Tratarea cu clor piscina se numara printre cele mai vechi metode de tratare a apei si cel mai des folosite, principalul scop al clorinarii fiind dezinfectarea imediata.

Dar mai are un avantaj. Tratarea apei de piscina cu traditionalul clor are un caracter remanent, prevenind regenerarea ulterioara a agentilor patogeni.

Clorul pe care il folosesti in apa din piscina ucide agentii patogeni precum bacteriile sau virusii prin oxidarea moleculelor acestora.

Ce este clorul si cum se face?

Clorul este un element chimic natural, produs din sare obisnuita, printr-un proces numit electroliza. Tratarea prin electroliza sarii este o metoda de tratare a apei din piscina foarte des intalnita la noi. Vorbim, aici, despre electroclorinare, un proces care presupune generarea de clor prin electroliza unei solutii saline ce trece prin doi electrozi polarizati, cu ajutorul unui curent electric de joasa tensiune.

De ce se adauga clor piscina?

Prin procesul de electroliza este produs hipocloritul de sodiu (NaOCl), ce disociaza instantaneu in acid hipocloros – forma oxidanta a clorului traditional, folosita la dezinfectarea apei din piscina. Aceste acid hipocloros (HOCl) distruge materiile organice si agentii patogeni, algele, bacteriile si microorganismele purtatoare de boli.

De interes:  Timișoara doboară un nou record! Cea mai mare pictură murală, creată în capitala Banatului!

Cum se face clorinarea apei?

Piscinele sunt igienizate prin utilizarea unei varietati de compusi pe baza de clor, inclusiv clor gazos, hipoclorit de sodiu, hipoclorit de calciu, hipoclorit de litiu si izocianurati clorurati. Atunci cand oricare din acesti compusi intra in contact cu apa, vor elibera acid hipocloros (HOCl), agentul igienizant activ.

Acidul hipocloros, aceasta forma activa a clorului, are capacitatea de a patrunde in peretii celulari ai bacteriilor si altor microorganisme potential daunatoare, distrugandu-i, astfel incat sa nu mai prezinte un risc pentru sanatatea inotatorilor.

Cum sunt piscinele cu apa sarata diferite de cele cu clor?

Piscinele cu apa sarata au inceput sa creasca in popularitate din cauza temerilor cauzate de clor. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un suplinitor al piscinelor cu clor, deoarece utilizarea de clor piscina este inca necesara.

Sarea nu dezinfecteaza pe cont propriu o piscina, iar prin utilizarea unui clorinator pentru apa sarata, sarea va fi dezintegrata si transformata in nimic altceva decat clor. Un astfel de sistem independent de purificare utilizeaza un proces natural pentru a genera clor pur, pe cand procesul electrolitic utilizeaza o concentratie foarte scazuta de sare si genereaza clor liber.

De interes:  Cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară ai Banatului, la Ruga Timișoarei! Programul integral, chiar aici!

De ce piscinele au, uneori, un miros puternic de clor?

Contrar celor mai multe pareri, mirosurile puternice de clor nu inseamna o piscina curata si sanatoasa. In cazul in care clorul din piscina are un miros puternic, inseamna ca s-a amestecat cu un nivel ridicat de contaminanti.

O piscina corect dezinfectata ar trebui sa aiba un miros minim de clor, iar prezenta unui miros puternic este, cu siguranta, un indicator al faptului ca ceva nu este in regula si ca apa din piscina ar trebui testata.

Clorul provoaca inrosirea ochilor?

Exact contrariul este adevarat! Clorul din piscina nu provoaca roseata sau mancarimea ochilor. Dimpotriva! Mancarimea ochilor sau roseata sunt provocate de nivelul ridicat de pH sau cloramina, fiind totodata un indicator al faptului ca in piscina exista prea putin clor. Se recomanda, prin urmare, adaugarea de clor sub forma de granule, tablete sau lichid, pentru intretinerea corespunzatoare a apei din piscina.

Cat de des trebuie testat nivelul de clor?

De interes:  Studenții de la Reșița, învățați să voteze pentru viitorul lor

Chiar si atunci cand apa este transparenta si clara, bacteriile se pot raspandi. Pentru inlaturarea completa a tuturor micro-organismelor, apare nevoia dezinfectarii. Atunci cand clor piscina este turnat in apa, o parte din el va combate murdaria, iar restul, ceea ce noi numim clor liber, ramane pentru a indeparta impuritatile aduse de inotatori, vant, ploaie.

Pentru o dezinfectie eficienta, nivelul de clor liber din apa trebuie mentinut la 0,5 – 2 gr/mc. Necesitatea de a adauga clor depinde de mai multi factori, precum temperatura, lumina soarelui, numarul de utilizatori, astfel ca este obligatoriu ca nivelul de clor liber din apa sa fie testat zilnc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.