Asfaltul, un material folosit de mii de ani

Te-ai putea gandi ca asfaltul este un material modern, folosit de doar cateva decenii pentru pavarea drumurilor. Realitatea este cu totul alta. Desi in trecut nu se faceau asfaltari de drumuri, asfaltul era prezent si era adesea folosit in constructii de case sau de barci. Caracteristica principala pentru care era folosit era faptul ca putea hidroizola foarte bine.

Astazi, mai mult de 70% din asfaltul din lume este folosit pentru constructia de drumuri, iar rolul sau este unul esential in societate. Un asfalt bine turnat poate asigura extrem de multe avantaje:

  • O deplasare rapida si sigura dintr-o parte in alta a lumii;
  • Confort deplin in timpul mersului;
  • Evitarea uzurii automobilelor.

Pe langa drumuri, asfaltul poate fi folosit fara probleme si pentru realizarea unor pavaje rezistente in propria curte. Acesta rezista bine la solicitari fizice, arata bine si elimina tot noroiul care in mod normal ar face probleme.

Ce trebuie sa ai in vedere daca vrei sa iti asfaltezi curtea?

In primul rand trebuie sa te asiguri ca folosesti tipul corect de asfalt. Exista mai multe variante de asfalt, destinate traficului redus, traficului mediu sau traficului mare. Pentru zonele necirculate, asfaltul cel mai potrivit este BA8. Acesta nu este costisitor si rezista foarte bine la exploatarea umana. Daca asfaltul este destinat unei parcari, cel mai bine este sa se foloseasca BA16. Acesta este mult mai rezistent si poate face fata unui tonaj mare.

De interes:  De ce iti este greu sa iti gasesti jumatatea online?

Nu doar calitatea asfaltului conteaza, ci si modul in care este turnat. Este important ca sub stratul de asfalt sa se regaseasca un substrat atent pregatit, format din pietris si nisip.

Atunci cand are loc procesul de asfaltare, dupa ce s-a ales asfaltul si dupa ce s-a turnat substratul, trebuie sa se asigure o temperatura ambientala corecta, sa lipseasca precipitatiile si sa se toarne cu mare grija. In general, asfaltul se va intari corect, fara crapaturi sau probleme, daca temperatura exterioara este de peste 10 grade Celsius. tocmai de aceea, nu este recomandat sa se toarne pe timp de iarna.

Din fericire, strazile din Romania nu sunt intotdeauna bine asfaltate. Tocmai de aceea apar numeroasele gropi din carosabil. La tine in curte insa, poti sa torni un asfalt de buna calitate si sa te bucuri de el pe termen lung si foarte lung.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.