Oriunde locuiești, ai nevoie întotdeauna de apă. În oraș, această problemă a fost rezolvată de mult timp. Stând într-un apartament, ai apă curentă centralizată. Pentru casele de la țară și pentru cabane, trebuie să realizezi foraje puțuri. Astăzi, aceasta este cea mai simplă și mai accesibilă metodă de a avea apă potabilă. Dacă vrei să sapi singur o fântână în modul tradițional vechi, apa nu va fi atât de calitativă, iar puțul va fi greu de gestionat. Însă, firma de foraje puțuri dispune de echipamente moderne care le permit profesioniștilor să foreze rapid și eficient un puț de apă. În puțurile rezultate, apa este mult mai curată și mai bună decât din sursele de suprafață. Un astfel de puț poate fi curățat și actualizat constant, apa nu stagnează, ci este întotdeauna curată și proaspătă. Indiferent unde locuiești, forarea puțurilor de apă îți va permite să ai zilnic apă potabilă pentru nevoile casnice. Forajul puțurilor se poate face în trei forme: foraje puțuri pe teren nisipos, fântână abisiniană și fântână arteziană. Când se forează un puț pentru apă într-o zonă nisipoasă, cel mai important este să se determine cu exactitate stratul de acvifer. Astfel de straturi sunt situate unul deasupra celuilalt, iar experții le numesc „lentile de apă”. În consecință, cu cât obiectivul este mai mare, cu atât vei avea mai multă apă. Adâncimea puțului de apă va fi de aproximativ 30 de metri. În medie, viața unui astfel de puț variază de la 5 la 15 ani.
Foraje puțuri fântâni abisiniene
Fântâna abisiniană este un tip de foraj al puțului de apă, pentru care se folosește o conductă metalică din segmente cu o lungime cuprinsă între unu și trei metri. Segmentele sunt conectate ermetic prin cuplaje speciale, care sunt asemănătoare vizual ca formă, unei sulițe. Etanşeitatea îmbinărilor filetate se face cu manșoane de plumb și silicon. Forajul unei fântâni de apă folosind metoda abisiniană, este utilizat pentru forarea manuală. Apa este preluată de la o adâncime mică de 5-15 metri. Spre deosebire de un puț de nisip, fântâna abisiniană are o durată de viață mai mare, de 15 până la 30 de ani. Cu toate acestea, forarea unui astfel de puț nu este posibilă peste tot.
Foraje puțuri arteziene
Pentru o fântână arteziană, locația sa nu contează prea mult. Poți alege orice loc pentru foraje puțuri de apă, și, de asemenea, fără să deranjeze și fără să strice aspectul site-ului. În ceea ce privește partea financiară, de regulă, prețul este calculat pe metru liniar, iar adâncimea puțului nu este luată în considerare. Forajul puțurilor de apă rezolvă mai multe probleme simultan: asigurarea casei cu propriul sistem de alimentare cu apă și obținerea celei mai pure ape naturale.
Pentru a fora puțuri de apă, firma de foraje puțuri utilizează o platformă care măsoară aproximativ 6 x 10 metri și este necesar un spațiu adecvat pentru a fi instală acolo unde se execută forajul. Apoi se prepară o soluție de argilă și se sapă o gaură de un metru și jumătate adâncime. După finalizarea forajului și instalarea coloanei pentru filtru, se realizează o pompare de control. În funcție de condițiile terenului și de compoziția solului, o astfel de pompare poate dura o zi întreagă sau chiar mai mult. Când pomparea de control este finalizată, puțul este gata de utilizare.