Graurii europeni sunt considerati unele dintre cele mai frecvente specii de pasari invazive de pe teritoriul Romaniei.

Indiferent in ce zona a tarii locuiesti, fie ca este vorba de o zona rurala sau urbana, graurii pot fi o adevarata problema atat pentru proprietatile rezidentiale, cat si pentru cele comerciale. Iar asta din cauza obiceiurilor legate de cuibarit, mancare si culcare.

Aceste pasari verzi-violacee, cu pete albe si ciocuri galbene, sunt destul de frumoase ca aspect. Cu toate acestea, sunt destul de dispretuite de proprietarii de case ce au curte cu gazon, de ecologi si chiar de catre ornitologi. Graurii sunt zgomotosi, enervanti, foarte agresivi si se gasesc aproape peste tot! Lasa mizerie oriunde si, cel mai grav, cauzeaza daune gazonului si diferitelor tipuri de culturi.

​De ce pot fi graurii un pericol pentru gazonul si curtea ta?

Stolurile de grauri pot cauza daune nu doar gazonului, dar si culturilor de cereale, pomilor fructiferi si culturilor de legume.

De interes:  De ce bumbacul egiptean este cel mai bun bumbac din lume?

Deseurile pe care le lasa in urma lor sunt periculoase si pot raspandi boli oamenilor si animalelor de companie. Cand te plimbi pe gazon, tu sau animalul tau de companie, puteti aduce accidental deseurile pasarilor in casa. Aceste deseuri, cand sunt uscate, elibereaza un praf ce poate provoca probleme de sanatate serioase, inclusiv histoplasmoza (o boala respiratorie fungica) sau astm. Bacteriile si parazitii din excrementele pasarilor reprezinta, de asemenea, un risc pentru sanatate.

Daca mai multi grauri se hranesc in jurul curtii tale, ar putea aduce daunatori, aceste pasari transportand adesea capuse, acarieni sau alti paraziti. Daunatorii se pot transfera apoi la oameni si animalele lor de companie.

Mai mult decat atat, graurii pot deteriora gazonul in timp ce cauta hrana. Sistemele radiculare ale ierbii ar putea fi rupte din cauza radacinilor trase de pasari in timp ce cauta viermi.

De asemenea, deseurile lasate in urma pot raspandi seminte de buruieni invazive in gazonul din curte.

De interes:  5 pasi esentiali pentru a muta un cabinet de stomatologie

​Cum poti preveni sau indeparta graurii?

Cel mai bun mod de a preveni sau indeparta graurii de pe teritoriul curtii sau gradinii tale este de a instala una sau mai multe capcane pasari. Acestea pot fi gasite in magazinele cu produse anti daunatori si constau, in cea mai mare parte, in aparate ultrasonice, in dispozitive telescopice cu zmeu soim si in tepi din plastic impotriva pasarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.