Uscaciunea oculara si picaturile pentru ochi

Uscaciunea oculara este una dintre cele mai frecvente probleme oftalmologice cu care se confrunta anual milioane de purtatori de lentile de contact sau de ochelari din intreaga lume. Concret, studiile medicale au raportat o rata de prevalenta de 3-15% printre utilizatorii de articole optice din lume care s-au plans medicului oftalmolog din cauza acestei probleme oftalmologice care poate avea drept cauze:

– folosirea unor perechi de lentile de contact necorespunzatoare, ori purtatorul acestora nu s-a acomodat corespunzator cu respectiva pereche;

-deficitul natural de lacrimi, care face ca ochiul ca fie iritat, sa se cofrunte cu senzatie puternica de usturime asociatia afectiunii uscaciunii oculare.

Mai multe despre sindromul uscaciunii oculare

Ochii nostri sunt expusi zilnic la nenumarati factori externi nocivi, ceea ce ii face foarte sensibili.

Aproape orice persoana poate sa prezinte in cursul vietii simptome caracteristice sindromului de ochi uscat, de cele mai multe ori nestiind ca provin dintr-o tulburare a filmului lacrimal.

Aceasta problema apare, in general, din cauza conditiilor vitrege de mediu (aer condiționat, fereastra deschisa, frig, umiditate scazuta, expunere indelungata la ecrane: tv, laptop, telefon, tableta).

Cunoscut si sub numele de keratoconjunctivita uscata sau xeroftalmie, sindromul ochilor uscati apare din cauza lipsei de lubrifiere si umidificare a ochiului pe o perioada mai lunga de timp si este prezenta la aproximativ 75% din populatia in varsta. Odata cu inaintarea in varsta scade si lubrifierea la nivelul ochilor.

De interes:  Idei moderne pentru inchiderea terasei: sfaturi, pret, magazine online

De cele mai multe ori, astfel de persoane au nevoie de picaturi pentru ochi pentru a combate eficient manifestarile suparatoare asociate acestei afectiuni.

De asemenea, aceasta afectiune oculara se manifesta tot mai frecvent la persoanele cu varsta de peste 40 de ani si in special la femei, din cauza dezechilibrelor hormonale, dar este foarte intalnita si in randul tinerilor care isi petrec mare parte din zi cu privirea concentrata la device-urile electronice ca telefonul, tableta sau laptop-ul.

Filmul lacrimal se reinnoieste la fiecare clipit. Persoanele sanatoase clipesc, in medie, de 17 ori pe minut, insa, in timpul activitatilor care presupun concentrare, rata de clipit se reduce, ceea ce agraveaza  uscaciunea oculara care este adeseori insotita de inflamare si inrautatita de frecarea la ochi.

La lista factorilor declansatori se adauga contrastul si stralucirea culorilor afisate pe ecranul monitorului, numarul redus de pauze si stresul.

Sindromul ochilor uscati reprezinta, asadar, un disconfort ocular caracterizat prin scaderea productiei filmului lacrimal si/sau alterarea calitatii acestuia, ceea ce face ca ochiul sa nu mai fie suficient de umezit si protejat.

Filmul lacrimal este un agent important de protectie a ochiului si contine 3 straturi:

  • stratul exterior este un strat lipidic ce asigura o suprafata optica neteda si regulata, mentinand stratul apos pe suprafața ochiului; in absenta sa, evaporarea filmului ar creste de 4 ori.
  • stratul de mijloc este un strat apos format din electroliti, metaboliti, celule epitelisle descuamate, imunoglobuline (anticorpi), lizozim, lactoferină (enzime) si reprezintă prima linie de apărare antibacteriană; de asemenea spală alergenii, praful și corpii străini; formează cea mai mare parte a filmului lacrimal.
  • stratul interioreste un strat mucos (vâscos) care asigură aderența la suprafața oculară, fiind în contact cu corneea și conjunctiva, pe care le lubrefiază.
De interes:  Cele mai rapide și mai eficiente soluții pentru a combate durerile musculare!

Clipitul distrubuie stratul lacrimal uniform pe suprafata ochilor. Lichidul in exces este colectat prin punctele lacrimale, apoi canalicule lacrimale, situate in coltul intern al ochiului. Acestea ajung in ductul lacrimal care isi varsa continutul in fosele nazale.

Cum sa alegi picaturi pentru ochi?

Este clar ca solutia salvatoare pentru purtatorii de lentile de contact ori ochelari de vecere care se confrunta cu sindromul uscaciunii oculare o reprezinta alegerea unor produse de top constand in picaturi pentru ochi, cum ar fi  celebrele Clean Active Premium Drops.

In algerea unor picaturi oftalmice, primul pas este sa tii cont de motivul pentru care ai nevoie cu adevarat de acestea. Mai exact, trebuie sa identifici sursa problemei, adica daca aceasta uscaciune oculara are drept factor declansator o alergie sau, pur si simplu, o simpla roseata a ochilor. Sau, poate ai mai multa nevoie de un nivel ridicat de umidificare a ochilor.

Un simplu consult oftalmologic va elucida acest mister care va macina de atata timp, iar medicul oftalmolog iti va indica cea mai potrivita marca de picaturi oftalmice, raportat la factorul care a declansat problema.

De interes:  Descopera cele mai bune firme din Alba

Utilizarea picaturilor oftalmice se recomanda sa fie utilizata cu foarte mare prudenta, deoarece pot conduce la incetosarea vederii.

Majoritatea oamenilor folosesc picaturi de ochi inainte de culcare, iar senzatia la trezire va fi una de reimprospatare. Lacrimile artificiale sunt cele mai populare tipuri de picaturi pentru ochi comercializate peste tot in lume.

Avantajul acestora consta in faptul ca ele nu contin substante chimice care sa produca dilatarea vaselor de sange. Alegerea marcii de picaturi pentru ochi se face numai dupa o discutie prealabila cu medicul oftalmolog.

Aceasta se va face bazandu-te pe raspunsul la urmatoarele intrebari:

  • Ce cauzeaza problemele mele oculare?
  • Cat de mult ar trebui sa platesc pentru picaturile pentru ochi?
  • Care dintre marcile de picaturi pentru ochi ar aduce cele mai maee beneficii ochilor mei in conditiile in care port o pereche de lentile de contact?
  • Ce optiuni am atunci cand vine vorba despre picaturi pentru ochi?

In final, se cuvine sa reamintim ca lacrimile artificiale nu au, de obicei, contraindicatii, daca nu au in componenta conservanti. Cele care contin conservanti prezinta un risc crecut de a produce iritatii ochilor, indeosebi la persoanele cu o forma severa de usciune oculara.

Lacrimile artificiale fara conservanti se aplica de patru ori pe zi (maxim) si sunt indicate pacientilor cu forme moderate si severe ale sindromului de ochi uscat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.