5 Lucruri pe care cu totii ar trebui sa le stim despre depresie

Above view portrait of male psychologist consulting white haired senior man lying on couch in sunlit therapy office, copy space

Depresia este o boala foarte reala si tratabila. Dar miturile, ideile preconcepute si stigmatul continua sa fie bariere in tratarea multor oameni care se confrunta cu aceasta problema de sanatate, iar consecintele depresiei netratate pot pune in pericol viata. Intelegerea informatiilor reale despre depresie, pe de alta parte, poate salva vieti.

Iata 5 lucruri pe care toata lumea ar trebui sa le stie despre depresie si tulburarile depresive:

1. Depresia nu este intotdeauna declansata de un motiv “serios”.

Uneori, oamenii devin deprimati pentru ceea ce pare a fi un motiv “serios” – poate ca si-au pierdut locul de munca sau o persoana foarte apropiata a decedat – dar daca suferi de depresie clinica, nu trebuie neaparat sa existe un motiv serios pentru modul in care te simti. Substantele chimice din creier care sunt responsabile de controlul starii de spirit pot fi in afara echilibrului, ceea ce ofera o stare de rau, chiar daca toate lucrurile din viata personala si profesionala merg bine.

De interes:  Previziuni criptomonede în 2022 - Cum poate evolua piața crypto

2. Exista o multime de factori care pot cauza depresie.

Cauzele depresiei nu sunt inca bine intelese, dar se crede ca cea mai buna explicatie pentru aceasta este ca probabil este cauzata de o combinatie de factori, cum ar fi factorul genetic ce sta la baza starii si anumiti factori de mediu care pot actiona ca declansatori.

Cei care au un parinte sau un bunic cu depresie au un risc mai mare de a dezvolta aceasta boala, asadar genetica joaca un rol important. Ratele de depresie sunt, de asemenea, mai mari in randul celor care au un istoric de consum de alcool sau substante halucinogene. Alti factori legati de depresie includ dezechilibrele chimice ale creierului, dezechilibrele hormonale, modificarile sezoniere, stresul si traumele.

3. Depresia este mai mult decat o simpla stare de tristete.

Tristetea este o parte a fiintei umane, o reactie naturala la circumstantele dureroase. Cu totii simtim tristete la un moment dat in viata noastra. Depresia este insa o boala cu mai multe simptome decat o stare de tristete.

De interes:  6 aspecte de care sa tii cont inainte sa aplici pentru un credit

Cand tristetea se transforma in depresie, exista cateva semne specifice, cum ar fi:

  • sentimentul persistent de tristete sau o stare de spirit “goala” ce dureaza mai multe saptamani sau chiar luni;

  • senzatie de iritabilitate si neliniste;

  • senzatie de anxietate, neputinta, fara speranta;

  • pierderea interesului fata de activitatile ce candva ofereau placere;

  • apetit sexual scazut;

  • energie scazuta sau sentiment de oboseala permanent;

  • probleme cu concentrarea, memoria si luarea deciziilor;

  • modificari ale apetitului alimentar, crestere sau scadere in greutate si dificultati de somn;

  • dureri de cap, probleme digestive, dureri corporale.

Din pacate, depresia este dificil de combatut de unul singur. Daca prezinti mai multe dintre simptomele enumerate mai sus, solicita ajutor de la un profesionist de sanatate mintala la o clinica de psihiatrie Bucuresti.

4. Si copiii pot dezvolta depresie.

Exista un mit care spune ca perioada copilariei este intotdeauna vesela si lipsita de griji. Desi copiii nu intampina aceleasi probleme ca adultii, cum ar fi stresul legat de munca sau presiunile financiare, asta nu inseamna ca nu sunt imuni in fata depresiei. Copilaria vine la pachet cu propriul set de factor de stres, cum ar fi bullyingul si lupta pentru a fi acceptat de colegi.

De interes:  Documentația pentru diagnosticul de infertilitate – Cheia succesului în procedura FIV în 2024

5. Depresia este o boala reala.

Depresia este o boala adevarata cauzata, in principal, de dezechilibrele anumitor substante chimice din creier, numite neurotransmitatori. Unii experti chiar considera ca depresia este o boala sistemica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.