Una din cele mai indicate conserve pentru iarnă aceasta, dulceaţă de aronia nu trebuie să lipsească din cămara gospodinelor. Aceasta dulceaţă este atât delicioasă, cât şi benefică pentru sănătate, fiind cunoscută pentru proprietăţile vindecătoare ale fructelor din care este realizată. Cunoscută de puţin timp în România, aronia are un gust deosebit, dulce-acrişor şi proprietăţi foarte bune.

Ce este aronia şi ce vitamine are?

Aronia este un arbust înrudit cu mărul, făcând parte a familiei Rosaceae, având fructe negre sau albe. Fructele negre sunt considerate cele mai bogate fructe în vitamina C din care se poate face o dulceaţă excepţională.

Aronia este un arbust care creşte până la altitudinea de 1200 de metri, nu este pretenţios la condiţiile meteo pentru că poate rezista până la -30 de grade C. Aronia este cunoscut în România sub numele de scoruş negru, un izvor de vitamine şi de nutrienţi folosit din cele mai vech timpuri.

Gustul fructelor de aronia depinde de culoarea acestora. În timp ce fructele de aronia de culoare roşie sunt dulci, cele negre au un gust acrişor şi uşor amărui. Fructele se pot consuma proaspete, uscate, precum şi în gemuri, sucuri şi alte preparate.

De interes:  Primarul Timișoarei, mândru de Festivalul Cântăreților Stradali. Cum explică renunțarea la Timishort

Fructele de aronia conţin vitamina C, E, K, A, dar şi magneziu, fier, potasiu, calciu, zinc, folati şi mangan, iar vitamina Q ce intră în componenţa fructelor, cea mai rară dintre vitamine este o reală surpriză pentru consumatori, la fel ca şi vitamina P.

Beneficii consum aronia

Beneficiile fructelor de aronia includ:

  • Stimularea digestiei;
  • Efect antioxidant la nivel celular;
  • Fortificarea sistemului imunitar;
  • Prevenirea cancerului;
  • Îmbunătăţirea vederii;
  • Scăderea riscului de afecţiuni cognitive;
  • Reglarea tensiunii arteriale;
  • Efect puternic antibacterian;
  • Menţinerea echilibrată a zahărului în sânge.

Cum se prepară dulceaţă de aronia?

Dulceaţă de aronia se prepară simplu, la fel ca orice altă reţetă de dulceaţă. Se folosesc 1 kilogram de fructe de aronia, 800 de grame de zahăr (dar poate fi înlocuit cu miere de albine sau îndulcitor natural de ştevia), o lămâie şi un baton de scorţişoară.

Se spală şi se curăţa fructele de aronia şi se pun într-un vas cu zahărul sau mierea unde se lasă până a doua zi. Se adăugă la foc cu apă, scorţişoară şi se lasă la foc mic până când se leagă foarte bine siropul. La final se adaugă zeamă de lămâie, se amestecă şi se lasă la fiert încă 10 minute, apoi se ia vasul de pe foc şi dulceaţă se toarnă fierbinte în borcane sterilizate.

De interes:  Sudura MIG/MAG: 4 lucruri de știut

De ce să cumperi dulceaţă de aronia?

Fiind destul de greu de găsit fructele de aronia, curioşii care vor să o încerce pot să o cumpere de pe piaţă. Dulceaţă este fabricată printr-un proces tehnologic minuţios şi este îndulcită numai cu suc de măr natural, pentru a fi un deşert potrivit şi pentru diabetici. În plus, în urma procesului de preparare a dulceţii, se păstrează multe din efectele benefice şi proprietăţile fructelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.