Desi ai putea crede ca toate miresele se imbraca in alb, ei bine nu intotdeauna este cazul. In afara culturii occidentale, multe mirese imbraca nuante diferite pentru ceremonia de nunta – in China si India, de exemplu, rosul este nuanta cea mai de bun augur. De asemenea, rochia alba este ceva relativ nou in traditia occidentala.
Asadar, daca credeai ca miresele au purtat dintotdeauna alb, acest lucru nu este adevarat.
De ce, insa, poarta miresele alb? Citeste mai departe pentru a afla.
Istoria si semnificatia rochiei albe de mireasa
In cea mai mare parte a istoriei, casatoriile au fost mai mult despre familie, afaceri si aliante politice decat despre dragoste adevarata – ceea ce insemna ca sarbatorile fastuoase pentru nunti erau de obicei rezervate nobilimii.
Conform The Washington Post, nicio mireasa nu a vrut sa poarte alb in ziua nuntii lor pana in anii anii 1700 si 1800, deoarere albul era atunci asociat cu doliul. In timp ce unele mirese indraznete, precum Regina Maria a Scotiei in 1558, au facut declaratii indraznete de moda purtand alb, cu siguranta aceasta nu a fost culoarea preferata a femeilor care aveau sa ajunga in fata altarului.
In schimb, la ceremoniile religioase, miresele obisnuiau sa poarte rosu. Miresele bogate (in principal din aristocratie) aveau rochii in tonuri aurii, tivite in blana si brodate in argint. Rochiile lor de mireasa erau dovezi ale bogatiei, colorate stralucitor si decorate la extrem.
Totul s-a schimbat odata cu nunta reginei Victoria. Aceeasi familie care a facut ca pomul de Craciun sa fie popular, a stabilit, de asemenea, un nou standard in moda mireselor. Cand Victoria s-a casatorit cu Printul Albert de Saxa-Coburg in 1840, avea doar 20 de ani. Era ar fi vrut ca supusii ei sa stie ca si-a luat in serios slujba de regina si ca va fi prudenta si sensibila. Astfel, ea a decis ca cel mai bun mod de a transmite acel mesaj a fost printr-o rochie de mireasa alba si discreta.
Toti ochii erau atintiti asupra ei cand a coborat din trasura la Palatul St. James, uimind privitorii cu a sa rochie alba si simpla. Confectionata din matase alba si satin, cu accente de dantela Honiton, rochia a completat alegerea reginei de a folosi o coroana de flori de portocal si mirt in loc de diadema. De asemenea, ea a purtat doar materiale de fabricatie britanica (Kate Middleton a urmat aceeasi traditie) si a vrut sa acorde atentie industriei dantelariei din orasul Beer, Devon, care era in declin.
Celalalt motiv a fost mai putin pragmatic si mai romantic: a vrut sa se casatoreasca cu Printul Albert nu ca regina, ci ca femeie care il iubea pe barbatul cu care avea sa-si uneasca destinul, iar rochia aleasa dovedea acest lucru, reflectand puritatea, inocenta si bunul simt al ei.
Rochia era fermecatoare si conservatoare si a devenit rapid standardul pentru miresele stilate de pretutindeni. De atunci, albul este considerat a fi cea mai potrivita nuanta pentru mirese, o emblema a puritatii si a inocentei femeii.