5 mituri combatute despre pensionare

Cand vine vorba de pensionare, multi oameni au anumite idei preconcepute sau cred ca ceea ce a fost potrivit pentru bunicii si parintii lor este valabil si in zilele noastre. Ei bine, de-a lungul timpului au intervenit numeroase schimbari in societate, sistemul de pensii ori planurile de economii pe care si le fac cei care se apropie de anii de aur. Majoritatea pensionarilor din generatiile anterioare nu si-au petrecut timpul explorand locatii indepartate ale lumii sau poate nu au fost nevoiti sa suporte costuri medicale ridicate care sa le afecteze stilul de viata. Astazi, am putea spune ca suntem mai pregatiti pentru batranete, mai bine informati si dornici sa ne indeplinim visurile chiar daca iesim din campul muncii. Daca te apropii de pensionare si iti faci griji referitoare la aceasta perioada, descopera cateva mituri combatute despre noua etapa a vietii:

1. Oamenii cheltuiesc mai putin atunci cand se pensioneaza

Probabil cel mai vehiculat mit referitor la pensionare este acela ca dupa retragerea din activitate nu vei mai cheltui atat de multi bani. Intr-adevar, majoritatea persoanelor de varsta a treia au deja o locuinta, nu mai platesc rata, ipoteca sau chirie, probabil detin una ori doua masini si o multime de alte lucruri pentru care au muncit o viata intreaga. Insa, cheltuielile legate de intretinere vor continua, iar pe langa acestea apar costuri noi ce tin de calatorii, activitati suplimentare de distractie si agrement, ingrijirea sanatatii sau asistenta medicala. Multi dintre seniori ajung sa cheltuie la fel de mult ca in perioada de activitate profesionala, daca nu chiar si mai mult decat atunci cand lucrau.

2. E necesar sa economisesti multi bani inainte de retragere

Indiferent ce sume te gandesti sa pui deoparte pentru batranete, este total gresit, mai ales ca niciodata nu stii daca va fi de ajuns. A te pensiona nu inseamna realizarea unui obiectiv de economii arbitrare, ci este o actiune ce se refera la posibilitatea de a avea la dispozitie ceva bani pusi deoparte pentru a-ti mentine stilul de viata dorit. Cu alte cuvinte, cat de mult ai nevoie sa economisesti pentru a iesi la pensie este determinat de cat planuiesti sa cheltui in anii de aur. Planul de pensionare si strategia de retragere din activitate sunt unice, la fel ca fiecare persoana in parte si tin de finantele actuale, veniturile viitoare, munca depusa, obiectivele si visurile tale.

3. Ai posibilitatea de a lucra atat cat iti doresti

Este adevarat ca sunt oameni care continua sa lucreze chiar daca au trecut de varsta de 65 de ani. Multi dintre cei care nu au economisit suficient pentru pensie sau pur si simplu nu se descurca cu banii aleg sa-si continue activitatea chiar daca depasesc si 70 de ani. Totusi, exista doi factori importanti care pot strica planurile de lucru: modificarile neprevazute ale sanatatii tale ori a celor apropiati si disponibilitatea joburilor pentru seniori. Sunt variabile pe care nu te poti baza la batranete, chiar daca iti este usor sa crezi ca oricand vei avea nevoie de bani poti sa muncesti pentru a-i obtine. Din fericire, exista si posibilitatea accesarii unui credit rapid pentru pensionari care te poate ajuta sa iesi din impas si sa traiesti asa cum se cuvine, chiar daca nu ai economisit pentru anii de aur sau nu te mai poti intoarce sa lucrezi.

4. Taxele si impozitele sunt calculate in functie de valoarea pensiei

O alta conceptie gresita este aceea ca odata ajunsi la varsta pensionarii, oamenii platesc mai putin pentru anumite categorii de cheltuieli. Indiferent daca ai un venit mic sau o pensie mai mare, nu vei beneficia de reduceri pentru impozitul pentru locuinta, taxele de intretinere a autoturismului sau chiria pentru casa. Exista anumite reduceri de impozite si pachete de servicii pentru care vei plati mai putin, insa majoritatea costurilor semnificative raman la fel ca si inainte ori, mai mult, pot creste in viitor.

5. Banii cu care ai contribuit la sistemul de pensii au fost cheltuiti

Una dintre ideile gresite ale multor oameni este aceea ca nu mai au dreptul la nimic daca banii alocati de-a lungul timpului fondurilor de pensii au fost cheltuiti. Bineinteles, exista un sistem prin care contributiile generatiilor actuale sa fie alocate pensionarilor actuali, iar pentru pensiile publice exista legi si randament. Cu toate ca in alocarea remuneratiilor intervin aspecte politice, economice sau sociale, sistemul de pensii este parte integranta a statului, iar drepturile celor care au contribuit ani de zile nu pot fi pur si simplu sterse cu buretele.

Pensionarea este o etapa ce trebuie sa aduca relaxare si petrecerea timpului liber dupa bunul plac. Desi exista nenumarate aspecte mai mult sau mai putin placute despre anii de aur, aceasta perioada e unica si poate fi adaptata de orice persoana in functie de veniturile, obiectivele sau aspiratiile sale.

De interes:  Credit rapid pentru schimbarea sau repararea acoperisului – o investitie atat de necesara pentru confortul locatarilor si integritatea locuintei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.