Te-ai obisnuit cu purtarea mastii de protectie?

Unele persoane nu doresc inca sa poarte masca sau sunt complet impotriva purtarii ei, desi institutii sau autoritati in domeniu mentioneaza ca aceasta este una dintre modalitatile prin care se previne extinderea noului coronavirus, Sars-CoV-2. Unul dintre motivele pentru care nu se poarta masca ar fi acela ca ne depersonalizeaza. Un contra-argument este ca putem alege sa ne exprimam si purtand unele colorate, masti negre sau albe, cu mesaje haioase sau imprimeuri originale.

Alegand o masca in alta culoare decat cele clasice albastre, iesim din monotonie si putem arata inca solidaritatea fata de toti ceilalti care poarta masca de protectie in aceste momente dificile.

Care este rolul mastii de protectie?

Avand in vedere ca virusul se transmite intre oameni prin particule mici eliminate atunci cand respira, tusesc, stranuta, vorbesc sau canta, purtarea mastilor este prima masura luata pentru a reduce pe cat posibil riscul de imbolnavire.

Purtarea ei este indicata mai ales in spatii inchise in care ne aflam impreuna cu alte persoane si aerul nu circula deloc sau foarte putin (nu este ventilatie sau ferestrele nu sunt deschise), unde nu suntem distantati, riscul de imbolnavire creste: in mijloacele de transport in comun, in sali de asteptare etc.

De interes:  Ce tehnici pentru unghii false vei învăța dacă vrei să urmezi un curs?

Intr-o publicatie a ECDC (Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor), se mentioneaza ca dintre cele trei tipuri de masti – nemedicale (artizanale, din comert), medicale (chirurgicale sau pentru proceduri medicale), respiratorii (tip FFP) – in general, cele nemedicale au cel mai slab grad de eficienta (2-38%).

Obligatorie, insa la alegere

Mastile de protectie recomandate au cel putin 3 straturi de material: strat exterior, strat filtrant, strat inferior. In ultima vreme, cumparatorii cauta din ce in ce mai mult masti medicale negre, iar multe dintre cele alese sunt chiar fabricate in Romania. De asemenea, sunt cautate mastile din prolipropilena, cu efienta de filtrare bacteriana BFE >98%.

Intotdeauna sa aveti in vedere ca mastile nu se poarta mai mult de 4 ore si nu se refolosesc! De asemenea, ele se schimba si daca umezesc, aspect mentionat de toate institutiile si in toate instructiunile de folosire.

Ai grija de tine, dar si de mediul inconjurator!

De interes:  Accident groaznic pe A1! Microbuz cu 10 bulgari, izbit în plin de un camion!

Fie ca sunt masti unica folosinta negre ori de alta culoare, fie ca sunt chiar alt tip de masti, daca se insista de catre fabricant sau de catre institutii sa fie folosite o singura data modelul respectiv, respecta aceasta indicatie! Exista riscul sa dezvolti diverse afectiuni respiratorii, din cauza bacteriilor care se acumuleaza in material! Aceste masti nu sunt destinate utilizarii indelungate, din pacate, si au eficienta limitata.

Aminteste-ti si ca acestea se arunca la cosuri de gunoi speciale si apoi se distrug tot separat. Cum nu putem toti chema un serviciu special de colectare a acestor deseuri, putem totusi folosi punctele de colectare din hipermarketuri si centre comerciale, de exemplu. Nici acele masti negre unica folosinta si nici altele de alta culoare nu sunt reciclabile, nu se descompun in mediul extern si polueaza! Evita sa le arunci in cosurile de gunoi publice, impreuna cu deseurile reciclabile ori menajere!

Este important si modul in care utilizezi o masca

Dincolo de a purta masti negre de unica folosinta pentru ca sunt in acelasi timp neutre, clasice, utilizarea lor corecta este cea mai importanta. Desi sunt multe argumente pro si contra utilizarii mastiilor de protectie, purtarea celor medicale si respiratorii este asociata cu diminuarea numarului infectarilor cu noul coronavirus.

De interes:  4 sfaturi pentru alegerea instalațiilor și mobilierului de baie perfecte

Dupa cum mentioneaza ECDC in concluziile lucrarii mai sus mentionate, masca in sine „poate servi ca mijloc de tinere sub control a infectiei la sursa pentru reducerea raspandirii infectiei in comunitate (…) de catre persoanele infectate care inca nu au simptome sau care raman asimptomatice”.

Tu cum te simti purtand masca de protectie?

Te-ai obisnuit cu purtarea ei? Poate fi in unele cazuri deranjanta, insa poti reduce disconfortul facand pauze de la purtarea ei cand esti in aer liber neinconjurat de alte persoane, atunci cand esti singur in masina personala, alegand o masca potrivita tie (care sa nu stranga urechile sau sa lase urme de purtare), facand exercitii de respiratie sau lucrand la o postura corecta si relaxata.

Bineinteles,  o poti alege intr-o culoare sau nuanta placuta tie, care iti permite sa iti exprimi liber preferintele, chiar si in fata constrangerilor impuse de acest virus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.