Suferi de incontinență urinară? Află ACUM ce poți face pentru a reduce pierderile necontrolate de urină

Incontinența urinară este un simptom asociat cu diverse condiții medicale, cu înaintarea în vârstă, cu sarcina sau cu creșterea în greutate și constă în eliminarea involuntară de urină sau pierderea controlului vezicii. Există mai multe tipuri asociate și anume incontinența urinară de stres (de exemplu atunci când râdem sau tușim), incontinența imperioasă, incontinența prin „prea plin”, incontinența mixtă etc. Medicul specialist este cel mai în măsură să-ți prescrie un tratament medicamentos adecvat, în funcție de factorul declanșator al acestui simptom, însă există câteva lucruri pe care le poți face singur/ă atunci când vrei să reduci în mod natural pierderile incontrolabile de urină.

Iată 3 moduri eficiente și nemedicamentoase prin care poți combate incontinența urinară

  1. Exercițiile Kegel

Recomandat în special femeilor însărcinate sau care tocmai au născut, exercițiile Kegel sunt menite să consolideze mușchii planșeului pelvin (reprezentat de totalitatea mușchilor din zona pelviană). Sunt foarte ușor de executat, fiind realizabile atât în poziție de șezut cât și întins/ă pe spate. O indicație simplă care te poate ajuta să înțelegi mai bine în ce constă acest exercițiu este următoarea: pretinde că trebuie să urinezi, apoi ține-te. Practic relaxezi și apoi încordezi mușchii responsabili de controlarea fluxului urinar. Asigură-te că vezica este goală înainte de a începe acest exercițiu. Așează-te pe scaun confortabil sau întinde-te pe pat și inspiră adânc. Asigură-te că întregul tău corp este complet relaxat și că nu contracți mușchii abdominali, fesieri, mușchii coapselor etc. Încordează mușchii planșeului pelvin preț de 3-5 secunde, după care relaxează-te pentru 3-5 secunde. Repetă aceeași pași de 10 ori dimineața, la prânz și seara, dar nu mai mult pentru a nu întâmpina alte probleme la urinare. Ar putea dura câteva luni până să observi rezultate semnificative, așa că nu te descuraja prea ușor. Pentru a introduce și sportul în ecuație, încearcă să eviți exercițiile dificile cu impact ridicat (de tip cardio), greutățile sau abdomenele și optează pentru activități precum pilates sau yoga.

2. Ai grijă la ceea ce mănânci

De interes:  Prevenirea bolilor de sezon: ghid complet oferit de medici

Creșterea în greutate poate fi una dintre cauzele declanșatoare ale incontinenței urinare, de aceea este important să-ți stabilești un plan alimentar echilibrat. Evită de asemenea mâncărurile iuți, puternic condimentate și cele acide precum ardeii iuți sau citricele, deoarece acestea pot irita vezica urinară și, implicit, pot agrava incontinența urinară. Dacă ai o vezică hiperactivă sau pur și simplu nu poți ameliora acest simptom, poți opta pentru montarea unei sonde urinare la domiciliu pentru a drena urina. Accesează site-ul Medi-safe.ro pentru a afla mai multe despre această procedură și informează-te cu privire la alte servicii medicale de care poți beneficia din confortul propriei case.

3. Evită băuturile alcoolice sau cofeinizate

Din nefericire pentru iubitorii cafelei sau ai petrecerilor dezlănțuite, alcoolul și cafeaua sunt băuturi diuretice, ceea ce înseamnă că stimulează pierderile de apă prin urină. Dintre cele două însă, cofeina are cel mai mare impact asupra incontinenței urinare. Aceasta poate fi găsită și în ceaiul negru sau verde, în băuturile carbogazoase sau chiar și în ciocolată. Optează în schimb pentru apă, infuzii de plante sau fructe și cafea decofeinizată.

După cum poți observa, stilul tău de viață are un impact major asupra evoluției acestui simptom neplăcut. Alege exercițiile potrivite, ai grijă la alimentație și renunță la viciile nocive precum alcoolul sau fumatul. Cu siguranță vei observa îmbunătățiri semnificative, dincolo de cele aduse tractului urinar.

 

De interes:  „Este printre filialele bune pe care le avem”

Sursa foto: Pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.