Judecători: Poarta de intrare în Timișoara care a ucis un student reșițean a fost modernizată ilegal

Curtea de Apel Timișoara a decis că poarta de intrare în oraș, de pe Calea Lugojului, care a ucis un student în timpul furtunii puternice din toamna anului 2017, a fost modernizată fără a fi respectată legea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primăria Timișoara a pierdut, în ultimul an și jumătate, două procese cu Inspectoratul de Stat în Construcții. Asta după ce reprezentanții municipalității au contestat procesele verbale întocmite de inspectori cu privire la modul în care a fost modernizată poarta de intrare în Timișoara de pe Calea Lugojului, care a ucis un student în timpul furtunii puternice din toamna anului 2017.

Concret, Primăria Timișoara a contestat amenda primită din partea Inspectoratului de Stat în Construcții, în valoare de 40.000 de lei, după ce s-a constatat că lucrările la poartă au fost făcute fără a fi respectate prevederile legale.

„Prin procesul încheiat de pârâtul ISC, s-a constatat emiterea cu nerespectarea prevederilor legale, în baza unei documentații incomplete, a Autorizației de construire nr. 1407/24.10.2014, emisă pentru «Lucrări de tip d) – Lucrări de amenajare a spațiilor publice – Intervenții în regim de urgență privind Modernizare poartă de intrare în Municipiul Timișoara – Calea Lugojului». S-a reținut de către organul de control că autorizația a fost emisă în baza unei documentații incomplete, elaborată în neconcordanță cu prevederile certificatului de urbanism nr. 3564/15.10.2014, ale conținutului-cadru al documentației tehnice – pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții, care nu conține avizele și acordurile legale necesare și nu este verificată potrivit legii”, scrie în sentința Tribunalului Timiș.

De interes:  Plimbări nocturne pe străzile din Timișoara, droguri și încercări eșuate de a fugi de jandarmi

Recent, judecătorii Curții de Apel Timișoara au decis să respingă contestațiile Primăriei și să mențină sentința Tribunalului Timiș, care arată că poarta de intrare în oraș a fost modernizară fără a fi respectate prevederile legale.

„Respinge recursul formulat de recurenții – reclamanți Municipiul Timișoara, reprezentat prin primar, primarul Municipiului Timișoara și Consiliul Local al Municipiului Timișoara împotriva sentinței civile nr. 872/21.05.2018, pronunțată de Tribunalul Timiș în dosarul nr. 861/30/2018, în contradictoriu cu intimatul-pârât Inspectoratul de Stat în Construcții”, scrie în soluția Curții de Apel Timișoara.

Sentința este definitivă.

Pe de altă parte, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a declarat, luni, că a fost o “superficialitate” în modul de desfășurare a lucrărilor la poarta de intrare de pe Calea Lugojului.

„Cei care au greșit trebuie să răspundă de greșelile pe care le-au făcut. Era, într-adevăr, de așteptat, după cum arătau anumite lucruri întâmplate, să se ajungă la această concluzie pentru că o anumită superficialitate s-a constatat în modul de derulare a lucrurilor. Păreau anumite inadvertențe. Eu nu am abilitarea să spun că erau ilegalități sau nu, dar anumite inadvertențe în derularea lucrurilor erau evident că s-au petrecut. Asta nu înseamnă că s-a prăbușit poarta de pe Calea Lugojului din astfel de cauze. Legalitate însemmnă una, inadvertență înseamnă alta. Eu nu pot să spun decât că mie mi s-au adus toate garanțiile de legalitate și că eu nu am cerut niciodată, nimănui, să facă ceva ilegal”, a afirmat Nicolae Robu.

De interes:  Vreme de vară în octombrie: temperaturile maxime se vor încadra între 25 și 34 de grade în weekend

Cinci persoane şi-au pierdut viaţa, în septembrie 2017, în judeţul Timiş, în timpul furtunii puternice. Trei dintre acestea au murit într-un parc din Buziaş, după ce un copac a căzut peste ele, o femeie a decedat la grădina zoologică din Timişoara, fiind lovită de o creangă, iar un tânăr de 24 de ani a murit după ce maşina în care se afla a fost strivită de poarta de intrare în oraş, de pe Calea Lugojului.

Opt persoane, printre care Nicolae Robu și alți angajați din cadrul Primăriei Timișoara, sunt suspecți într-un dosarul penal deschis de procurori după ce poarta de intrare s-a prăbuşit.

Poarta a fost construită în urmă cu 37 de ani şi modernizată în urmă cu peste doi ani, lucrare pentru care Primăria Timişoara a plătit unei firme locale peste 50.000 de euro. Tânărul care a murit strivit de poarta de la intrarea în Timişoara se numea Vlad Baici şi era student în ultimul an la Facultatea de Medicină Dentară.

De interes:  Focar de pestă porcină, în județul Timiș

În luna octombrie a anului trecut, a fost realizată şi o expertiză tehnică în cazul prăbuşirii porţii de intrare în Timişoara, de pe Calea Lugojului, la solicitarea Inspectoratului de Stat pentru Construcţii, care arăta faptul că aceasta a căzut pentru că “nu s-au luat măsurile de siguranţă necesare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.