Avantajele si alegerea celor mai bune versiuni de lentile de contact progresive

 

Pragul varstei de 40 de ani este vazut ca fiind unul critic. De la aceasta varsta, debuteaza procesul ireversibil de imbatranire a organismului, care se resfrange, indubitabil, si asupra functiei vizuale. Concret, pentru persoanele trecute de pragul de 40 an incepe o noua etapa a vietii, indiferent daca pana atunci au mai utilizat sau nu lentile de contact. De acum, majoritatea pacientilor purtatori sau nu de corectii optice vor fi nevoiti sa poarte lentile de contact progresive, care corecteaza eficace, inca din fazele incipiente, presbiopia.

 

Functia vizuala, la aceasta varsta, este in mare masura afectata de scaderea putere de acomodare a ochiului. Mai exact, corneea imbatranita si lentila ochiului devin, treptat, mai putin transparente. Ca o consecinta imediata a acestui proces fiziologic, lumina are tendinta difuzata catre interiorul ochiului, ceea ce sporeste luminozitatea si reduce sensibilitatea la contrast.

 

Ca atare, ochiul nu mai are abilitatea de a discerne diferentele subtile de stralucire a obictelor, in special la aproape. Atunci cand citim un text al unei carti, sa scriem sau sa coasem, vom resimti nevoia de a indeparta tot mai mult ochii, comparativ cu distanta optima normala de 30 de cm.

 

Procresul de scadere a putere de acomodare a ochiului se agraveaza cu fiecare an care trece. De aceea, diagnosticarea precoce a presbiopie are un rol esential in mentinerea acuitatii vizuale si impidicarea, pe cat posibil, a avansarii rapide a scaderii puterii de acomodare a ochiului.

 

Presbiopia: o afectiune ireversibila. Cum o tratam?

 

Daca ar fi sa dam o definitie a presbiopiei care sa fie pe intelesul tuturor, lucrurile ar fi foarte simple. Concret, presbiopia nu este incadrata, de catre un numar mare de experti oftalmologi, in categoria afectiunilor oftalmologice, cum ar fi miopia sau astigmatismul, de pilda.

De interes:  Control la Primăria Timișoara. Explicațiile lui Robu despre vizita procurorilor DNA

Prin urmare, presbiopia nu este altceva decat simpla dificultate de a vedea clar obiectele situate la o distanta mai mica de 30 de ochi, acumulata pe fondul diminuarii puterii de acomodare a ochiului. Cristalinul isi mareste puterea dioptrica, adica forma, devenind mai aplatizat, cu scopul de a oferi o vedere mult mai clara asupra obiectelor de aproape.

 

Corectia optica a presbiopiei: lentilele de contact progresive si avantajele sale

 

Presbiopia nu se vindeca, insa vederea optima poate fi redata cu ajutorul unei perechi de lentile de contact progresive, care asigura o tranzitie mult mai lenta de la vederea la distanta la cea de aproape. In cazul presbiopiei, dioptriile lentilelor de contact progresive vor avea tendinta sa creasca pana in jurul varstei de 50 de ani intr-o maniera vizibila. Peste 50 si ani, procesul de crestere a dioptriilor lentilelor de contact progresive devine ceva mai lent.

 

Un alt tip de lentile la care oftalmologii pot recurge in cazul instalarii presbiopiei sunt lentilele de contact multifocale sau bifocale. Acestea se bazeaza pe un principiu asemanator cu cel al lentilelor de contact progresive, inlesnind tranzitia de la vederea la distanta la cea de aproape. In plus, lentilele de contact bifocale prezinta avantajul de a oferi o corectie simultana a celor doua tipuri de vedere (aproape si departare), nemaifiind nevoie de o noua pereche de ochelari sau lentile de contact pentru corectia la distanta.

De interes:  Atenție! Incendierea miriștilor și a resturilor vegetale se sancționează cu amenzi

 

Lentilele de contact multifocale (ex: Acuvue Multifocal) sunt considerate printre cele mai moderne modalitati de corectie optica in cazul presbiopiei. Pe suprafata aceleasi lentile, dioptria creste pornind din zona centrala pana in partea de jos, astfel incat vederea buna a ochilor este garantata pentru orice distanta doar printr-o simpla miscare pe verticala a ochilor.

 

Avantajele lentilelor de contact progresive

 

Astazi, lentilele de contact progresive au devenit versiunea de lentile de contact cea mai des utilizata de catre pacientii cu presbiopie. Acestea sunt la indemana pacientilor care au intrebuintat lentile de contact in perioada tineretii si care, dupa varsta de 40 de ani, au nevoie de dioptrii diferite pentru ambii ochi.

 

Un prim avantaj al lentilelor de contact progresive ar fi ca ele contin dioptrii care scad din zona centrala inspre periferie,  permitand focalizarea razelor luminoase care provin de la obiecte situate la diferite distante in functie de gradul de dilatare sau contractie a pupilei.

 

In al doilea rand, in cazul unor vicii de refractie preexistente, dupa varsta de 40 de ani se asigura o metoda de corectare a viciului de refractie monovision. Metoda se bazeaza pe urmatorul principiu, si anume, un ochi se corecteaza cu lentila de contact progresiva pentru a vedea bine la distanta, iar celalalt este miopizat pentru a vedea bine la citit.

 

Din pacate insa, in cazul acestor categorii de lentile de contact, adaptarea ochiului nu este la fel de usoara la fiecare persoana. Acomodarea presupune, in esenta, un efort substantial din partea creierului pentru a integra informatia primita de la cei doi ochi, astfel incat sa nu existe neplaceri precum ameteli, vedere dubla ori dureri de cap.

De interes:  7 sfaturi pentru a mentine o relatie de durata

 

Parametrii si selectarea lentilelor de contact progresive

 

Principalii parametrii ai lentilelor de contact progresive sunt: raza de curbura, aditia, dioptria si diametrul. Ca element de noutate apre aici aditia, aceasta putand fi definita drept diferenta intre dioptria sferica de aproape si cea de distanta. In functie de producator, se cunosc cam 5-6 trepte de calitate.

 

De exemplu, un ochi presbiop tanar, cu aditie mica de 0.50, 0.75 sau 1 are de ales intre lentilele progresive de de inceput de gama (dar poate alege orice treapta) si lentilele monofocale cu aditie.

Pentru aditiile mari, se aleg, in general, treptele doi, trei, patru si cinci de calitate.

 

Selectia lentilelor de contact progresive mai poate tine seama, in egala masura si de stilul de viata al pacientului, natura activitatii cotidiene, diferentele de dioptrii dintre cei doi ochi. Nu in ultimul rand, selectarea celor mai potrivite lentile de contact progresive va tine seama si de diminuarea, pe cat posibil, a efectului de swim (de valuri pe suprafata lentilei atunci cand miscam capul). In alta ordine de idei, modelul de lentilele de contact progresive va fi ales, bineinteles, si in functie de bugetul propriu al fiecarui pacient.

Lentilele PureVision for Presbyopia sunt printre cele mai des intrebuintate accesorii de corectie optica vizand presbiopia din gama de lentile a producatorului.

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Porunca episcopului Gherasie scrisa la manastirea Vodita reprezinta primul manuscris in limba romana. Puteti comanda primul volum – circa 90 de pagini – la Asociatia Romanilor din Balcani: arb.romania@yahoo.com
    Pretul este 20 Euro, inclusiv cheltuieli postale in tara (in exterior ceva mai mult).
    Editie limitata la doar 100 de exemplare.
    Daca se solicita autograful autorului pe carte, va rugam indicati numele ?i prenumele solicitantului (exclusi fostii si actualii securisti, militienii ?i nomenclaturisti – pentru ca marele duhovnic ortodox, Romanul Gherasie, sa nu se rasuceasca in mormant).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.