În ce constă dezinformarea din jurul vapingului

vaping

Pe măsură ce vapingul a devenit din ce în ce mai popular, și dezbaterile pe marginea subiectului au crescut ca frecvență. Cum domeniul cercetării științifice din jurul vaporizării se află încă în stadii incipiente, multe dintre informațiile vehiculate în cadrul acestor dezbateri reprezintă dezinformări (fake news).

Dezinformarea plasează greșit vapingul

Dezinformarea se leagă în principal de cât de nociv sau inofensiv este vapingul, precum și de cine sunt identificați ca principali utilizatori de țigară electronică. De aici provin procentele în creștere de adulți convinși că vapingul ar fi la fel de nociv ca fumatul țigărilor obișnuite, atenție, chiar mai răufăcător, dar și de tineri convinși că vapingul ar fi complet inofensiv.

Numai că știința, atâta câtă este în prezent, spune altceva sau măcar nuanțează declarațiile. Organismele de sănătate principale din UK, spre exemplu, declară că vaparea este cu 95% mai sigură decât fumatul apropo de impactul asupra sănătății. Specialiștii în sănătate în general spun un adevăr de multe ori ignorat: faptul că vapatul trebuie privit de fumători ca o etapă intermediară în procesul de renunțare la fumat, și nu recomandă țigările electronice celor care nu sunt fumători.

Această perspectivă, din păcate, este aflată doar de o parte dintre oameni și doar de o mică parte dintre fumători – fix aceia cărora țigara electronică li se adresează, ca să îi ajute să renunțe la fumat. Spațiul public este în continuare invadat de aprecieri fără fundament științific și de aceea comportamentele fumătorilor vis-a-vis de e-lichid, vapare și țigări electronice sunt eronate.

Într-adevăr, vaparea generează anumite pericole – în fond, dependența de nicotină este astfel întreținuță, dar aceste pericole sunt mai mici față de cele ale fumatului țigaretelor obișnuite pentru că e-lichidul nu conține, nu emană monoxid de carbon și gudron, elemente inhalate de fumător – din păcate, în cantități alarmante.

Vaping și nicotină. Fumători și nefumători

Izbucnirea unor leziuni pulmonare în 2019 în rândul utilizatorilor de țigără electronică din SUA ar trebui să dea de gândit nefumătorilor atrași de vaping fără să fie dependenți de nicotină. Desigur, substanța cauzatoare de leziuni găsită în e-lichidul de acolo este interzisă la utilizare în Uniunea Europeană, însă chiar și așa, vapingul nu este și nu poate fi considerat inofensiv, oricât de mult circulă această supoziție în rândul cunoscuților, prietenilor sau colegilor.

Plasturii de nicotină, pastilele speciale, guma de mestecat specială sau inhalatoarele specifice sunt metode care vin în sprijinul fumătorilor care doresc să scape de acest viciu. Dacă în timp s-a văzut că aceste elemente chiar sunt de ajutor și nimeni nu le mai poate nega rolul, tot așa trebuie procedat și când vorbim despre țigara electronică, în care consumabilul este reprezentat nu de tutun, ci de e-lichid. Acestea trebuie considerate ajutoare în trecerea de la statutul de fumător la statutul de nefumător.

Statisticile spun că vaparea are o eficiență aproape dublă față de aceste terapii de înlocuire a nicotinei, mai sus enumerate. Toate aceste adevăruri trebuie comunicate mai mult și mai bine în spațiul public, pentru că în lipsa acestor comunicări, anumite teorii fără acoperire în practică vin să umple golul și devin ele „adevăruri”, de fapt dezinformări din păcate crezute.

De interes:  De ce să alegi un pian digital în detrimentul unui pian clasic? Iată care sunt principalele diferenţe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.