Sistemul social si economic are nevoie in permanenta de materiale si energie pentru activitatea umana, pentru agricultura sau pentru produsele manufacturate, toate acestea ducand la emisii de gaze cu efect de sera, cunoscute si sub numele de amprenta de carbon. Pentru a stopa efectele negative asupra mediului si pentru a lupta impotriva poluarii, companiile trebuie sa ia o serie de masuri in ceea ce priveste analiza, evaluarea si gestionarea emisiilor generate, cu scopul de a dezvolta o strategie sustenabila.
Iata care sunt principalele masuri care au ca scop reducerea amprentei de carbon!
Gazele cu efect de sera pot fi emise fie direct, prin consumul de energie electrica, diverse procese chimice sau prin combustibilii folositi, fie indirect, prin eliminarea si gestionarea deseurilor sau prin transport. Deoarece toate aceste activitati umane genereaza schimbari climatice semnificative cauzate de amprenta de carbon, prioritatea fiecarei organizatii ar trebui sa fie de a-si diminua efectele nocive asupra mediului:
- Monitorizarea nivelului amprentei de carbon este esentiala in orice domeniu de activitate, in vederea reducerii acesteia. Procesul presupune calcularea exacta a emisiilor directe si indirecte, pentru a avea o perspectiva mai clara asupra punctelor critice ce sunt responsabile in mare parte de gazele cu efect de sera. Amprenta de carbon se calculeaza pe baza informatiilor exacte legate de consumul de energie si combustibil dintr-un anumit an. Toate aceste informatii contribuie la un plan de actiune eficient, pentru a reduce efectele negative ale emisiilor de carbon pe care compania le produce.
- Implementarea unui program de reducere si gestionare eficienta a deseurilor, care sa fie in acord cu legislatia de mediu in vigoare. Acest lucru presupune evidente lunare, raportari anuale pe format de hartie si raportare sim, predarea deseurilor catre colectori autorizati si altele. Gestionarea deseurilor este obligatorie pentru orice tip de companie. Toate aceste prerogative pot fi externalizate catre un consultant de mediu precum Stratos.ro, care te poate ajuta atat in tot ceea ce tine de documentele specifice, cat si in activitatile tehnice sau operationale. De asemenea, reciclarea este un alt pas important prin care o companie contribuie la reducerea cantitatii de deseuri inutil create.
- Sursele de energie regenerabila ofera oportunitati de consum cu emisii reduse de carbon, asadar companiile pot urma si aceasta abordare in strategia de business. Aceste surse care sustin dezvoltarea durabila sunt energia solara, eoliana, hidroelectrica, geotermala si o serie de alte oportunitati. De asemenea, investitiile in tehnologii inovatoare, utilaje si echipamente eficiente din punct de vedere energetic reprezinta o modalitate de a reduce amprenta de carbon, dar si cantitatea de deseuri generata din procesele de lucru. Exista o multime de moduri prin care intreprinderile isi pot optimiza eficienta energetica, dar acest lucru se poate face corect doar in urma unei evaluari complete a amprentei de carbon.
In concluzie, este foarte important ca toti agentii economici sa implementeze aceste masuri si sa asigure conformarea cu legislatia si standardele de mediu. Abordarea unor noi practici de productie si consum, investitia in tehnologii moderne si evaluarea permanenta a amprentei de carbon fac parte din obiectivele de business care vor asigura un viitor sustenabil.
Sursa foto: pexels.com