Atunci cand substantele sau bunurile periculoase sunt transportate, trebuie respectat un anumit regulament strict. Statele europene pun siguranta persoanelor si a mediului pe primul loc, motiv pentru care acest articol iti va dezvalui ce inseamna un transport ADR si care sunt regulile speciale pe care trebuie sa le urmezi pentru a transporta bunuri din aceasta categorie.
Ce inseamna transport ADR?
Aceste initiale reprezinta “Accord Dangereux Rutier”. In limba franceza, intreaga denumire a acestor reglementari este “Accord européen relatif au transport international des marchandises dangereuses par route”. In limba romana, aceasta se treaduce prin “Acordul european ce vizeaza transportul international rutier de marfuri periculoase”. Cu toate acestea, termenul de transport ADR este atat de cunoscut, incat fiecare operator din majoritatea tarilor din lume il foloseste.
Practic, ADR este un acord european de transport al bunurilor periculoase, constand in reglementari de trafic rutier care vizeaza ambalarea, securizarea marfurilor pe durata transportului si etichetarea produselor. Desi acest acord se aplica pe teritoriul Europei, exista si alte tari care l-au semnat, printre care Maroc, Tunisia si cateva state din Asia Centrala.
Care sunt reglementarile ADR?
Fiecare sofer de camion care transporta bunuri periculoase trebuie sa aiba un certificat ADR. Acest certificat este valabil timp de 5 ani, apoi expira in mod automat daca nu este reinnoit. Pentru a-l reinnoi, soferul trebuie sa faca inca un curs de recapitulare a regulilor si conduitei care se aplica in cazul unui transport ADR.
Fiecare companie care transporta in mod regulat produse si substante periculoase trebuie sa aiba cel putin un ofiter pentru bunuri periculoase. Acesta trebuie sa se asigure ca toate reglementarile referitoare la marfuri periculoase sunt respectate intocmai.
Fiecare camion care transporta bunuri de acest tip trebuie echipat special. Acest echipament include doua semne portocalii de atentionare care pot fi deschise si inchise, casca, ochelari de protectie si doua extinctoare. Astfel, daca vrei sa transporti marfuri periculoase in cele mai sigure conditii, conteaza pe experienta Volsped!
Cum sunt clasificate marfurile periculoase?
Marfurile periculoase sunt clasificate in functie de natura pericolului. Exista 9 clase de marfuri periculoase: substante explozibile, gaze, lichide inflamabile, substante solide inflamabile, substante oxidante, substante toxice, materiale radioactive, substante corozive si alte marfuri periculoase. In plus, exista posibilitatea ca unele marfuri sa nu fie periculoase in sine, insa pot contine ingrediente catalogate ca fiind periculoase.
Cand este o marfa considerata ca fiind periculoasa?
Exista produse si substante care par inofensive, insa sunt catalogate ca fiind periculoase. De exemplu, produse de tipul odorizantelor, ojei de unghii, filmul de fotografie sau mingile de tenis de masa se afla printre marfurile catalogate ca fiind periculoase. In cazul acestor produse, regulile de transport ADR care se aplica sunt identice explozibililor, lichidelor inflamabile sau gazelor.
Aceasta se datoreaza faptului ca unele produse pot genera emisii de vapori toxici sau inflamabili, pot fi corozive in contact cu metalul sau alte materiale si pot exploda in anumite circumstante sau atunci cand sunt expuse temperaturilor ridicate. Unele pot provoca daune mediului inconjurator, in timp ce altele pot avea reactii periculoase in combinatie cu alte substante.
Cel mai bun mod de a sti daca produsele pe care vrei sa le transporti fac parte dintr-o categorie periculoasa este sa verifici natura lor, ingredientele, componentele, clasa si/sau eticheta. In plus, va fi necesar sa cunosti regulile care se aplica in statul unde vrei sa le trimiti, intrucat tarile din afara Europei au alte reglementari care se aplica unui transport ADR.