Oricât de mult ar avansa tehnologia, atât adulții, cât și copiii continuă să scrie de mână, în diferite circumstanțe. Elevii, în mod special, au nevoie de instrumente de scris, din primul an de școală până în ultimul. Dar, pe măsură ce trece timpul, apare întrebarea: pix sau stilou?
Află din acest articol care sunt avantajele și dezavantajele pixurilor și stilourilor.
Avantajele stiloului
Atunci când cei mici încep să învețe să scrie, aceștia folosesc stiloul, pentru a realiza bastonașe, zale și linii. Utilizarea stiloului contribuie la dezvoltarea motricității fine a încheieturii mâinii folosite.
Comandă un stilou de calitate de pe herlitz.ro și vei observa calitatea caligrafiei, care se face ușor remarcată. Cu un stilou, scrisul este mai frumos și lizibil, lucru important, atât pentru cadrele didactice care verifică temele, cât și pentru elev, atunci când trebuie să învețe din notițele luate în timpul cursurilor.
Dezavantajele stiloului
Stiloul trebuie umplut cu cerneală, ori de câte ori se termină rezerva. În mâinile copiilor, acest lucru se poate transforma într-un mic dezastru, care duce la pătarea hainelor, caietelor și manualelor, precum și a membrelor.
De asemenea, oricând există posibilitatea ca stiloul să curgă. Acest lucru se poate întâmpla chiar și în ghiozdan, când nu este folosit, din nou, ducând la pătarea obiectelor din jurul său.
Avantajele pixului
Ceea ce face pixul să fie preferat de unele persoane este viteza cu care poți scrie. Dacă nu în primii ani de școală, când cei mici încă învață caligrafia, în anii mai mari, unii elevi folosesc pixul pentru a le permite să țină pasul mai ușor cu dictarea rapidă a unor cadre didactice.
Pixurile sunt adesea transparente și mai ușoare, deci, poți observa când mina acestuia se termină și poți oricând să cari două pixuri cu tine, pentru a fi mereu pregătit, în eventualitatea că unul dintre ele se termină.
Dezavantajele pixului
Pixul poate fi mai greu de manevrat de către elev, ca urmare a faptului că pasta nu curge la fel de ușor. În plus, pixul poate, în același timp, să alunece mai ușor pe foaie, lucru care îl face mai greu de utilizat în caligrafie, deci, în primii ani de școală, când scrisul se perfecționează.
Unele mine de pix sunt de calitate slabă, lucru care se observă ușor în scris, având nuanțe prea stridente ori prea palide de albastru, mina se poate usca ușor și trebuie apărat mai tare pentru a o scoate, ceea ce zgârie foaia.
Pix versus stilou: ce să alegi?
Alegerea dintre pix și stilou depinde de o serie de factori, atât obiectivi, cât și personali. De exemplu, pixul poate fi folosit pentru a-i învăța pe cei mici cum să țină un instrument de scris și pentru a se obișnui cu greutatea acestora. Învățarea scrisului, în sine, însă, se face folosind un stilou.
Orice elev de clasa I trebuie să aibă un stilou, deoarece acesta ajută la formarea unui scris mai frumos. Caligrafia este foarte importantă în primii ani de scris, de aceea, sistemul educațional recomandă stiloul pentru această perioadă.
Pe măsură ce copii cresc, aceștia pot rămâne la stilou, să facă tranziția către pix ori să alterneze între cele două, în funcție de importanța vitezei de scris, care poate varia de la un obiect la altul, de la un cadru didactic la altul.
Atât pixurile, cât și stilourile, prezintă avantaje și dezavantaje deopotrivă, lucru care face ca alegerea finală să aparțină, de fapt, copilului, adică persoanei care va utiliza instrumentul de scris. Fiecare elev se va adapta la un stil de scris, cu un anume instrument, de aceea, trebuie să-l lași pe acesta să aleagă.