Organismul nostru este un sistem complex compus din nenumărate elemente interconectate, sistemul endocrin având influență asupra fiecăruia dintre acestea. Disfuncțiile apărute la acest nivel pot duce la deteriorarea în timp a întregului sistem, motiv pentru care este important să detectăm din timp orice problemă s-ar putea instala și să acționăm în vederea eliminării sale. Pentru asta este nevoie de efectuarea unor investigații complete într-un cabinet de endocrinologie.
Ce trebuie să știi despre afecțiunile endocrinologie?
Sistemul endocrin cuprinde totalitatea glandelor din organism responsabile de secrețiile de hormoni, iar orice dezechilibru poate duce la afecțiuni grave, greu de tratat, dacă nu sunt depistate la timp. Un alt aspect foarte important este faptul că disfuncțiile endocrine nu generează un set specific de simptome. Cel mai adesea, semnalele date de organism pot fi considerate simptome ale altor afecțiuni, ceea ce înseamnă că se impune efectuarea unor analize endocrinologice pentru a constata cu exactitate cu ce fel de probleme te confrunți.
Sunt 8 glande principale care îndeplinesc funcții specifice și care joacă un rol esențial pentru sănătatea generală. Oricare dintre acestea (glanda pituitară; glanda pineală; hipotalamus; hipofiza; glandele suprarenale; tiroida și paratiroidele; pancreasul; ovarele) poate fi afectată foarte ușor și produce astfel daune pe mai multe nivele. Probleme metabolice, digestive, de dezvoltare fizică, de reproducere, diabetul sau dezechilibrele menstruale sunt doar câteva dintre problemele care pot apărea ca urmare a unui sistem endocrin afectat.
Care sunt factorii de risc?
La fel ca în cazul oricărei alte afecțiuni nu există un singur factor declanșator pentru afecțiunile de natură endocrinologică, ci un cumul de factori care conduc la dezvoltarea unei afecțiuni. Printre cele mai comune se numără: alimentația nesănătoasă și sedentarismul; consumul de alcool și fumatul; predispoziția genetică; alte afecțiuni existente sau sarcina. Fiecare dintre acestea au ceva în comun: faptul că pe termen lung produc dezechilibre hormonale puternice.
De ce este important să depistezi la timp bolile endocrine?
Mulți pacienți ajung într-o clinică de endocrinologie abia în momentul în care starea de sănătate este una gravă. Acest lucru este cauzat în egală măsură de dezinformarea individuală și de dificultatea de a cataloga anumite simptome ca fiind ale unei afecțiuni a sistemului endocrin. Mai mult decât atât, de buna funcționare a glandelor depind mare parte din sistemele din organism. Dacă în cazul afecțiunilor anumitor organe există boli specifice, dezechilibrele hormonale au o plajă mult mai largă de efecte adverse, ceea ce îți pune în joc sănătatea generală.
Aceste probleme se pot declanșa imediat și agrava la fel de repede, astfel că un pacient informat este cu un pas mai aproape de a deveni un pacient sănătos. Incertitudinea nu este o stare benefică pentru tine și corpul tău, ba chiar îți poate agrava condiția, așadar, chiar dacă nu știi dacă ai de-a face cu o disfuncție endocrină, este recomandat să efectuezi periodic teste specifice pentru a stabili dacă totul funcționează în parametri optimi.
Unde poți programa un consult endocrinologic în București?
Ori de câte ori te confrunți cu o anumită stare care te pune în alertă, programează un consult endorinologic de specialitate. De cele mai multe ori simplul fapt că știi cu ce te confrunți îți va face traseul mai ușor din punct de vedere psihic și va accelera tratarea, dacă este cazul. Clinica Eminescu 100 îți pune la dispoziție serviciile complete ale unui cabinet endocrinologic in Bucuresti pentru a te ajuta să descoperi orice problemă în stare incipientă și să o tratezi corespunzător. Programează o consultație direct de pe site și contribuie în mod direct la sănătatea organismului tău!