Activitatile cadastrale sunt necesare atunci cand doriti sa achizitionati o casa sau un teren, cand lasati mostenire sau vreti sa construiti un apartament sau o casa. Atat proprietatea in cauza cat si modificarile juridice implicate trebuie inregistrate si monitorizate de catre un organism specializat, care cunoaste valoarea imobilului si modul in care se intrebuinteaza aceasta.

Cadastrul

Cadastrul este componenta de baza in procesul de inregistrare a proprietatilor funciare ce apartin persoanelor fizice sau juridice, fie ele terenuri sau cladiri, informeaza website-ul Firmecadastru.net. Activitatea cadastrala se desfasoara pentru fiecare activitate de vanzare, cumparare, donatie, succesiune, redimensionare, construire, ipotecare sau utilizare ca garantie a bunului imobil.

Activitatile cadastrale sunt strans legate de rolul lor. Astfel, rolul tehnic al acestei activitati se indeplineste prin masurarea si incadrarea intr-o anumita categorie a terenului sau imobilului. Se masoara suprafata exacta a terenului sau imobilului (etajul, numarul de camere, eventuale anexe), stabilindu-se amplasarea (extravilan sau intravilan), si intrebuintarea viitoare.

Din punct de vedere economic, fiecare componenta masurabila poate fi cuantificata si financiar, suma acestor componente reprezentand valoarea estimata a proprietatii. In cazul in care se are in vedere vanzarea, cumpararea, ipotecarea sau garantarea cu proprietatea respectiva, cunoasterea valorii imobilului este esentiala.

De interes:  Cum să îți alegi husa telefonului

Din punct de vedere juridic, activitatea cadastrala are rolul colectarii tuturor informatiilor in Cartea Funciara. Cartea Funciara contine informatii complete referitoare la imobilele si terenurile detinute de fiecare persoana, precum si date cu privire la proprietari. Intabularea este procesul de centralizare si introducere a informatiilor in Cartea Funciara.

Cum se alege o firma de cadastru?

Firma de cadastru cu care alegeti sa colaborati nu trebuie sa depaseasca, in estimarea duratei activitatilor cadastrale, 10 zile. Cadastrul trebuie sa includa activitati de identificare, masurare, descriere si inregistrare a proprietatii – imobil sau teren – inclusiv informatii referitoare la proprietar. Aceste informatii se regasesc pe hartile si planurile cadastrale, care se pot consulta atunci cand nevoia o cere.

Asadar, activitatile cadastrale sunt absolut necesare in toate activitatile de vanzare, cumparare, donatie sau mostenire a unui imobil, definind valoarea si potentialul proprietatii.

Activitatile cadastrale ofera atat informatii utile, din documentatiile elaborate in cadrul cadastrului, precum si detalii relevante anterior unor investitii in proprietati: amplasare, zona geografica, vecinatati, potential economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.