centru de colectare si reciclare

In prezent, poluarea este o problema cu care intreaga lume se confrunta. De cele mai multe ori, suntem responsabili pentru protejarea mediului, iar una dintre cele mai bune solutii este chiar reciclarea. Pe scurt, reciclarea presupune colectarea, descompunerea si reutilizarea materialelor care in mod normal erau lasate un timp indelungat in cosul de gunoi. Desi majoritatea persoanelor are cunostinte despre acest domeniu, putini iau atitudine si apeleaza la un centru de reciclare. In ultima perioada au aparut tot mai multe centre de reciclare, inclusiv in Bucuresti, dar intai de toate, oamenii ar trebui sa cunoasca importanta sanatatii planetei si a economisirii resurselor ei.
In continuare, iti vom prezenta lista materialelor reciclabile si benefeciile obtinute!

Tipuri de materiale reciclabile

Exista o multime de materiale reciclabile, incepand de la ambalaje si pana la diverse metale, insa in acest articol ti le vom prezenta pe cele mai intalnite.

 • Dozele de aluminiu – dozele de aluminiu, spre deosebire de pet-uri, pot fi reciclate fara a-si pierde proprietatile in timp. Retopirea acestora poate economisi pana la 95% din energia care s-ar fi consumat in mod normal pentru producerea materiei prime.
 • Alama – reciclarea alamei contribuie la stoparea incalzirii globale. Daca materialul nu este reciclat, acesta produce emisii de dioxid de carbon in atmosfera care poate afecta considerabil planeta.
 • Fier – materialul 100% reciclabil. Este esentiala reciclarea fierului, deoarece acesta se regaseste in compozitia majoritatii produselor pe care le utilizam. De asemenea, fierul este principalul material folosit in productia otelului, care randul sau asigura rezistenta constructiilor in fata unui cutremur.
 • Sticla si cioburi de sticla – in comparatie cu metalele, sticla nu este la fel de versatila in procesul de reciclare, insa asta nu inseamna ca nu poate fi valorificata. Sticla simpla reprezinta peste 60% din piata, in timp ce sticla colorata reprezinta doar 31%. Acest lucru este cauzat de pigmentul de culoare care, de cele mai multe ori, este foarte greu de indepartat.
 • Hartie – desi tinerii nu obisnuiesc sa se mai informeze din ziare sau reviste, pentru ca acestea au fost inlocuite de tehnologie, mai exista, totusi, oameni care nu au renuntat la acest obicei. Potrivit studiilor, o tona de hartie reciclata poate reduce consumul de energie alocat pe care o locuinta l-ar fi folosit timp de 5 luni. Daca pana acum nu stiai, reciclarea hartiei este extrem de importanta atat pentru mediu, cat si pentru economie.

Beneficiile obtinute in urma reciclarii

In ceea ce priveste beneficiile reciclarii, exista doua mari categorii pe care le poate imbunatati vizibil: mediu si economie.
Mediu

 • Reciclarea diminueaza poluantii eliberati de cele mai multe ori atat in apa, cat si in aer. Prin reciclare, contribuim la sanatatea planetei si, implicit, la sanatatea noastra. Acum, mai mult ca niciodata, mediul depinde de noi.
 • Reciclarea ajuta la stoparea aparitiei centrelor de deseuri, care nu doar ca polueaza considerabil, ci contribuie negativ la imaginea micilor sau marilor orase. Nimic nu este mai neplacut decat privelistea sau mirosul unei gropi de gunoi.
 • Reciclarea conserva resursele naturale ale Pamantului.
  Economie
 • Daca oamenii ar obisnui sa recicleze in mod constant, ar putea contribui la generarea unor noi locuri de munca, atat in cadrul centrelor de colectare, cat si in centrele de reciclare.
 • Reciclarea contribuie considerabil la cresterea veniturilor prin intermediul valorificarii diverselor materiale din centrele de colectare.
 • Un loc de munca obtinut in aceasta industribuie contribuie la aparitia altor patru posturi disponibile.
 • Apeland la un centru de colectare si reciclare, poti obtine un venit in plus pentru nevoile familiei tale.
  Ecoremat contribuie la incurajarea ta pentru a inlocui vechiul cu noul si astfel, pune la dispozitie oferte avantajoase in schimbul materialelor reciclate. Recicland nu doar ca ajutam industria sa reproceseze deseurile, ci mai mult de atat, contribuim la dezvoltarea mediului in care traim cu totii. 
De interes:  „Lumea Copiilor”, pregătită cu grijă de dascălii din Constantin Daicoviciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.