Fumatul activ vs. fumat pasiv – care sunt diferentele si influentele aferente?

Auzim tot mai des de fumatul pasiv si cel activ care, impun doua practici total diferite, dar deseori cu influente similare. Niciuna din cele doua forme ale fumatului nu aduc un aport benefic calitatii vietii insa, nu e niciodata prea tarziu sa poti influenta pozitiv oamenii din jurul tau si sa-i încurajezi la un stil de viata mai sanatos sau sa renunti la aceasta practica ce reprezinta un cost suplimentar si deseori o risipa, pentru buzunarul tau. Stiai ca un pachet de tigari pe zi, poate ajunge intr-un an, echivalentul a unei masini sau a unei locuinte decente?

Fumatul ramane in sine o alegere pentru orice persoana sau incepe drept un simplu joc care se transforma pe parcurs intr-o dependenta la care e nevoie de foarte multa vointa pentru a trece peste. Bineinteles, asta nu inseamna ca nu e posibil sa scapi de adictia de nicotina si tigari. Si cum numarul fumatorilor este in crestere, poate fi important pentru tine sa cunosti diferenta intre fumatul activ si cel pasiv, respectiv modul in care te pot influenta cele doua.

De interes:  Sfaturi pentru incepatori in amprentarea betonului

Fumatul activ vs. fumatul pasiv

Fumatul activ ii vizeaza in mod direct pe toti cei care au acest viciu, indiferent ca vorbim de persoane care fumeaza ocazional sau de cei care transforma aceasta practica intr-un adevarat tabiet zilnic.

Fumatul pasiv se refera la categoria oamenilor care se afla in prezenta fumatorilor activi si care, inhaleaza substantele emanate din fumul de tigara, cat si de cele expirate de catre fumator.

Specialistii considera ca fumatul pasiv poate fi mult mai periculos pentru sanatate, mai ales cand vorbim de persoane care au dezvoltat o serie de afectiuni in organism la care, depunerea substantelor nocive emise si inhalate in sistemul respirator si transmise de-a lungul sistemului circulator (sangele), poate duce la agravarea afectiunilor deja existente. Asadar, nu doar fumatorii vor avea de suferit din cauza acestei practici, ci si insotitorii lor.

Ba mai mult, cei care stationeaza in preajma fumatorilor pot deveni in mod inconstient dependenti de catre nicotina si/sau pot fi tentati de acest exemplu negativ care se transforma intr-o adevarata placere si un trend, chiar si pentru tinerii de varste fragede. Nu e de mirare de ce numarul fumatorilor este in crestere de la o zi la alta, in ciuda scumpirilor si a recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

De interes:  În ce constă dezinformarea din jurul vapingului

Sunt tigarile electronice o alternativa benefica pentru sanatate?

Substanta principala care cauzeaza dependenta si care se poate mentine in organism o perioada de pana la 7 ani chiar si dupa incetarea fumatului este nicotina. Numerosi producatori au gasit solutii pentru a limita efectele fumatului activ asupra nefumatorilor, iar una dintre ele e reprezentata de astfel de tigari electronice sau dispozitivele de incalzit tutunul. Acestea sunt vazute si catalogate drept o alternativa mult mai sanatoasa la fumatul clasic, dar este acest lucru adevarat sau doar un simplu mit?

In realitate, oamenii de stiinta ne atrag atentia ca tigarile electronice sunt intr-adevar o alternativa mult mai buna, dar reprezinta in continuare un motiv de ingrijorare in ceea ce priveste sanatatea. Desi aceste tigari nu au o cantitate si o concentratie la fel de mare de substante nocive, ele contin nicotina si emana o serie de vapori care vor patrunde atat in organismul fumatorilor, cat si al persoanelor invecinate.

De exemplu, atunci cand expiri aerul dupa ce ai utilizata tigara electronica, o parte din dioxidul de carbon si substantele poluante care se regasesc in organism, vor fi eliminate in mediu si implicit, inhalate de oamenii din jur.

De interes:  Sfaturi pentru a va ajuta sa va adaptati consumul de proteine

In concluzie, fumatul pasiv poate fi la fel de nociv pentru sanatate, iar cea mai buna solutie pentru a-ti asigura o viata placuta este sa renunti la fumat sau sa-i indrumi si sa-i sprijini corespunzator pe toti cei care au acest viciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.