Tragerea sau aerisirea vinului: cum si de ce

Pentru ca vinificatia sa fie completa, parcursul este unul destul de complex si pentru necunoscatori poate parea destul de dificil. Cu toate acestea, procesul de tragere a vinului de pe drojdie este destul de simplu.

Cel mai mult conteaza sa cunosti exact cand trebuie sa faci acest lucru, cum sa il faci, dar si sa intelegi de ce este nevoie sa treci prin aceasta etapa pentru a obtine vinul dorit. In acest sens, afla mai multe despre cum se face acest lucru din articolul prezent.

Pur si simplu pornesti un sifon (adevaratul truc este sa faci sifonarea fara a agita sedimentul). Trebuie sa sifonezi mustul „in liniste”. Poti trage vinul cu nimic mai mult decat o lungime de furtun alimentar, dar acest lucru poate deveni putin dificil, mai ales cand cobori pana la capatul sifonului.

Un furtun va avea tendinta de a se deplasa si de a atrage din locuri din care nu doresti, de exemplu sedimentele. Sau, mai rau, furtunul se poate curba orin lichid, ajungand chiar sa pierzi sifonul.

De interes:  Extinderea/dotarea infrastructurii UPU din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița, COD SMIS 2014+ 122516

Acesta este motivul pentru care multi oameni prefera sa foloseasca un tub de fixare pe capatul furtunului. Un tub de tragere a vinului este pur si simplu o piesa rigida de tub transparent de aproximativ doi metri lungime.

Acesta actioneaza ca o bagheta, permitandu-ti sa indici unde tragi din container. Capatul tubului de tragere are un capac de deviere care te va ajuta sa te indepartezi de sediment, in loc sa te aflati in sediment.

Pornirea sifonului se poate face prin aspirarea capatului furtunului. Cu toate acestea, nu este recomandat acest lucru din motive evidente. Dar o alternativa la acest lucru ar fi utilizarea sifonului automat.

Auto sifonul este destul de usor de utilizat. Acesta reprezinta un tub de aerisire si o pompa de amorsare, totul intr-unul. Pur si simplu il pui in must, pompezi incet sifonul automat in sus si in jos o data, ca o pompa pentru bicicleta, si sifonul este pornit.

Utilizarea sulfitilor in procesul de tragere a vinului

Dupa turnarea unui must care si-a finalizat fermentarea, se recomanda ca o doza de 1/2 comprimate Campden sau bisulfit de sodiu sa fie adaugata la vin. Gazele sulfit care sunt eliberate din aceste produse vor elimina orice aer care ar fi putut fi introdus in vin in timpul procesului de tragere a vinului de pe drojdie.

De interes:  Cand credeai ca ziua nu poate fi si mai frumoasa: de ce sa alegi o oglinda magica la nunta?

Acest lucru va ajuta la reducerea efectelor oxidarii asupra vinului. In timpul fermentatiei, aceasta nu este o problema. Gazul CO2 care este produs chiar de o fermentare lenta va elimina rapid orice oxigen care ar fi putut patrunde in vin.

Atentie, insa: nu se adauga sulfiti la o fermentatie activa. Acest lucru va determina fermentarea sa incetineasca si sa devina lenta si poate chiar sa opreasca procesul de fermentare, vinul nemaiavand astfel sansa de a ajunge la forma sa finala.

Procesul de tragere a vinului trebuie realizat cu mare bagare de seama si nu uita ca acesta nu este acelasi lucru cu imbutelierea vinului, ci se face cu mult inainte de acest ultim pas, imbutelierea in vederea ambalarii produsului final.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.