Electrozii de sudură sunt tije realizate dintr-un material conductor electric, cu ajutorul cărora se furnizează curent piesei de care trebuie lucrate. Există electrozi sudură metalici – fabricați din oțel, cupru, alamă, bronz și alte metale, și electrozi nemetalici – din cărbune și grafit. Astăzi, producătorii oferă pe piață câteva sute de mărci de electrozi, din care o mare parte sunt tije consumabile pentru sudarea manuală cu arc. Acestea sunt realizate dintr-o sârmă specială, pe care se aplică un strat protector prin presare.
Indiferent de tipul lor, electrozii de sudură contribuie la: arderea stabilă a arcului, topirea uniformă a metalelor, obținerea metalului sudat cu proprietățile mecanice necesare, separabilitate bună a zgurii de sudare, rezistență excelentă a stratului de acoperire împotriva spargerii, așchiilor cu impact relativ ușor și alte daune mecanice, minimizarea toxicității gazelor generate în timpul sudării.
Cum alegi electrozi sudură pentru sudarea cu arc electric?
Înainte să achiziționezi electrozi de sudură pentru sudarea manuală cu arc, ar trebui să faci cunoștință cu principalele criterii de selecție a acestora. Iar pentru asta, este necesar să cunoști grosimea metalului (diametrul electrodului depinde de acest lucru), gradul de oțel (inox, metal feros etc.) și poziția de sudare. Mai jos sunt principalele caracteristici ale electrozilor de sudură.
Diametrul. Curentul de sudare care este furnizat electrodului depinde de diametrul produselor – fiecare producător de consumabile indică valoarea sa. Experții cu experiență recomandă utilizarea unei formule speciale: pentru fiecare 1 mm de electrod, ar trebui să existe o capacitate de 30-40A de curent electric, adică pentru o tijă cu diametrul de 3 mm este nevoie de 90-120A. Dacă sudarea se va realiza în poziție verticală, atunci cifra finală ar trebui redusă cu 15%. Mai multe detalii: diametrul de 2 mm este considerat cel mai „capricios” electrod, deoarece necesită o anumită pregătire și îndemânare din partea sudorului. Acest lucru se datorează faptului că electrodul arde rapid și se încălzește foarte mult la o valoare de curent ridicată. În același timp, o tijă de 2 mm este excelentă pentru sudarea metalelor subțiri. Tijele cu diametrul de 3mm/3,2mm se utilizează în condițiile sudării pe curent continuu la 70-80A, iar pe curent alternativ – 110-130A. Pentru tijele cu diametrul de 4 mm este necesar un curent de 110-180A, iar tijele cu diametrul de la 5 mm și mai mult sunt deja electrozi de sudură pentru profesioniști care necesită curent de sudură mai mare.
Tipul de acoperire. Alegând electrozi sudură pentru sudarea manuală cu arc, trebuie să iei în considerare și tipul de acoperire. Acesta este creat în moduri diferite și poate include formarea gazului, formarea zgurii, stabilizarea și alte componente. De obicei se disting următoarele tipuri de acoperire:
- De bază – formată pe bază de compuși fluorurați, carbonați de calciu și magneziu. Datorită calciului, metalul sudat este eliberat de fosfor și sulf.
Acest tip de acoperire are multe avantaje, în special, o probabilitate scăzută de formare a fisurilor de cristalizare și o rezistență ridicată la fragilitatea la rece. - Acidă – formată pe baza materialelor de minereu.
Această acoperire are o tendință scăzută la formarea porilor, iar arderea arcului este stabilă atât pe curent alternativ, cât și pe curent continuu. Un dezavantaj este dat de probabilitatea mare de fisuri de cristalizare. - Din rutil – unde baza o formează concentratul de rutil.
Unul dintre avantajele acestei acoperiri este rata mare de depunere, supusă introducerii pulberii de fier. Alte avantaje includ toxicitatea redusă și arderea stabilă a arcului atunci când se utilizează AC și DC. - Din celuloză – unde compușii organici sunt formați din celuloză, făină, amidon.
Pentru a obține calitățile și proprietățile dorite, acestea sunt completate cu concentrat de rutil, carbonat, marmură și alte substanțe. Stratul de zgură de pe sudură va fi unul foarte subțire, iar sudare va fi una de înaltă calitate. Sudarea cu electrozi cu o astfel de acoperire poate fi realizată în diferite spații, însă, ca și omologii lor, nu sunt lipsiți de dezavantaje: stropirea și conținutul crescut de hidrogen în metalul de sudură.