Localnicii din Sviniţa – maeştrii inegalabili în obţinerea produselor din smochine

Titlurile pentru „cea mai bună dulceață de smochine”, dar și pentru „cea mai bună țuică de smochine” au rămas în localitatea mehedințeană Svinița – gazda fastuosului eveniment „Festivalul Smochinelor”, festival care anul acesta a bifat două decenii de tradiție.

Weekendul trecut, sâmbătă, 24 august, comunitatea sârbă gospodărită de edilul Nicolaie Curici a fost punctul de întâlnire al celor mai pricepute gospodine, dar și a celor mai pricepuți gospodari (atât din Svinița, cât și din alte localități: Șușca, Belobreșca, Bor – Serbia), fiecare dintre cei prezenți angrenându-se în lupta pentru câștigarea a podiumului în cadrul competițiilor ajunse la cea de-a 20-a ediție.

Dacă în prima parte a zilei de sâmbătă s-a mizat pe ideea de sportivitate (campionat de Minifotbal, tenis de masă, șah), spre după-amiază, centrul comunei mehedințene era împânzit de standuri cu tot felul de produse al căror element principal era smochina: dulceață, țuică, vin, plăcintă etc. Înainte însă ca „Festivalul Smochinelor” să fie celebrat așa cum se cuvine cu muzică, dans, port popular, întreaga atenție a fost orientată către jurații care urmau să delibereze încotro se vor duce titlurile pentru „cea mai bună dulceață, dar și pentru cea mai bună țuică de smochine”.

De interes:  Cum să alegem canapeaua pentru un apartament mic?

Detalii în privința numărului de gospodine, a localităților din care provin concurentele înscrise în competiția pentru „cea mai bună dulceață”, dar și care sunt criteriile după care se acordă acest titlu ne-au fost oferite de Milca Balaci, membră a Asociației de Femei din Svinița: „Anul acesta, numărul participanților la concurs a ajuns la 20, spre deosebire de anul trecut când la concurs s-au prezentat 15 candidați. În mare parte avem produse ale gospodinelor din localitate, dar ne bucurăm și de participarea la concurs a reprezentantelor din Caraș-Severin (Șușca Belobreșca), precum și a celor din orașul Bor – Serbia. An de an ne îmbunătățim calitatea produsului și dorim să ne facem cunoscuți în toată țara. În privința criteriilor care sunt luate în calcul atunci când se acordă titlul pentru ,,cea mai bună dulceață” putem enumera: gustul, aspectul, consistența, să nu fie prea multe semințe în sirop, smochina să nu fie nici prea tare, nici prea moale etc”.

Nici membrii juriului care au decis titlul pentru „cea mai bună țuică” nu au avut o misiune ușoară, culoarea, gustul și aspectul fiind definitorii în acest caz. Astfel, după ce au studiat cu atenție produsele așezate pe masă, jurații au decis ca titlurile pentru „cea mai bună dulceață”, dar și cel pentru „cea mai bună țuică de smochine” să rămână în comuna mehedințeană, acolo unde se cultivă smochini de peste cinci secole.

De interes:  Mesageria instantanee: avantajele și dezavantajele sale în comunicarea online

Așa cum era programat, întreaga suflare a celor prezenți s-a mutat pe terenul Școlii Gimnaziale din Svinița, acolo unde primarul Curici i-a premiat pe ocupanții podiumului cu diplome și cupe, după care ansamblurile de dansuri din Ștei (județul Bihor), Armeniș, Liubcova (județul Caraș-Severin), Albeni (județul Gorj), Eibental (județul Mehedinți) și Bor (Serbia) au dat startul programului cultural-artistic, spre deliciul publicului.

Referitor la celebrarea celei de-a XX-a ediții a „Festivalului Smochinelor” în comunitatea pe care o conduce, primarul Nicolaie Curici a declarat pentru expressdebanat.ro: „Anul acesta am ținut ca acest festival frumos să aibă ceva deosebit. În primul rând, am ținut să fie mult mai multe standuri cu dulceață, țuică, prăjituri, vin din smochine. Svinicenii au înțeles importanța smochinului, importanta produselor obținute din acest minunat fruct biblic. Ceea ce mă mulțumește foarte mult este că tinerii și-au făcut adevărate livezi, 300-500 de puieți de smochin care intru într-un viitor apropiat vor începe să producă și atunci chiar putem vorbi despre produse obținute din smochin, putem ieși pe piață, mai ales că, între timp, vrem să obținem produs tradițional: dulceață și țuică de smochine. Deja produsul, eticheta de dulceață de smochine am înregistrat-o la OSIM, urmează, probabil, la anul, să fie și produs tradițional”.

Printre oficialitățile politice care au fost alături de primarul din Svinița într-o zi importantă pentru comunitatea pe care o conduce putem enumera: Nicolae Drăghia, Prefectul județului Mehedinți, viceprimarul orașului Moldova Nouă, Adrian Moiseș, precum și vicepreședintele Consiliului Județean Iași, Romeo Olteanu, care „în momentul în care auzit de acest festival, a parcurs aproape 900 de km doar pentru a participa alături de sviniceni la cea de-a XX-a ediție a festivalului”, a concluzionat Curici.

De interes:  Chipsurile Takis Albastre sunt o adevarata experienta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.