Consumul de bauturi energizante: avantaje si dezavantaje

Multi dintre cei care au nevoie de un scut in fata oboselii si a extenuarii apeleaza adesea la bauturile energizante pentru ca organismul lor sa functioneze la o capacitate mai mare. Unele persoane le consuma pentru efectul revitalizant, deoarece le ajuta sa faca fata stresului si le ofera un boost de energie atunci cand au nevoie, in timp ce alti oameni combina aceste bauturi energizante cu cocktail-uri sau diverse tipuri de bauturi pentru a se simti mai veseli si plini de viata. Opiniile despre actiunea lor asupra organismului sunt impartite, asadar haide sa vedem de ce sunt atat de populare si care sunt beneficiile si dezavantajele lor pentru sanatate.

Ce contin bauturile energizante?

Cu toate ca multe din ingredientele pe care le contin energizantele sunt folosite de secole pentru revigorare, acest tip de bauturi reprezinta o inventie relativa recenta. Au aparut ca raspuns la nevoile omului modern, reprezinta un sprijin consacrat pentru studenti in timpul sesiunilor, sunt de ajutor lucratorilor ce trebuie sa respecte deadline-uri ori au activitate pe timp de noapte, sportivilor care vor performante, soferilor sau tuturor celor care doresc sa alunge oboseala in anumite momente.

Majoritatea bauturilor energizante au de regula ca ingredient activ cafeina, un stimulent natural pe care-l intalnim si in cafea sau ceai. Pe langa aceasta, energizantele includ si alte substante stimulante cum ar fi taurina, guarana, ginseng, ginko biloba sau acai berry. Apa, zaharul, indulcitorii, acidul citric, aromele, vitamine din complexul B si alte tipuri de ingrediente specifice adaugate de fiecare producator in parte completeaza lista produselor din care sunt obtinute bauturile.

Ce beneficii au bauturile energizante?

Principalele efecte pozitive pe care le au bauturile energizante asupra organismului sunt cresterea puterii de concentrare si imbunatatirea capacitatilor cognitive. Acestea ofera energie, intensifica metabolismul si reusesc sa combata starea de somnolenta, actioneaza asupra sistemului nervos central si imbunatatesc functionarea intregului corp. Bauturile energizante contin vitaminele B si glucoza, care patrund rapid in organism si ofera energie creierului, muschilor sau altor organe vitale. Numeroase studii efectuate au demonstrat ca oamenii care consuma energizante isi imbunatatesc capacitatea de a sprinta in mod repetate si rezistenta la efort. De asemenea, sunt inregistrate performante mai bune la nivelul memoriei secundare. In plus, acest tip de bauturi sunt foarte usor de procurat si de transportat, asa ca se pot consuma oriunde spre deosebire de alte lichide energizante care necesita un anumit timp de preparare.

Care sunt efectele negative ale bauturilor energizante?

In ceea ce priveste minusurile energizantelor, este important sa se stie ca un consum ridicat poate creste in mod semnificativ glicemia sau tensiunea arteriala. Efectul lor revigorant dureaza in medie intre 3 si 5 ore, dupa care organismul are nevoie de pauza, nu de o alta doza de energizant. De altfel, se recomanda consumul a cel mult doua cutii de bauturi energizante in fiecare zi.

Printre efectele adverse ale acestora se pot numara cresterea pulsului, palpitatii, dureri de cap, insomnie, stare de agitatie, iritabilitate, deshidratare, urinare frecventa sau dificultati de respiratie. Bauturile energizante contin cafeina si zahar, asa ca nu trebuie consumate in exces sau in mod regulat pentru ca poate aparea dependenta de cafeina. In caz de supradoza, sunt posibile efecte secundare precum tahicardie, nervozitate, depresie ori agitatie psihomotorie. Un consum regulat poate conduce la erodarea smaltului dintilor si formarea cariilor.

Exista momente in viata fiecaruia dintre noi cand avem nevoie de aceste bauturi energizante. Un studiu al Departamentului de Nutritie al Universitatii din California precizeaza ca o singura bautura pe zi ori un consum ocazional nu duce la un aport excesiv de cafeina si cel mai probabil la nici un risc serios, insa energizantele trebuie baute cu moderatie si nu se recomanda combinarea lor cu alcool.

De interes:   Intra pe site-ul  Quickmobile.ro si bucura-te de ofertele de Black Friday 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.