Piscina ingropata creste valoarea proprietatii si este un loc ideal pentru petrecerea timpului in zilele calduroase. Aceasta poate fi realizata de catre o firma specializata, dar si in regie proprie. Iata care sunt etapele principale pentru constructia unui astfel de bazin.
Etapele constructiei unei piscine ingropate
Inainte de a incepe constructia piscinei, trebuie sa stabilesti un buget si sa alegi materialele. Bazinul realizat din beton reprezinta o varianta clasica, insa poti opta pentru variante moderne, cum ar fi cofrajele din polistiren de inalta densitate pentru piscina. Ulterior, aceste elemente sunt umplute cu beton si asigura o rezistenta excelenta in timp. In continuare, descopera care sunt etapele de constructie de care sa tii cont.
1. Proiectare
Pentru proiectare iti recomandam sa ceri ajutorul unei firme specializate, cu experienta in domeniul constructiei piscinelor. Astfel, ideile si preferintele tale pot fi transformate intr-un proiect eficient, care sa garanteze un rezultat functional si sigur pentru persoanele care vor folosi piscina.
De asemenea, este necesara obtinerea autorizatiei de constructie. Pentru emiterea acesteia, trebuie sa depui o cerere si un dosar la primaria locala. Vei obtine actul in cel mult 30 de zile.
2. Excavarea si pregatirea terenului
Tine cont de specificatiile din proiect pentru realizarea fiecarei etape de constructie a piscinei. Asadar, marcheaza terenul si sapa sau excaveaza zona, in conformitate cu dimensiunile bazinului. Niveleaza atat baza gropii, cat si peretii acesteia. In plus, lasa suficient spatiu pentru a realiza cofrajele fara dificultate.
In cazul piscinelor din fibra de sticla sau din alte materiale de tip monobloc, adauga un strat de nisip si de pietris la baza gropii. Niveleaza si taseaza suprafata, pentru a avea mai multa stabilitate si rezistenta.
3. Constructia sau montarea piscinei
Formeaza conturul piscinei cu blocuri din polistiren de inalta densitate si asigura peretii astfel formati. Toarna beton in interiorul cofrajului si asteapta una-doua zile sa se intareasca. Daca ai optat pentru un bazin din beton armat, formeaza conturul din structuri din fier beton, cofreaza perimetrul si toarna beton.
Piscina din prefabricate se monteaza cu ajutorul unei macarale. Ajusteaza pozitia si nivelul, inaintea de a fixa bazinul in groapa. Umple atent spatiile cu pamant, fara sa pui presiune pe peretii piscinei si fara sa lasi goluri.
4. Montarea instalatiilor
Dupa montarea cofrajelor si inainte de a turna beton, fixeaza conductele si tevile pentru sistemele de deversare, de recirculare, de incalzire etc. Pregateste camera tehnica in apropierea piscinei si instaleaza pompa de recirculare si filtrul. Termina conectarea tuturor elementelor dupa ce ai realizat finisajele si ai montat accesoriile.
5. Realizarea finisajelor
Bazinele ca cele din fibra de sticla sau din materiale plastice au deja un strat de protectie. Monteaza marginile antiderapante si amenajeaza imprejurimile, in functie de preferintele tale.
In schimb, aplica un strat hidroizolant piscinelor din beton sau din polistiren. Pentru finisaje, ai mai multe variante la dispozitie, cum ar fi placile ceramice, mozaicul si membrana liner. Spre deosebire de bazinele din fibra de sticla, beneficiezi de o gama larga de culori si de modele deosebite.
Construieste o piscina ingropata si petrece timp de calitate alaturi de familie si de prieteni. Relaxeaza-te si racoreste-te in zilele cu vreme buna. Apeleaza la o firma specializata pentru consultanta, proiectare si, daca este necesar, pentru executarea lucrarii.