Fie că te ocupi de bricolaj sau vrei să repari diverse lucruri prin gospodărie, în cazul în care consideri că a venit momentul să-ți „sufleci mânecile” și să te apuci de sudură, atunci cu siguranță vei dori să te documentezi cât mai mult înainte să începi să lucrezi. Descoperă 4 lucruri de știut despre sudura MIG/MAG!
Cum funcționează?
Sudarea convențională MIG/MAG se realizează prin utilizarea unei surse de tensiune constantă, asigurând astfel un arc stabil. Aparatul de sudură MIG/MAG cu arc pulsat folosește tot o sursă de tensiune constantă, însă utilizează transferul dirijat al picăturii de metal prin arcul electric prin modificarea periodică a curentului de sudare.
În cazul sudării MIG (Metal Inert Gas), folosită în mod special pentru aluminiu (dar și pentru magneziu, cupru sau titan), se formează un arc electric între un electrod de sârmă și piesa de lucru. Ca gaz de protecție se folosesc gaze inerte sau amestecuri de gaze cu argon sau heliu.
Când vine vorba despre sudarea MAG (Metal Active Gas), cea mai eficientă pentru oțeluri, vorbim tot despre un proces de sudare cu arc între un electrod de sârmă și piesa de lucru, dar aceasta folosește gaze și amestecuri de gaze active de protecție precum dioxidul de carbon, argonul și oxigenul.
Care este diferența între MIG și MAG?
Singura diferență între sudura MIG și cea MAG este tipul de gaz de protecție utilizat, așa cum am menționat mai sus. Datorită lipsei de flux, sudarea MIG permite producerea rapidă a sudurilor de înaltă calitate, neexistând șanse ca zgura să rămână prinsă în materialul de sudură. Gazul de protecție protejează arcul, reducând pierderile de elemente de aliere. Sudura MIG, care poate fi acționată și semi și complet automat prezintă, însă, și dezavantaje: nu poate fi efectuată în poziție verticală / deasupra capului din cauza căldurii intense și fluidizării bazinului de sudură.
Sudura MAG nu creează oxidare, dat fiind că zona de sudură este protejată de gaz. De asemenea, fiind o sudare de tip rapid, aceasta nu degajă atât de multă căldură precum sudarea MIG, putând fi astfel realizată în toate pozițiile. Natura versatilității face ca sudarea MAG să fie cel mai frecventat proces de sudare.
Care sunt dezavantajele, deci? Este necesar un nivel mai ridicat de experiență pentru a realiza acest proces corect și eficient. Dincolo de aceasta, sudarea MAG nu poate fi efectuata in aer liber, dat fiind că gazul de sudura trebuie protejat de vânt. Indiferent de tipul de sudură operat, nu uitați de elementele necesare de protecție, mai ales a ochilor!
De ce ai nevoie pentru a suda?
Pe lângă aparatul de sudură MIG/MAG, vei avea nevoie de gazul care protejează arcul electric și de un pistolet pentru sudură. De asemenea, este necesar să-ți asiguri spațiul sau atelierul pe care-l vei folosi pentru a-ți duce proiectele la bun sfârșit, întrucât sudura MIG/MAG nu se poate desfășura în aer liber. Curenții de aer pot să interfereze cu învelișul gazos al electrodului, așadar este indicat să nu sudezi în aer liber.
Nu uita nici de echipamentul de protecție! Acesta trebuie să conțină jachetă și pantaloni de sudură, mănuși și mască de sudură, precum și ghete speciale și căști ignifuge pentru urechi.
De ce să alegi sudura MIG/MAG?
Cu ajutorul unui aparat MIG/MAG vei obține o sudură rezistentă, chiar dacă lucrezi cu materiale subțiri. Viteza de sudare este mare (20-100 cm pe minut), așadar vei putea termina proiectul într-un timp scurt. Nu doar atât, dar aspectul cordonului de sudură va fi estetic, întrucât emisiile de fum sunt foarte mici, astfel încât tu poți să urmărești baia de sudură în permanență, fără ca zgura să provoace niciun inconvenient. Rezultatul final va fi o sudură netedă, curată și fină, iar îmbinările realizate vor fi rezistente indiferent de cât de groase sunt materialele folosite.
Sudura MIG/MAG te ajută să faci o lucrare de calitate într-un timp record, rezultatul fiind un cordon de sudură nu doar neted, ci și rezistent.
În cazul în care aparatul de sudură te așteaptă deja în atelier, atunci nu lăsa pe mâine ce poți face azi!
Pregătește-ți materialele, îmbracă echipamentul de protecție și du-ți proiectul la bun sfârșit!