7 criterii de urmarit cand cumperi cauciucuri noi

De multe ori ne gandim ca performanta unei masini depinde doar de motorul ei. Insa exista si alte componente care influenteaza functionarea autoturismelor. Un exemplu concludent sunt cauciucurile. Rolul lor nu este doar de-a proteja roata si de-a asigura o rulare confortabila, ci si de-a participa la efectuarea corecta a diverselor manevre. In plus, cauciucurile contribuie la siguranta ta.

Oferim atentie cauciucurilor doar cand acestea incep sa se uzeze si trebuie sa le schimbam. De aceea, atunci cand ne hotaram sa cumparam altele, ne este greu sa alegem din multitudinea de seturi de anvelope. In acest articol vei descoperi 7 criterii pe care trebuie sa le iei in calcul cand achizitionezi cauciucuri.

1. Latimea

Pe eticheta si pe lateralul anvelopelor poti gasi informatii esentiale, inscriptionate sub forma unor cifre si litere, ca de exemplu 191/50/R15 91V. Primul numar reprezinta latimea in milimetrii. Acest factor este important pentru aderenta. O anvelopa mai lata va avea contact cu o suprafata mai mare de carosabil, asa ca va asigura o aderenta mai buna. Acest detaliu este sesizabil pe un drum ud, de exemplu. Un cauciuc de latima mica face mai putin zgomot si arata mai bine pe multe modele de masini.

2. Profilul

Un alt criteriu legat de dimensiune este profilul cauciucurilor. Acesta este reprezentat ca a doua cifra din seria data ca exemplu mai sus si reprezenta raportul dintre latimea cauciucului si diametrul acestuia. Un profil mai mare de 50 ofera mai mult confort soferului si o durabilitate mai indelungata. Un profil mai scazut face anvelopa mai vulnerabila, dar asigura o performanta ridicata la intoarceri. 

3. Indicele radial

Straturile din structura cauciucului sunt asezate radial, fapt care explica notatia R15 din exemplul nostru de mai sus. Daca indicele este de 15, atunci va trebui sa il respecti cand vei alege un set nou de anvelope. Un numar diferit inseamna o fixare improprie a cauciucului pe roata, ceea ce poate duce la defectiuni. 

4. Greutatea suportata

Cauciucurile au posibilitati diferite de sustinere a greutatii. Indicele 91 din 191/50/R15 91V arata sarcina maxima in livre pe care o suporta un cauciuc la viteza maxima de rulare (in mile) suportata de respectivul cauciuc. In acest caz, anvelopa poate sustine pana la 615 kg. Ia in calcul incarcatura pe care o transporti cu masina ta. Daca este grea, cumpara cauciucuri pe masura.

5. Viteza cu care conduci

Daca iti place sa te deplasezi rapid, este necesar sa achizitionezi anvelope care sa faca fata la viteze mari. Litera de la finalul seriei de pe anvelopa iti indica viteza maxima pe care aceasta o suporta. Notatia este urmatoarea:

  • Q – 160 km/h
  • S – 180 km/h
  • T – 190 km/h
  • U – 200km/h
  • H – 210 km/h
  • V – 240 km/h
  • W – 270 km/h
  • Y – 300 km/h
  • (Y) – peste 300 km/h

6. Vechimea cauciucurilor

Chiar daca nu sunt folosite, anvelopele se deterioreaza. Cauciucul este un material care se inmoaie in timp, de aceea este bine sa verifici data de fabricatie a anvelopelor. Aceasta se gaseste pe lateralul cauciucurilor. Ca sa fii sigur ca faci o achizitie buna, cumpara doar cauciucuri mai noi de sase ani. Gasesti in magazine si online anvelope Autobon si alte modele care indeplinesc aceasta conditie.

7. Modelul benzii de rulare

Exista trei modele de benzi de rulare, fiecare cu propriul specific:

Benzile de rulare simetrice

Acest model este caracterizat de linii regulate, asezate apropiat. Cauciucurile cu benzi de rulare simetrice sunt silentioase, dar au o performanta scazuta pe ploaie, pentru ca nu disperseaza apa eficient.

Benzile de rulare directionale

Acest tip de benzi de rulare au linii in forma de V, care asigura aderenta si pe ploaie. Dezavantajul lor este ca fac zgomot.

Benzile de rulare asimetrice

Benzile de acest tip sunt dotate cu o jumatate destinata reducerii zgomotului si o jumatate potrivita pentru carosabil ud. 

Alegerea cauciucurilor este usoara cand stii ce este important pentru masina ta si pentru tine. Criteriile de mai sus te vor ajuta sa cumperi rapid anvelopele potrivite pentru masina ta, astfel incat sofatul sa fie sigur si placut.

De interes:  Peste 3.000 de automarfare blocate la granița cu Ungaria

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.