In afaceri sunt doua lucruri de baza pe care trebuie sa le stapanesti foarte bine, indiferent ca esti persoana care se ocupa cu contabilitatea, fie ca esti insusi seful si antreprenorul unei afaceri – cheltuielile si profitul.
Bineinteles, in calcul sunt numerosi factori adiacenti catre care e necesar sa-ti indrepti atentia (precum angajatii, strategiile de promovare, dorintele publicului, grija vizavi de tehnicile si aplicarea normelor de lucru etc.). Insa, cele doua sunt aparent cele mai importanta caracteristici ale unei afaceri, criterii care de altfel iti pot spune daca afacerea ta se indreapta intr-o directie buna sau intr-una gresita pe care o poti reformula intr-un timp foarte scurt. Bineinteles, reformarea unei afaceri inainte a avea pierderi colosale si de a-ti pune afacerea in pericol trebuie facuta intr-un timp cat mai scurt, fiind necesare tactici si strategii. Iar profitul iti poate indica lucrurile pe care le poti face bine si inovatia pe care I-o poti aduce business-ului tau ca sa poti inclusiv sa-l dublezi sau sa-l triplezi. Astfel, urmarind materialul de astazi vei putea invata cum sa-ti gestionezi corespunzator profiturile si cheltuielile astfel incat afacerea ta sa fie in permanenta pe un trend crescator.
Cheltuieli si profituri – gestionarea lor in cadrul unei afaceri
- Gestionarea profitului
E cu adevarat impresionant acel moment in care faci primii bani din afacerea ta. Dar e si mai entuziasmant sa vezi ca afacerea ta functioneaza si ca produci instantaneu. Asadar, cu siguranta nu vei dori sa te opresti aici, ci vrei vrea sa treci la urmatorul nivel si sa cresti aceste profituri.
Pentru ca acest lucru sa fie posibil vei avea nevoie de o serie extra de investitii. Asadar, poate fi necesar ca primele transe de profit sa le reinvestesti in afacere sau sa faci chestia asta periodic.
Poti investi in echipamente noi, training-uri pentru angajati, sa investesti mai mult in promovare sau in inscrierea intr-un director firme.
Totodata, iti poti face si un fond pentru situatii neprevazute, de care cu siguranta te vei folosi in viitor. Utilizarea exclusiva a profitului in scop personal, mai ales la inceput, e posibil sa te duca pe un trend in care cheltuielile vor fi mai mare decat profitul, lucru pe care nu ti-l doresti. O afacere de succes se bazeaza pe compromisuri si investitii.
- Gestionarea cheltuielilor
Gestionarea cheltuielilor poate fi usor mai dificila decat profiturile, nu si daca o faci cum trebuie. Stabileste cu exactitate ce cheltuieli lunare trebuie sa aloci si asigura-te ca nu investesti prea mult sau prea putin in lucrurile de care firma ta are nevoie ca sa se dezvolte pe piata.
Uneori e necesar sa faci si o serie de compromisuri, de exemplu, sa cresti salariile angajatilor sau sa le oferi bonusuri si firme pentru a-i motiva sa ramana in companie. Daca la o analiza finala cheltuielile se mentin pe un trend ascendent fata de profituri, asta inseamna ca o serie de investitii nu sunt realizate corespunzator si ca trebuie sa schimbi strategia, ba chiar sa reinventezi afacerea oferindu-i un plus de valoare din punct de vedere calitativ si/sau administrativ.