Un proiect medical de tratare a pacienţilor cu COVID-19, în atenţia OMS pentru a fi dat exemplu de bune practici

Primarul Dominic Fritz a anunţat, marţi, că unul dintre proiectele medicale implementate la Timişoara, Pandemic Controller, este în atenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ar putea fi dat exemplu de bune practici într-un ghid elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Proiectul implementat în toamnă facilitează schimbul de informaţii între medicii de familie şi specialiştii Spitalului de boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara, pentru a ajuta pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2, cu forme uşoare sau medii, să fie monitorizaţi şi trataţi la domiciliu.

„OMS are un proiect care evaluează mai multe proiecte inovatoare în combaterea pandemiei. Ne-au contactat, au cerut mai multe informaţii. (…). Aplicaţia Timişoarei este în evaluare la OMS pentru a fi dată ca exemplu de bună practică în pandemie. Îi mulţumesc domnului doctor Virgil Musta şi medicilor de familie pentru colaborare”, a spus Dominic Fritz, într-o conferinţă de presă.

Şeful Secţiei de Boli infecţioase a Spitalului „Victor Babeş”, dr. Virgil Musta, detalia la lansarea proiectului că acesta a fost gândit atât pentru situaţia în care sistemul de sănătate va fi copleşit de un număr mare de infectaţi cu SARS-CoV-2, cât şi pentru pacienţii care refuză internarea.

De interes:  Mobilizare generală după drona găsită la graniță: Măsuri de protecție în zone apropiate de războiul din Ucraina – Decizia CNSU

„Este un proiect unic în ţară. Toţi pacienţii care se prezintă pentru evaluare la Spitalul ‘Victor Babeş’ sunt introduşi pe această platformă, indiferent dacă ei necesită sau nu spitalizare. În momentul în care avem o investigaţie legată de un pacient, este introdusă în platforma care poate stabili dacă este o formă uşoară, medie sau severă. Formele severe sunt reţinute în spital, dar avem foarte mulţi pacienţi chiar cu forme medii, care nu vor să se interneze. Aceştia beneficiază de sprijin din partea comunităţii (medicii de familie, n.r.) pentru că la un moment dat, unii dintre aceştia necesită oxigen. Medicii de familie trebuie să-i monitorizeze, să vadă acel moment, pentru că dacă se pierde acel moment, pacienţii vor veni decompensaţi la spital, iar şansele de supravieţuire sunt foarte mici”, a explicat dr. Musta.

Până acum, 300 de medici de familie folosesc aplicaţia cu ajutorul căreia au fost trataţi peste 3.700 de pacienţi.

Sursa: Realitatea de Timis

De interes:  Autoritățile vor înființa centre de vaccinare în Nădlac I și II pentru românii care vin din străinătate doar pentru a se imuniza

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.