Abdominoplastia Ce este si ce presupune interventia

Abdominoplastia este o interventie chirurgicala ce are scopul de a remodela si tonifia abdomenul. In acest articol iti explicam ce este abdominoplastia ce trebuie sa stii despre aceasta interventie: care sunt candidatii potriviti, etapele interventiei si riscurile. Abdominoplastia se poate face fie in scop estetic, fie pentru a corecta o deficienta functionala, permitand pacientului sa-si recapete confortul si increderea in sine (repararea muschilor abdominali).

Candidati potriviti pentru abdominoplastie

Abdominoplastia este recomandata mai ales pacientilor cu pielea de pe abdomen in exces. Acest exces de piele poate fi consecinta unei sarcini sau a unei pierderi semnificative in greutate (ca urmare a unei diete, sau a unei interventii chirurgicale bariatrice, by-pass sau inel gastric).

De asemenea, abdominoplastia poate fi recomandata persoanelor care au nevoie de o inaltare a muschilor abdominali, chiar daca nu exista un surplus de grasime in zona abdominala.

Persoanele interesate de o interventie de chirurgie plastica si estetica in zona abdomenului intrebuie sa indeplineasca anumite criterii pentru a se asigura ca procedura va fi eficienta:

  • sa aiba o stare de sanatate buna.

  • sa nu aiba afectiuni medicale grave care ar putea creste riscul de complicatii in timpul si dupa operatie.

  • sa aiba o greutate corporala constanta si sa nu intentioneze sa slabeasca sau sa se ingrase semnificativ in viitorul apropiat. Fluctuatiile majore in greutate pot afecta rezultatele abdominoplastiei si pot duce la necesitatea unor interventii suplimentare.

  • sa renunte la fumat (orice forma de nicotina) timp de cel putin o luna inainte de operatie si 2 saptamani dupa interventie. Fumatul poate creste riscul de complicatii si poate intarzia vindecarea.

  • sa stopeze tratamentele cu medicamente care subtiaza sangele si suplimente alimentare. Poate fi vorba despre aspirina, antiinflamatoare nesteroidiene.

De interes:  Noul teren de fotbal din Moldova Nouă este gata să își primească jucătorii !

De asemenea, este important ca asteptarile pacientului la abdominoplastie sa fie realiste. Aceasta interventie nu este considerata o solutie la surplusul de greutate si nici nu inlocuieste un stil de viata sanatos. Abdominoplastia este destinata in principal imbunatatirii aspectului si conturului abdominal. Interventia poate imbunatati increderea in sine si calitatea vietii pacientului, dar nu va produce rezultate miraculoase in absenta unui stil de viata echilibrat.

Cum decurge o interventie chirurgicala de abdominoplastie

Obiectivul abdominoplastiei este acela de a restabili tensiunea muschilor relaxati, dar si de a elimina excesul de grasime de la nivelul abdomenului (liposuctia). Durata interventiei poate fi intre 90-120 de minute. Cu toate acestea, operatia poate dura mai mult, sau mai putin, in functie de starea in care se afla pacientul si de complexitatea interventiei (1). In general, abdominoplastia presupune urmatoarele etape:

  • consultatia preoperatorie: medicul discuta cu pacientul despre obiectivele estetice si pentru a evalua aspectul abdominal. Medicul va prezenta optiunile disponibile si va recomanda tipul de abdominoplastie adecvat.

  • anestezie: acest tip de interventie se realizeaza sub anestezie generala sau cu sedare intravenoasa si anestezie locala. Anestezistul monitorizeaza pacientul pe tot parcursul procedurii, pentru a se asigura ca este in siguranta.

  • realizarea inciziei: chirurgul efectueaza o incizie orizontala de-a lungul abdomenului inferior (intre ombilic si pubis). Se poate face o incizie in jurul ombilicului. Incizia poate fi mai lunga sau mai scurta, in functie de complexitatea cazului.

  • indepartarea excesului de piele si grasime. De asemenea, chirurgul intareste peretele abdominal.

  • inchiderea inciziilor: ombilicul este pozitionat estetic, inciziile sunt inchise. Zona este pansata si se poate recurge la drenuri pentru a reduce acumularea de lichide.

  • recuperarea postoperatorie: dupa operatie, pacientul este monitorizat pentru ca medicul sa fie sigur ca acesta se recupereaza adecvat. Durata spitalizarii variaza in functie de complexitatea procedurii si de starea pacientului.

De interes:  Rucsacul pentru pisici face transportul mult mai uşor

Rezultatul interventiei poate fi evaluat imediat, chiar si in cazul existentei unui edem postoperator. Edemul se retrage treptat în zilele si saptamainile de dupa operatie.

Complicatii, efecte secundare ale abdominoplastiei

Dupa abdominoplastie, pacientul se poate confrunta cu dureri si inflamatii. Medicul poate recomanda medicamente pentru a ameliora durerea care poate dura cateva saptamani. Sunt si alte complicatii care trebuie luate in considerare, mai ales daca pacientul are o circulatie deficitara, sufera de diabet, afectiuni de ficat sau plamani. Complicatiile pot include:

  • cicatrizare lenta;

  • dezvoltarea unui hematom (sangerare);

  • infectie;

  • acumulare de lichid;

  • cheaguri de sange;

  • amorteala in zona interventiei;

  • necrozarea startului de grasime;

  • dezvoltarea unor asimetrii (2).

In concluzie, abdominoplastia este o procedura chirurgicala care ajuta la imbunatatirea aspectului fizic al abdomenului, prin inlaturarea excesului de piele si de grasime, precum si intarirea muschilor abdominali. Pentru a obtine cele mai bune rezultate este necesar ca pacientul sa se informeze corect, sa fie ales un chirurg plastician cu experienta si sa urmeze indrumarile acestuia in ceea ce priveste recuperarea dupa interventie (3).

De interes:  Cum sa alegi produse de intretinere a masinii

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Dr. Cedric Kron, „Plastic surgery of the figure and shape of the body”, accesat in data de 03.04.2023: https://www.dr-kron.com/en/body-contouring/

  2. Mayo Clinic, „Tummy tuck”, accesat la data de 03.04.2023: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/tummy-tuck/about/pac-20384892

  3. Cleveland Clinic, „Abdominoplasty (Tummy Tuck)”, accesat la data de 03.04.2023: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/11017-abdominoplasty-tummy-tuck

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.