele USR PLUS pentru Camera Deputaţilor

 

Foto: (c) Primaria Oravita

Nu departe de Teatrul Vechi Mihai Eminescu din Oraviţa, se poate vizita, într-o altă clădire cu o valoare istorică deosebită, Muzeul de istorie a farmaciei montanistice. De asemenea, într-o clădire a cărei menţionare documentară este din 1763, se află Muzeul monetăriei imperiale. Pentru că la Ciclova Montană funcţiona, după 1811, o monetărie care emitea moneda cea mai ieftină, dar şi cea mai de circulaţie în fostul imperiu, moneda de aramă, folosind resursa de cupru de la minele din preajma oraşului Oraviţa. Muzeul este amenajat într-o clădire istorică, unde, la parter, în perioada interbelică a locuit unul dintre liderii Revoluţiei de la 4 noiembrie 1918 de la Oraviţa. Este vorba de juristul Mihail Gropşianu, care a locuit aici până în 1934, după care s-a mutat la Timişoara. Muzeul monetăriei cuprinde exponate ce ilustrează activitatea acestei instituţii, cu ecourile evoluţiei în timp a problemelor instituţiilor bancare şi de credit ce funcţionau în oraş, înainte sau după 1918, bănci care sunt înfiinţate aici sau filiale ale unor bănci din Europa.

De interes:  Ferma primarului comunei Dangeni a fost incendiata

Apoi, există un Muzeu al etnografiei, unde cu ajutorul Primăriei Oraviţa s-a reuşit, în fapt, salvarea clădirii vechii Primării, a Oraviţei Române, care a funcţionat până în 1951, când erau două habitate, respectiv, Oraviţa Română şi Oraviţa Montană.

„În Primăria fostei Oraviţa Română, pe care am reuşit să o salvăm, am amenajat un muzeu de etnografie cu exponate care reflectă, într-una din săli, evoluţiile ceramice, în zonă existând centre ceramice foarte puternice, să zic aşa, într-un triunghi – Anina – Sasca Montană – Oraviţa. Sigur, centrele sunt plasabile în satele din zonă. Vasele expuse acolo, obiectele tridimensionale au o istorie a lor. Cele mai vechi datează din 1773 şi s-au păstrat prin grija unor preoţi locali, de la Biserica din Oraviţa Montană, care au fost realizate în cadrul comunităţii de aromâni, care era una puternică. De altfel, chiar şi arhitectul Teatrului Vechi Mihai Eminescu din Oraviţa, Ion Niuni, era aromân”, explică Ionel Bota.

Printre cele mai interesante piese expuse se regăsesc şi câteva căni de băut apă, din lut, oferite soldaţilor şi ofiţerilor care la 3 august 1919, adică acum aproape o sută de ani, intrau oficial în Oraviţa, cu titlul de instauratori ai administraţiei româneşti, în Oraviţa.

De interes:  Intreaba un avocat online fara deplasare - Consultanta Juridica

Pentru Muzeul CFR-ului, administraţia locală din Oraviţa mai are de rezolvat problema spaţiilor, pentru a putea realiza o intrare adecvată a vizitatorilor. Practic, se doreşte organizarea unui circuit, însă la acest capitol încă există discuţii cu Regionala CFR. În principiu, muzeul este amenajat, cu excepţia câtorva piese tridimensionale, care nu sunt deocamdată expuse.

„Toate acestea cred că ne motivează să păstrăm şi calea ferată Oraviţa – Anina, prima cale ferată montană din România. Şi nu pentru că suntem noi, bănăţenii, orgolioşi, ci pentru că e parte dintr-o reţea feroviară mai mare. Calea ferată Oraviţa – Baziaş s-a inaugurat încă din anii 1854, iar calea ferată Oraviţa – Anina, în 1863. Eu mi-aş fi dorit să luăm întreaga clădire a Gării şi să putem restaura liftul, ale cărui piese mai există, la parterul clădirii, aceasta fiind prima gară cu lift din ţară”, precizează Ionel Bota.

 

Foto: (c) Paula Neamtu/AGERPRES

Doar pe parcursul anului trecut, muzeele din Oraviţa au fost vizitate de aproximativ 11 mii de turişti.

În fapt, oraşul Oraviţa, care are o populaţie la ora actuală de circa 12.500 de locuitori, mai deţine o serie de premiere în România. Pe lângă primul teatru, înfiinţat în anul 1817, aici există, printre altele, şi prima gară (cu lift), prima farmacie naturistă (1793), prima Şcoală Montanistică de Meserii (1729) sau prima expoziţie de industrie şi comerţ (în 1869). AGERPRES

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Politica

Victor Ponta critică întârzierea burselor pentru elevi: „E rușinos. Nu mai e vorba doar despre bani, ci despre respect”

Publicat

pe

Fostul prim-ministru al României și actual candidat independent la alegerile prezidențiale din 2025, Victor Ponta, a reacționat ferm în urma întârzierii burselor școlare pentru mii de elevi din România. Într-o postare publicată miercuri, 17 aprilie, Ponta a denunțat disfuncționalitățile din sistem și lipsa de respect arătată copiilor și tinerilor din partea statului român.

„Pe 17 aprilie, unii elevi din România nu și-au primit bursele la timp. Din nou. Din cauza birocrației, din cauza nepăsării. În timp ce parlamentarii își încasează salariile fără întârziere, elevii, care au nevoie de sprijin, sunt puși pe pauză. E inadmisibil. E rușinos. Și e timpul să spunem STOP”, a scris Victor Ponta.

Tonul postării este unul profund critic, dar și încărcat de empatie, în linie cu profilul de lider preocupat de problemele sociale, pe care Victor Ponta și-l conturează în actuala campanie electorală.

O realitate cunoscută, dar prea des ignorată

Situația semnalată de Ponta nu este una singulară. În ultimii ani, întârzierile în plata burselor școlare – burse de merit, sociale sau de performanță – au devenit o constantă în viața elevilor români. În timp ce oficialii promit digitalizare, transparență și eficiență, elevii continuă să fie victimele unui sistem birocratic rigid și lipsit de reacție.

De interes:  Accent pe Dezvoltare

„Nu mai e vorba doar despre bani, e vorba despre respect. Despre șanse egale. Despre viitor”, a adăugat Ponta în mesajul său, evidențiind implicațiile profunde ale acestei disfuncționalități administrative.

Educația, o temă centrală de campanie

Prin acest mesaj, Victor Ponta introduce educația ca pilon-cheie în campania sa electorală. Din postura de fost prim-ministru, el mizează pe experiența sa în gestionarea aparatului de stat și promite un model de leadership mai eficient, mai uman și mai responsabil.

În contrast cu alte candidaturi dominate de promisiuni abstracte sau retorică populistă, Ponta adoptă un ton concret și ancorat în realitățile cotidiene ale cetățenilor.

Concluzie

Mesajul lui Victor Ponta vine într-un moment oportun, când încrederea publică în instituțiile statului este erodată tocmai de astfel de episoade de neglijență sistemică. Indiferent de preferințele politice, tema adusă în discuție este una care merită toată atenția: cum tratăm copiii acestei țări și ce mesaj le transmitem despre rolul și valoarea lor în societate?

Citeste in continuare

Politica

Cum se face schimbarea reală, din afara sistemului

Publicat

pe

De

Sunt momente în viața publică în care diferențele între imagine și realitate devin evidente. Una dintre cele mai importante distincții pe care trebuie să le facem astăzi este între populism și activism.

Populismul vorbește. Activismul face.

Populismul promite. Activismul propune soluții.

Populismul vine o dată la patru ani. Activismul rămâne, chiar și atunci când nu e campanie.

Iar Nicușor Dan este una dintre puținele figuri publice care au demonstrat constant că schimbarea reală nu se face cu sloganuri, ci cu răbdare, muncă și principii.

În România, activismul nu e ușor

Într-o societate în care instituțiile ezită, iar administrația e adesea opacă, activismul devine singura formă de control real exercitat de cetățeni. De cele mai multe ori, e o muncă anonimă, lentă, obositoare, dar absolut vitală.

Nicușor Dan a înțeles asta devreme. Nu a așteptat ca cineva să-i ofere un rol. Și-a creat unul. A început prin a contesta decizii care afectau spațiul public, patrimoniul, calitatea vieții urbane. A urmat drumul greu: plângeri, procese, argumente tehnice, decizii câștigate în instanță.

Așa s-a format – nu într-un partid, ci într-o rețea de inițiativă civică autentică. Așa a început să fie cunoscut: nu prin scandaluri, ci prin rezultate. A câștigat încrederea comunităților locale, a urbaniștilor, a oamenilor care s-au săturat de „merge și așa”. Când alții promiteau „să facă ordine”, el deja făcea.

Populismul apare des în România. Politicieni care promit „schimbarea de mâine”, dar uită totul a doua zi după alegeri. Care se pozează cu pancarte, dar dispar când începe munca. Care vorbesc despre cetățeni, dar nu stau niciodată de vorbă cu ei. Poate doar în campanie, și asta pentru imagine, nu pentru o schimbare reală. 

Activismul nu face poze. Face treabă. Iar asta este diferența esențială între Nicușor Dan și mulți dintre competitorii săi. Pentru el, nu e nevoie de promisiuni – există deja o istorie clară de implicare: zeci de cauze susținute, sute de procese câștigate, spații verzi salvate, proiecte ilegale stopate.

Faptul că, ani la rând, a ales calea legală, dificilă, dar corectă, îl face un lider atipic. Unul care vine cu soluții, nu lozinci.

De ce schimbarea reală nu vine din sistem

În sistemul politic românesc, unde care fiecare decizie pare parte dintr-un aranjament, e greu să crezi că reforma poate veni din interior. Tocmai de aceea, oamenii au început să se uite dincolo de partide – la candidați care nu datorează nimic nimănui.

Nicușor Dan nu e legat de niciun partid. Nu are o rețea de favoruri de susținut. Nu are un aparat politic care-l împinge din spate. A candidat ca independent, a câștigat pe cont propriu, și continuă să facă politică așa cum a început: cu onestitate și rigoare.

Și asta este probabil cea mai mare garanție a faptului că ceea ce promite va face. Pentru că nu are ce negocia. Nu are cui să răspundă, în afară de cei care l-au votat.

România are nevoie de lideri care nu promit salvarea țării în zece zile. Are nevoie de oameni care cunosc realitatea, care au fost acolo, în teren, în instanțe, în fața nedreptății – și care au rămas, chiar și când nimeni nu-i mai filma.

Activismul lui Nicușor Dan nu a fost un pas către putere. A fost un drum către soluții.

Poate că nu are cel mai puternic discurs electoral, dar are ceva ce puțini politicieni pot arăta: un trecut clar, verificabil, de implicare civică reală, iar în vremuri în care populismul devine zgomot de fundal, vocea calmă a unui om care chiar a făcut diferența s-ar putea să fie exact ce avem nevoie.

De interes:  Intreaba un avocat online fara deplasare - Consultanta Juridica
Citeste in continuare

Politica

Liderul care a ieșit în stradă înainte să urce la tribună

Publicat

pe

De

Nicușor Dan a devenit cunoscut publicului larg ca primar general, dar cei care urmăresc de mai mult timp viața civică din România știu că povestea lui a început cu mult înainte. Cu o luptă dusă pas cu pas, alături de oameni, prin instanțe, prin petiții, prin eforturi constante de a opri abuzuri care păreau de neoprit. Pentru foarte mulți, Nicușor Dan n-a apărut din neant. A crescut odată cu mișcările civice din București. A fost acolo unde era nevoie de voce, de răbdare și de curaj.

Totul a pornit de la întrebări simple

Cum se poate construi o clădire ilegală în centrul orașului? De ce dispar spațiile verzi sub betoane? Cine decide ce clădiri merită salvate și ce se demolează peste noapte?

Nimeni nu oferea răspunsuri. Așa că a început să le caute. Și nu oricum. A înțeles rapid că, pentru a schimba ceva, nu ajunge să te indignezi – trebuie să acționezi. Cu legea în mână, cu specialiști alături, cu răbdare. Așa s-a născut Asociația Salvați Bucureștiul, una dintre cele mai active și eficiente organizații civice din țară. Sute de procese câștigate. Spații verzi protejate. Proiecte ilegale oprite.

A participat la protestele împotriva construirii Cathedral Plaza – o clădire dovedită în instanță ca fiind ilegală. S-a implicat în lupta pentru salvarea Halei Matache, simbol al identității bucureștene. A susținut inițiativele cetățenești când acestea erau ignorate de autorități.

Activismul este o formă de implicare, nu de imagine

Pentru Nicușor Dan, activismul n-a fost niciodată un mijloc de autopromovare. A fost o formă de implicare concretă. În loc de lozinci, a venit cu dosare bine pregătite. În loc de scandaluri televizate, a ales să construiască argumente juridice. Este genul de om care a tratat problemele urbane cu rigoare și responsabilitate. Și tocmai asta l-a diferențiat: nu s-a luptat pentru imagine, ci pentru rezultate.

Într-un punct, a devenit clar că din afară poți opri câteva nedreptăți, dar pentru schimbare sistemică, trebuie să fii în poziția de a decide. Așa începe parcursul lui Nicușor Dan, de la stradă la administrație. A candidat. Ca independent. Fără partide, fără mașinării politice, fără rețele de influență. A fost ales. Pentru că oamenii au simțit că vine cu altceva: consistență, nu promisiuni. Bun-simț, nu marketing. Seriozitate, nu spectacol.

După ani în administrație, sub presiunea permanentă a funcției, a rămas același om: reținut, clar, concentrat pe soluții. A evitat excesele de imagine și a preferat să se lase judecat după rezultate. Nu e genul de lider care apare la fiecare subiect din presă, dar nu lipsește atunci când e de luat o decizie importantă.

Nicușor Dan nu a intrat în viața publică pentru funcții. A intrat pentru că a văzut lucruri care nu erau corecte și a decis să le schimbe. A început din stradă, dar a înțeles că adevărata schimbare se face din interior – dacă nu te pierzi pe drum.

Astăzi, când candidează ca independent la cea mai importantă funcție din stat, vine cu aceeași direcție. Nu a fost creat de un partid. Nu are de rambursat favoruri. Nu și-a construit cariera pe alianțe politice. A crescut prin încredere și consecvență. Și într-un peisaj politic sufocat de calcule și alianțe de moment, un lider cu rădăcini civice reale poate fi, în sfârșit, răspunsul pe care îl așteptam.

De interes:  Primarul din Păltiniș a murit chiar în birourile instituției
Citeste in continuare

ȘTIRI NOI

abus-lacat-lant-bicicleta abus-lacat-lant-bicicleta
Sportacum 2 days

Protejează-ți bicicleta de hoți: alege antifurturile ABUS 

Fie că pedalezi prin oraș, prin parc sau te oprești pentru o cafea după o tură lungă, siguranța bicicletei tale...

Politicaacum 3 days

Victor Ponta critică întârzierea burselor pentru elevi: „E rușinos. Nu mai e vorba doar despre bani, ci despre respect”

Fostul prim-ministru al României și actual candidat independent la alegerile prezidențiale din 2025, Victor Ponta, a reacționat ferm în urma...

Cum percep consumatorii ambalajele din aluminiu în comparație cu alte materiale? Cum percep consumatorii ambalajele din aluminiu în comparație cu alte materiale?
Ce trebuie sa stiiacum 4 days

Cum percep consumatorii ambalajele din aluminiu în comparație cu alte materiale?

Ambalajul, odinioară doar un mijloc funcțional de protejare a produsului, a căpătat în ultimele decenii o importanță mult mai mare,...

verificare-asigurat-cnp-cnas verificare-asigurat-cnp-cnas
Ce trebuie sa stiiacum 4 days

Accesarea platformei online CNAS

Accesarea platformei online CNAS Pentru a verifica dacă sunt asigurat la sănătate prin CNAS, primul pas este accesarea platformei online...

Ce trebuie sa stiiacum 5 days

Programul de finanțare Electric-UP pentru brutării și cofetării: cum să îți modernizezi afacerea în mod sustenabil

Ți-ai dorit vreodată să transformi brutăria sau cofetăria ta într-un spațiu modern, eficient și prietenos cu mediul? Dacă te-ai săturat de...

eliberare_cazier_judiciar_online eliberare_cazier_judiciar_online
Educatieacum 5 days

Importanța cazierului judiciar online pentru angajare

Importanța transparenței în procesul de angajare În calitate de profesionist în domeniul resurselor umane, consider că transparența joacă un rol...

Ce trebuie sa stiiacum 5 days

RMN Cluj oferă rezultate RMN în maxim 24 de ore, pentru diagnostic rapid și precis

Centrul de imagistică medicală RMN Cluj vine în întâmpinarea pacienților cu un serviciu inovator și extrem de eficient: rezultate ale...

Localeacum 1 week

Servicii de rent a car fara card de credit si depozit

Serviciile de inchirieri auto Bucuresti sunt cele mai bune solutii de mobilitate urbana si regionala Mobilitatea urbana din marile orase...

Ce trebuie sa stiiacum 1 week

Ai un proiect de instalații? Profită de prețuri de lichidare de stoc la cutiile distribuitor metalice

În domeniul instalațiilor sanitare și termice, eficiența și siguranța sunt două criterii esențiale în alegerea fiecărei componente. Iar atunci când...

Localeacum 1 week

Penetration Testing Services in France by Feel IT: Secure Your Business from Cyber Threats

In an increasingly digital world, cybersecurity has become a top priority for businesses in France. With cyberattacks growing in frequency...

TOP ȘTIRI Bănățeanul.ro

Copyright © 2025 - BĂNĂȚEANUL.ro Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul www.banateanul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@banateanul.ro