Una dintre cele mai bune decizii pe care le poti lua atunci cand vine vorba despre sanatatea dintilor tai este de a-ti pune implant dentar. Este cea mai buna solutie prin care iti poti acoperi golurile lasate de dintii pierduti, reusind sa aduca o multime de avantaje:

  • rezistenta pe termen lung si foarte lung;
  • O estetica deosebita;
  • O functionalitate identica cu cea oferita de dintii naturali;

Sunt o multime de lucruri pe care orice pacient trebuie sa le stie despre implantul dentar, insa.

Ce este un implant dentar?

Este un dispozitiv metalic introdus in maxilar cu scopul de a inlocui un dinte. Acest dispozitiv metalic sustine o lucrare protetica, care reprezinta partea vizibila a dintilor.

Procesul de introducere a implantului dentar este invaziv, insa nu doare si nu produce niciun fel de risc pentru pacienti, motiv pentru care este o solutie din ce in ce mai adoptata de catre toti cei care isi doresc o solutie pe termen lung.

Care sunt principalele avantaje ale implantului dentar?

Am amintit despre rezistenta, estetica si functionalitate. Avantajele sunt mult mai mari de atat, insa: asigura o masticatie eficienta si un vorbit mai clar, poate sa conserve tesutul osos, reducand procesul de resorbtie intalnit la toti cei care au dinti lipsa si elimina riscul slefuirii dintilor vecini, necesar in cazul celor care aleg sa isi puna coroane dentare.

De interes:  Ce beneficii obtii de la asistenta live prin chat instalat pe site?

Exista si dezavantaje ale acestei proceduri?

Lista cu dezavantajele este foarte mica, aproape inexistenta. In general, unul dintre dezavantaje este durata de vindecare a locului in care a fost introdus implantul, care poate sa fie destul de mare. Aceasta nu depaseste niciodata, insa, 6 luni. In plus, starea de disconfort dispare la doar cateva zile dupa ce implantul a fost introdus.

Un alt dezavantaj este cel al costurilor. Acestea sunt mai mari decat in cazul altor solutii de refacere a dintilor, insa tind sa fie din ce in ce mai mici pe masura ce apar din ce in ce mai multe clinici medicale care ofera implanturi si apar din ce in ce mai multi producatori de implanturi.

Din ce este compus un implant dentar?

In general, implantul este compus din 3 elemente:

  • Implantul propriuzis. Este un dispozitiv metalic introdus in os. In ultimii ani au aparut si alternative realizate din zirconiu, care sunt foarte interesante si cel putin la fel de rezistente precum cele din titan.
  • Un bont artificial. Este un dispozitiv care se ataseaza la implant dupa ce procesul de vindecare este gata. Peste bont se construiesc lucrarile protetice.
  • Lucrarea protetica. Exista numeroase tipuri de lucrari protetice, care pot fi folosite in functie de situatia fiecarui pacient in parte. Se poate opta pentru coroane dentare, pentru punti dentare si pentru o varietate mare de materiale, de la cele metalo ceramice pana la cele exclusiv din zirconiu.
De interes:  Asociația Forța Fermierilor,apel către Premierul Florin Citu

Cel mai important element din toate este implantul propriuzis, insa, deoarece este cel care sustine intregul dinte. Exista o varietate mare de marimi si forme, care pot sa difere in functie de spatiul disponibil, de tipul de lucrare protetica ce urmeaza sa fie pusa si evident, de preferintele pacientului.

Care sunt pasii pentru realizarea unui implant dentar?

Orice pacient trebuie sa treaca prin cativa pasi:

1. Consultatia. Aceasta implica o radiografie, o analiza atenta din partea medicului stomatolog si un plan de tratament foarte bine pus la punct. In general, in timpul consultatiei poate fi stabilit si un pret al intregii proceduri, precum si materialele folosite. Alegerile tin cont de cantitatea osului maxilar, de pretentiile estetice, de partea financiara si de gradul de igiena pe care il urmeaza fiecare pacient.

2. Tratamentul afectiunilor. Daca pacientul are carii dentare, afectiuni gingivale sau probleme endodontice, acestea trebuie sa fie rezolvate in asa fel incat implantul sa fie realizat intr-o cavitate bucala sanatoasa.

De interes:  Unii au plecat, alții vin. Moarte pentru cei ce au fost, speranță și istorie pentru urmași

3. Eventuale interventii chirurgicale pregatitoare. Este posibil sa fie nevoie de aditii de os, de sinus lift sau de remodelare gingivala. Sunt operatii destul de complexe, insa pregatesc locul pentru implantare.

4. Pozitionarea implantului dentar. Se realizaeaza o operatie prin care se frezeaza orificii osoase in care se introduc implanturile. Dupa introducerea implantului se construieste o lucrare provizorie care va avea un rol estetic pentru o perioada de 3-6 luni, pana locul este vindecat si se poate adauga lucrarea definitiva.

Cum se ingrijeste implantul dentar?

Ingrijirea implantului nu necesita mai multa atentie decat ingrijirea dintilor naturali. Trebuie sa ai grija sa nu mananci alimente foarte tari, sa eviti lichidele fierbinti, sa ai o igiena dentara zilnica foarte riguroasa care sa elimine orice tip de bacterie din cavitatea bucala si sa mergi o data la 6 luni la un control medical. Daca reusesti sa respecti toate aceste reguli, ai toate sansele sa te bucuri de un implant 100% functional care sa reziste intreaga viata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.