Ai câteodată mici lacune de memorie? Ți-ar plăcea să găsești o modalitate ușoară de a menține abilitățile cognitive la un nivel cât mai înalt? Soluția este destul de simplă: învață cât mai multe limbi străine!

Studiile au arătat că stăpânirea a cel puțin două limbi străine are un impact pozitiv, nu numai asupra funcțiilor noastre cognitive, ci și asupra încetinirii îmbătrânirii neuronilor. De la prevenirea bolii Alzheimer la creșterea „performanței intelectuale”, vom vedea în continuare care sunt beneficiile învățării limbilor străine asupra creierului.

 

            Limbile străine: un bastion împotriva Alzheimer

Pentru a evita dezvoltarea unor simptome semnificative ale bolii Alzheimer, este important să păstrăm ceea ce specialiștii numesc „capitalul nostru cerebral”. Acest lucru include crearea de noi conexiuni între celulele nervoase prin antrenamentul creierului.

Cu alte cuvinte, pentru a menține un creier sănătos, este important să-l pui la treabă. De exemplu, poți stimula neuronii exersând o activitate intelectuală regulată sau jucând jocuri de memorare.

Un alt tip de exercițiu care funcționează deosebit de bine pentru a dezvolta noi conexiuni neuronale este învățarea și utilizarea unei limbi străine, ca de exemplu limba engleză sau limba germană. Cercetătorii au descoperit că, la persoanele bilingve, simptomele de Alzheimer au tendința să apară mai târziu. În medie, boala se dezvoltă cu 5 ani mai târziu decât la persoanele care vorbesc o singură limbă.

De interes:  Inelul perfect trebuie sa fie perfect doar pentru tine | ilisio.ro

 

            Întinerește-ți creierul cu până la 5 ani  

Cum? Evident, cu ajutorul unei limbi străine. Cortexul cerebral în cazul persoanelor care vorbesc mai multe limbi este mai gros decât la „monolingvi”. Un studiu publicat într-o reputată publicație de neurologie demonstrează faptul că învățarea a cel puțin o limbă străină pe parcursul vieții este un factor important în protejarea funcției creierului, iar rezultatele se vad după vârsta de 70 de ani.

 

            Efecte imediate asupra performanței cognitive

Te-ai putea întreba de ce să depui efort în a învăța o limbă străină dacă rezultatele se văd abia după 70 de ani. În realitate, nu este necesar să aștepți până când vei fi bătrân pentru a vedea impactul pozitiv al limbilor străine asupra creierului tău. Se pare că oamenii care învață o limbă nouă obțin aproape imediat performanțe cognitive mai bune. Acest lucru este dovedit de un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania.

Participanții la acest studiu, 39 de studenți vorbitori de engleză, au urmat cursuri de limba chineză timp de 6 săptămâni. Oamenii de știință au evaluat fiecare voluntar prin procedura RMN înainte și după fiecare dintre aceste cursuri. Aceștia au văzut o evoluție neuronală rapidă, în special în rândul studenților cu cele mai bune performanțe. Rețelele cerebrale ale acestora din urmă au devenit mult mai eficiente decât înainte de cursurile de limba chineză.

De interes:  Încă o premieră pentru Timișoara! Capitala Banatului, la același nivel cu Bucureștiul!

Acest lucru tinde să demonstreze că activitatea creierului indusă de învățarea limbilor străine energizează creierul și îl ajută să devină mai eficient într-un timp extrem de scurt.

În Suedia, cercetătorii au arătat că învățarea limbilor străine este un exercițiu mai bun pentru dezvoltarea creierului decât învățarea medicinei, de exemplu.

În Statele Unite, Judith Kroll, un reputat om de știință, a demonstrat, de asemenea, că persoanelor bilingve au capacitatea de a jongla între două limbi, iar acest lucru „reorganizează” conexiunile creierului. Astfel, creierele indivizilor care vorbesc două limbi sunt realizate în așa fel încât să poată procesa mai ușor două informații simultane.

A stăpâni o limbă străină nu înseamnă doar să memorezi denumiri pentru diverse obiecte sau concepte, ci și să înveți un alt mod de a gândi lucrurile. Învățarea unei limbi este mult mai mult decât dezvoltarea vocabularului, este și o modalitate de a remodela conexiunile neuronale pentru a le face mai eficiente.

Ai suficiente motive pentru a începe lecțiile de limbi străine! Verifică oferta centrului lingvistic Twinkle Star și alege cursul potrivit.

De interes:  Cauți un camin de batrani, de lux, pentru cei dragi? Iată care sunt serviciile pentru care merită să plătești

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.