Cum susții un discurs reușit?

Oricât de grozavă ar fi o idee, există riscul ca aceasta să fie sortită eșecului, dacă nu este prezentată într-un mod atractiv. Altfel spus, secretul unui discurs cu adevărat reușit constă în armonia dintre lucrurile pe care alegi să le spui și felul în care spui lucrurile respective. 

Pentru a înțelege cât de mult contează modul în care susții un discurs, imaginează-ți, de exemplu, că tu și o altă persoană aveți aceeași idee sau idei foarte asemănătoare – strălucite, deci cu șanse maxime de reușită. Amândoi credeți extrem de mult în această idee, pe care urmează să o prezentați în cadrul unui concurs, în fața unui public larg. Singura diferență constă în modul de pregătire: în timp ce tu te-ai bazat exclusiv pe măreția ideii tale, cu care erai convins că vei câștiga, cealaltă persoană a avut un speech pe măsura ideii adusă în atenția publicului. 

Acesta este doar unul dintre numeroasele exemple care dovedesc că aptitudinile de public speaking sunt esențiale în multe împrejurări. Din fericire, astăzi avem acces la o mulțime de resurse cu ajutorul cărora ne putem exersa și îmbunătăți aceste calități. 

Pentru început, îți sugerăm să pui în aplicare câteva sfaturi esențiale, de bază. Iată câteva dintre ele:

Construiește-ți cu atenție introducerea 

Introducerea este unul dintre elementele esențiale care influențează reușita unui discurs. Practic, primele minute pot fi decisive: fie conving publicul că lucrurile pe care le ai de spus merită ascultate, fie îl determină să-și concentreze atenția asupra altei activități, inclusiv asupra scrollingului pe Facebook, ceea ce, trebuie să recunoaștem, este de-a dreptul descurajator.

Pentru a capta atenția oamenilor din sală, găsește un truc pe care să-l folosești în introducere – adaptat, firește, temei abordate și în concordanță cu restul discursului. Spre exemplu, poți începe cu o poveste personală, cu o glumă sau chiar cu o întrebare adresată publicului. 

Menține contactul vizual

Dacă nu ai susținut prea multe discursuri până acum și, în plus, ești și o fire mai degrabă timidă, este perfect normal să simți nevoia, din când în când, să arunci o privire pe materialele din clipboard – unde îți recomandăm să notezi doar ideile principale, astfel încât să îți fie ușor să le urmărești în timpul prezentării. 

Atenție, însă: am spus din când în când. Nu uita că o prezentare reușită presupune să vorbești liber și cât mai natural, nu să citești, cuvânt cu cuvânt, de pe foaie. Pe lângă faptul că nu este profesionist, acest lucru îi poate face pe cei prezenți în sală să-și piardă răbdarea și capacitatea de concentrare. 

Pentru a evita astfel de situații, acordă atenție maximă contactului vizual. Privind oamenii cărora li te adresezi le transmiți și că ești prezent cu adevărat.

Fii flexibil

Atunci când vine vorba de discursuri cu adevărat reușite, principiul flexibilității este unul de aur. Cu alte cuvinte, dacă te încurci sau dacă pur și simplu nu îți mai amintești fraza care urmează (pe care ai notat-o, cu mare atenție, cu o seară înainte de prezentarea cea mare), improvizează. Fă mai degrabă o scurtă pauză, de câteva secunde, până găsești formularea potrivită. 

Evită, pe cât poți, să te bâlbâi sau să rămâi blocat. Până la urmă, dacă aplici aceste trucuri, nimeni din sală, în afară de tine, nu va ști că ai uitat o anumită parte a discursului pregătit, nu e așa? În schimb, dacă începi să te panichezi, căutând în memorie cuvântul sau enunțul uitat, acest lucru va fi vizibil pentru cei care te urmăresc.

De asemenea, în cazul în care se întâmplă să faci mici greșeli (spre exemplu, pronunți greșit un cuvânt sau, fără să-ți dai seama, faci o cacofonie), nu te bloca în situația respectivă. Corectează-te, ori de câte ori este posibil, și treci mai departe. Nu este o catastrofă: astfel de lucruri li se pot întâmpla, din când în când, chiar și celor experimentați, doar că aceștia știu să gestioneze situația. Același lucru ți-l recomandăm și ție. 

 

De interes:  Grav accident la Șag cu un taximetrist reșițean

În plus, pentru a-ți forma sau pentru a-ți îmbunătăți aptitudinile de public speaking, îți sugerăm să citești cărți scrise de experți ai domeniului, precum Ghidul oficial TED pentru vorbit în public, de Chris Anderson, să valorifici resursele pe care Internetul ni le pune la dispoziție și, bineînțeles, să exersezi cât de des poți. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.