Cu totii suntem afectati de trecerea unei persoane dragi in nefiinta. Este un moment marcat de o profunda tristete, care ne marcheaza si care nu ne permite sa fim foarte limpezi. Cu toate acestea, un astfel de eveniment necesita organizarea inmormantarii, pentru a-i cinsti amintirea, parastasul fiind o traditie religioasa obligatorie, cunoscut si cu numele de pomenire.

logo-funerare-alexandru-BucurestiImpreuna cu echipa de la Funerare Alexandru, firma de pompe funebre sector 6, am decis redactarea unui articol cu mai multe informatii utile despre organizarea unui parastas. Pe acestea le vom prezenta in randurile urmatoare.

 

Parastasul – un ritual foarte important in lumea crestina

Slujba de pomenire a persoanei care a plecat dintre noi reprezinta unul dintre cele mai importante momente ale ceremoniei de inmormantare. De aceea, din semn de respect pentru persoana trecuta in lumea celor drepti, trebuie sa tinem cont de toate regulile importante pentru organizarea parastasului.

Cu toate acestea, incarcatura emotionala din acele momente poate face imposibila organizarea pomenirii de catre membrii familiei, iar de aceea este recomandata solicitarea serviciilor unei firme de pompe funebre. Astfel te vei asigura ca parastasul va respecta toate oranduilele bisericesti, beneficiind de servicii oferite cu profesionalism si compasiune.

De interes:  Inchirieri utilaje profesionale - Emar Trade Construct

Data organizarii parastasului

Unul dintre cele mai importante detalii pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand organizezi un parastas, este data de pomenire a persoanei decedate. Primul parastas se face imediat dupa inmormantare, la aceasta participand toate persoanele care au fost prezente la ceremonia de inmormantare.

Apoi, exista localitati din Romania in care se face o pomenire si la 9 zile din momentul decesului, pentru a aminti de cel de-al 9-lea ceas. Parastas se mai face apoi la 40 de zile de la deces, acesta avand rolul de a aminti Inaltarea la cer a Domnului. Dupa acesta, traditia impune organizarea unui parstas la 3, 6 si 9 luni de la deces, dar si la un an.

Parastasele se organizeaza apoi anual, timp de 7 ani de la deces.

Dar, este important de precizat si faptul ca pomenirea atat individuala cat si colectiva nu se fac numaidecat la implinerea perioadei din punct de vedere calendaristic, deoarece exista anumite zile in care nu se fac parastase.

De interes:  Depozit marfa Bucuresti – Tot ceea ce ai nevoie

Duminicile de peste an

Ziua de duminica aminteste de ziua Invierii Domului, iar aceasta este o zi de bucurie si nu de intristare. De aceea in foarte multe biserici nu se organizeaza pomeniri duminica, desi exista si exceptii in acest sens. Dar, in duminica de Pasti si de Rusalii nu se organizeaza in nici-un caz parastase.

In perioada dintre Nasterea si Botezul Domnului nu se fac, de asemenea, pomeniri, si nici din Sambata Floriilor pana in Duminica Tomii. Traditia crestina interzice organizarea parastaselor si in perioada lasatului secului de carne pana in prima sambata din Postul Mare, cunoscuta si ca sambata Sf. Teodor. In zilele de mari sarbatori, nici la praznicele imparatesti preotii nu oficializeaza parastase si nici in timpul Postului Mare, in zilele din timpul saptamanii.

Poate fi asadar foarte complicat sa organizezi un parastas, iar de aceea este recomandata solicitarea serviciilor unor experti. Astfel, vei merge la sigur si scapi de foarte multa responsabilitate. In acest sens, noi iti recomandam serviciile oferite de firma Funerare Alexandru, garantate din punct de vedere al profesionalismului si al seriozitatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.