Pentru ca balonul să-și îndeplinească scopul, acesta trebuie umflat. Afirmația este absolut logică. Dar cum să umfli produsul? Există mai multe răspunsuri la întrebare. Totul depinde de scopul balonului, de caracteristicile sale și de echipamentul disponibil. În general, profesioniștii, care sunt pur și simplu cunoscători de baloane, folosesc două tipuri de gaz pentru umplere – aer și heliu. În unele cazuri, este permis și amestecul celor două gaze. Dar, cel mai fiabil mod de a umple baloanele acasă și nu numai, este un tub heliu baloane de 12 litri care poate umple 10 baloane cu dimensiunea de 12,5 cm.
Cum să faci baloanele să zboare?
Doar un gaz a cărui masă este mai mică decât masa aerului atmosferic poate face ca baloanele să plutească. Lista acestor gaze este lungă: hidrogen, neon, azot, amoniac, metan și heliu. Dar reține că, forța de ridicare a azotului nu este suficientă pentru ca un balon să se mențină în aer. Hidrogenul amestecat cu oxigen, va transforma balonul într-o bombă periculoasă. Neonul este bun în toate, dar costul său este nedrept de mare. Practic toate gazele sunt inflamabile sau chiar toxice.
A mai rămas o singură opțiune și anume, heliu. Este de șapte ori mai ușor decât aerul pe care îl respirăm, ceea ce înseamnă că va ridica cu ușurință balonul și îl va ține foarte mult timp în văzduh. Dar asta nu este tot. Heliul nu este inflamabil și, prin urmare, este potrivit pentru uz interior. Nu aparține gazelor toxice, nu are miros și este absolut transparent. Heliul este cel care oferă ușurința menținerii în aer a celor mai multe baloane moderne. Acest gaz poate fi folosit pentru a umple baloane din latex (acestea se pot menține în aer până la 10 ore, timp în care heliul se va scurge prin porii balonului de latex). Dacă dorești un rezultat de lungă durată, este mai bine să umpli cu acest gaz un balon de folie sau un balon de latex cu un tratament special (Hi-Float). În acest caz, se asigură vaparea timp de mai multe zile.
De ce sunt amestecate aerul și heliul în baloane?
Profesioniștii recurg adesea la acest truc: adaugă o anumită porție de aer atmosferic baloanelor pline cu heliu. Care este rezultatul final? Heliul face ca baloanele să crească, dar aerul acționează ca un agent de cântărire, împiedicând produsele să zboare non-stop. Se pare că balonul sau o compoziție de baloane stă nemișcată, planând. Dacă nu există aer în interior, heliul pur va permite balonului să zboare cât mai sus. Dacă nu este împiedicat, va ajunge la limita spațiului, unde se va sparge. Cel mai bun gaz pentru umplerea baloanelor este, fără îndoială, heliul. Face ca baloanele să urce cât mai sus și deschide multe posibilități pentru decorarea unei încăperi. Posibilitățile moderne sunt nelimitate.