Planetara ATV si reducerea zgomotelor

 

In ceea ce priveste reducerea zgomotelor, planetara ATV are un rol esential fiind parte integranta a unui kit complet pentru motor, fiind responsabila pentru atenuarea miscarilor realizate de catre cuplul motor. Acestea au ca principala atributie aceea de a transfera cuplul motor de la cutia de viteze la rotile de directie atasate la mecanismul motorului.

Ce este o planetara?

Din punct de vedere compositional, o planetara pentru ATV are forma unei tije metalice echipate cu articulatii planetare la ambele capete. Aceste articulatii sunt conectate la ax cu ajutorul unor dispositive numite sloturi si sunt fixate cu inele elastice.

 

Articulatia planetara din interior este echipata cu un slot care face legatura la cutia de viteze. Acest slot de la capatul exterior al articulatiei de planetara, se potriveste cu butucul de roata!

Articulatiile exterioare sunt capitonate cu burdufuri de planetara montate pe partea exterioara a acesteia, cea care duce catre arborele cu cleme special.

Aceasta mansonare are 2 functii:

De interes:  Cum te ajută concret o presă de balotat deșeuri

 

  • Prevenirea pierderii de lubrifianti
  • Protejarea articulatiei planetarei de actiunile agresive ale factorilor externi

De ce se strica o planetara?

Una dintre cauzele care conduc la uzarea si ruperea prematura a planetarei tine de presiunea inalta executata asupra planetarei atv in conditiile in care acest vehicul este condus pe drumuri denivelate, de slaba calitate.

Alte cauze ale uzurii tin de:

  • Pornirea si franarea brusca (in conditii de denivelare)
  • Tuningul inadecvat al vehiculului, ceea ce inseamna ca puterea de actiune a motorului ATV-ului este sporita fara sa fie ranforsate componentele transmisiei si suspensiei
  • Expunerea prelungita la murdarie, umezeala si deteriorare mecanica
  • Cresterea umiditatii la nivelul articulatiei interioare, ce pune in pericol intregul angrenaj al planetarei, mai ales daca este folosit un lubrifiant pe baza de compusi care actioneaza agresiv (molibden de ex)

 

Concluzia este ca daca ATV-ul tau are o durata de viata destul de mare, ai toate sansele sa te astepti ca planetara sa cedeze! Impiedica, deci, accelerarea agresiva, virajele si franarile bruste. Nu in ultimul rand, nu uita sa verifici burdufurile planetarei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.