Mai mult de jumătate din creditele acodate de bănci în România pentru populaţie şi companii sunt concentrate în cele mai mari şase judeţe: Bucureşti (inclusiv Ilfov), Cluj, Timiş, Constanţa, Braşov şi Iaşi, la polul opus fiind Giurgiu, Covasna, Mehedinţi, Harghita şi Caraş-Severin!

Conform Ziarului Financiar, cele șase judeţe consemnau la finele lunii iulie finanţări de 96,5 mld. lei, reprezentând mai mult de jumătate (56,5%) din totalul împrumuturilor în moneda naţională. Creditele analizate sunt doar cele în moneda naţională, în condiţiile în care ponderea acestora a crescut în ultimii ani şi a depăşit 66%. Totalul creditelor în lei acordate de bănci atât populaţiei, cât şi companiilor însumează circa 171 mld. lei.

Bucureştiul (inclusiv Ilfov) se delimitează în topul judeţelor cel mai bine creditate, cu un sold al finanţărilor acordate populaţiei şi companiilor de 58,2 mld. lei, reprezentând aproximativ 34% din valoarea totală a finanţărilor în lei acordate de bănci în toate judeţele din România. Judeţul Cluj, care se află pe locul doi ca volum al finanţărilor în lei acordate de bancheri populaţiei şi companiilor, avea la finele lunii iulie un sold al creditelor de aproape 9,5 mld. lei. Locul trei revine judeţului Timiş, cu un volum al creditelor totale în lei acordate de către banci de circa 8,3 mld. lei, care reprezintă peste 4,8% din totalul finanţărilor în lei acordate de bancheri pe piaţa locală.

De interes:  Sudura MIG/MAG: 4 lucruri de știut

Pe de altă parte, din analiza judeţelor cu cel mai mic volum al creditelor acordate de către bancheri se remarcă judeţul Giurgiu – cu o valoare a creditelor de doar 735 mil. lei. Iar următoarele patru judeţe cu volume mici ale creditelor acordate de bănci sunt judeţul Covasna cu finanţări de 764 mil. lei, judeţul Mehedinţi cu 814 mil. lei, judeţul Harghita cu credite acordate de 828 mil. lei şi judeţul Caraş-Severin cu un volum al finanţărilor acordate de bancheri în valoare de 850 mil. lei.

În cazul finanţărilor acordate populaţiei în lei se observă unele schimbări privind poziţionarea următoarelor 5 judeţe în raport cu volumul total al creditelor în lei. Astfel, pe poziţia a doua ca volum al creditelor acordate populaţiei rămâne judeţul Cluj, cu o valoare de 5,85 mld. lei, care reprezină 5,6% din totalul creditelor acordate populaţiei, iar pe locul trei este Timiş, cu un volum al creditelor acordate populaţiei de 5,79 mld. lei. Ultimele trei judeţe cu un volum mare al finanţărilor în lei acordate populaţiei sunt de această dată Iaşi – cu credite retail de 4,3 mld. lei, Constanţa – cu 4 mld. lei şi Braşov – cu un volum al creditelor de 3,7 mld. lei.

De interes:  Cele mai bune paturi pentru dormitorul tău

În topul creditelor acordate de bănci companiilor în lei, Bucureşti (inclusiv Ilfov) ocupă prima poziţie, cu o valoare a finanţărilor de 22,8 mld. lei. Judeţul Cluj rămâne pe locul doi în clasamentul judeţelor în care bancherii dau cele mai multe credite companiilor, cu un volum al finanţărilor de 3,6 mld. lei. Următoarele patru judeţe care au o concentrare mai mare al volumului creditelor acordate companiilor sunt Constanţa – cu o valoare de 3,3 mld. lei, Braşov – cu credite corporate de 3,3 mld. lei, judeţul Timiş – cu o valoare a creditelor acordate companiilor de 2,5 mld. lei şi judeţul Dolj – cu o valoare a finanţărilor de 2,4 mld. lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.