Anvelopele sunt printre cele mai importante consumabile auto. Importanta lor consta in special in faptul ca ele asigura singurul contact al masinii tale cu suprafata carosabila. De felul cum se prezinta anvelopele depind manevrele importante de accelerare, franare si schimbare a directiei de mers. O intreaga tehnologie in continua evolutie sta la baza performantelor cauciucurilor pentru aderenta. Iata cateva lucruri mai putin cunoscute despre anvelopele masinii tale.

Cum citesti informatiile de pe flanc

Pe partea laterala a anvelopei se regasesc o multime de informatii. Pe langa numele producatorului, care este accesibil oricui, vei regasi o multime de indicatii folositoare. Toata lumea stie ca pentru a se potrivi cu jantele masinii tale, anvelopele trebuie sa respecte niste indicatii cu privire la dimensiuni. Cei mai multi memoreaza trei randuri de numere fara a le sti semnificatia. Spre exemplu, daca pe masina ta ai echipate anvelope all season 205 55 r16, acest lucru inseamna ca lungimea benzii de rulare a rotii este de 20,5 centimetri (205 milimetri), un raport procentual de 55% intre banda de rulare si partea laterala si o dimensiune de 16 inchi a jantei sau a partii interioare a anvelopei cu dispunere radiala.

Performante in functie de clima

Motivul inlocuirii anvelopelor de sezon pentru a evita o amenda este bine intemeiat, insa nu este singurul motiv, nici cel mai important. Din punct de vedere legal, obligatorii sunt doar anvelopele cu indicatia M+S si simbolul fulgului de nea, indiferent de perioada calendaristica, daca ajungi pe portiuni de drum public acoperite de zapada, gheata, polei sau alte derivate. Asadar, doar daca locuiesti in zone reci, cu caderi de zapada chiar si vara, trebuie sa pastrezi echipate anvelopele de iarna sau all season de-a lungul intregului an. Acestea sunt insa situatii exceptionale. In marea majoritate a localitatilor din tara noastra se respecta cele doua mari sezoane: cald si rece. Iata care sunt adevaratele diferente dintre gumele de sezon. Pentru anvelopele de iarna, producatorii iau in calcul faptul ca masina poate circula pe suprafete inzapezite sau inghetate, cu obstacole provocate de gropi sau antiderapant intarit, folosind o compozitie mai consistenta. Asadar, cauciucurile sunt mai groase si mai moi. Pentru sezonul cald, anvelopele de vara sunt mai rigide si mai subtiri. Difera si forma ridurilor de pe banda de rulare, menite sa reziste la temperaturi de peste 60 de grade la nivelul asfaltului si sa faca trecerea brusca de la suprafete uscate la umezeala provocata de ploile rapide de vara. Intre ele se afla gumele all season, cu performante acceptabile la temperaturi reci sau calde de nivel decent.

Cum afli vechimea anvelopei

Anvelopele nu au inscrisa o data a fabricatiei in format clasic. Aceasta este inscrisa pe flanc, la finalul indicelui DOT. Cand te uiti pe marginea cauciucului, dupa literele DOT vei regasi trei randuri de cate patru simboluri (litere si cifre). Dintre acestea, ultimele patru cifre reprezinta informatiile cu privire la momentul fabricatiei. Primele doua cifre arata numarul saptamanii, in timp ce ultimele doua indica anul de fabricatie. Asadar, daca pe flancul anvelopei tale, in dreptul indicelui DOT ultimele patru cifre sunt 3719, inseamna ca a fost produsa in saptamana cu numarul 37 a anului 2019. Cunoasterea acestei informatii te ajuta sa eviti anvelopele prea vechi, chiar daca sunt noi, deoarece nu cunosti conditiile in care au fost depozitate. De asemenea, poti tine cont de data pentru a inlocui cauciucurile imbatranite, chiar daca au suficienta banda de rulare.

Cunoasterea informatiilor inscrise pe flancul anvelopelor echipate pe masina ta te ajuta sa cumperi mai eficient aceste consumabile. Pe langa dimensiuni, producator si sezonul pentru care au fost produse, poti afla si data fabricatiei cauciucului.

De interes:  Probleme cu legitimările jucătorilor la Ripensia. Roș-galbenii au mai disputat un joc-școală

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.