„Mă gândesc că dacă erau alte condiții, nu se apela la mine”

De luni, ASU Politehnica face antrenamentele cu Mugur Gușatu, cel care i-a luat locul lui Cosmin Petruescu. Fostul atacant al formației bănățene din urmă cu peste 20 de ani a condus primul antrenament pe Știința, iar un grup de suporteri a venit și i-a scandat numele. Gușatu nu s-a ferit de cuvinte și a admis că a venit într-o stare de colaps, nici mai mult, nici mai puțin.

Ca jucător, Gușatu, acum în vârstă de 49 de ani, a evoluat la U Craiova, DSV Leoben, Poli Timişoara (în perioada ’95-’97), Heerenveen, Extensiv Craiova, MTK Budapest sau FC Bihor. I-a antrenat pe juniorii Craiovei, iar sezonul trecut a pregătit-o pe ACSO Filiași, în al treilea eșalon. „Când am fost sunat, am venit. Întotdeauna m-am înțeles ușor cu oamenii din Timișoara. Dar vreau să le spun că am venit într-un moment dificil din punct de vedere sportiv și sunt conștient de lucrul acesta. Nu va fi o muncă ușoară realizarea obiectivelor. Totdeauna e loc de mai bine, dar eu cred că putem până la iarnă să ne atingem obiectivul cu jucătorii care sunt în acest moment în lotul lui ASU Poli. Mi-am propus să scot ce e mai bun din fiecare meci și să avem o evoluție care să fie apreciată de către suporteri”, a precizat Gușatu, la primul interviu.

Sacrificatul de serviciu

Tehnicianul e convins că Poli nu ar fi apelat la el într-o altă situație! „Mă gândesc că dacă erau alte condiții, nu se apela la mine. Și nu mă gândesc numai din punct de vedere al marcării golurilor. Mă refer în general la o echipă care are probleme din mai multe puncte de vedere. Dar așa se întâmplă întotdeauna, trebuie să fie un sacrificat de serviciu, sper să nu fiu eu acela, dar în orice caz mă bucură ceea ce fac și am venit cu mare plăcere. Eu trebuie să cunosc foarte bine jucătorii. Fac apel pe această cale la toți colaboratorii mei să mă ajute, ca gradul de adaptabilitate să fie mult mai mare. Am vizionat ultimele trei jocuri de-ale lor. Pe unii dintre ei îi știu, pe cei care au evoluat mai mult în prima ligă decât pe ceilalți. Cu unul dintre ei, Manea, am și lucrat, la Universitatea Craiova, ca junior. Ușor-ușor, ar trebui să ne cunoaștem și să devenim mult mai profesioniști și să ne schimbăm atitudinea față de fotbal. După aceea vor veni și celelalte lucruri. Muncind, cu sacrificiu și nu în ultimul rând cu pasiune. Dacă ei nu sunt pasionați, cu siguranță nu vor juca fotbal la nivel înalt. Totul pornește de la individ. Atâta timp cât va fi pasionat, cu siguranță va reuși”, a precizat antrenorul.

De interes:  Aparat de aer condiționat pentru combaterea caniculei

Antrenorul a văzut meciul lui Poli cu Rapid și spune că a sesizat un joc mai temător al echipei. „E foarte greu să schimbi în câteva zile, având în vedere că se joacă etapă de etapă. Peste câteva zile, jucăm cu Turnu Măgurele, după aceea, cu Farul Constanța acasă. E foarte greu să schimbi într-un ciclu săptămânal imediat și modul de lucru și de abordare al pregătirii. Dar ușor, ușor… În timp, dacă nu se pune presiune inclusiv pe jucători, fiindcă am văzut că au și jucătorii o anumită tensiune în abordarea jocului, eu zic că cu multă răbdare se pot face lucruri frumoase. Eu cred că au o anumită teamă și datorită faptului că nu au avut rezultate pozitive. Atunci cu siguranță altfel se vor exprima, vor prinde încredere și vor veni cu alt tip de evoluții”, a adăugat Gușatu.

Noul tehnician a recunoscut că fotbalul timișorean e într-o stare deplorabilă. „Trebuie să recunosc că am venit într-un moment în care fotbalul timișorean este aproape de colaps. Să nu ne fie frică de cuvinte, dar aceasta e realitatea. Aceasta e realitatea și dacă nu încercăm să facem eforturi să trecem peste aceste momente grele, nu vom realiza nimic. Dacă doar stăm pe margine și încercăm să ne lamentăm și să găsim doar vinovați, iar nu vom rezolva nimic. Organele de conducere ale orașului ar trebui să se unească și să încerce să găsească un numitor comun și Timișoara să reînvie din punct de vedere fotbalistic, gândindu-mă și la faptul că ar fi normal și logic ca Timișoara să aibă un stadion nou. Fiindcă la Craiova s-a putut, se poate și la Târgoviște, și la Sibiu. De ce nu și la Timișoara care este un oraș foarte mare și foarte frumos. La Timișoara probabil întotdeauna din punct de vedere sportiv ne mulțumim cu puțin. Adică nu vine nimeni să rupă pisica-n două să spună stop, hai să facem niște sacrificii, să rămână ceva și după noi. E foarte greu să găsești pe cineva sacrificabil în ziua de astăzi, mai ales în zona Banatului”, a mărturisit, onest, antrenorul.

De interes:  Cum ornamentezi motocicleta ta intr-o maniera profesionista?

A spionat viitorul adversar

Gușatu va debuta sâmbătă cu Poli în deplasare la Turris Turnu Măgurele, iar duminică, fostul atacant a mers să vadă jocul teleormănenilor cu Rapid. „O echipă în formă, cu foarte multe individualități, am fost și i-am văzut aseară la meci. Din punct de vedere al jocului colectiv, nu sunt la parametri foarte înalți, dar din punct de vedere al calității individuale sunt cu certitudine una din primele două-trei echipe din Liga a II-a. Noi ar trebui să găsim atitudinea pentru un meci bun și un rezultat bun la Turnu Măgurele”, a precizat Mugur Gușatu despre echipa lui Erik Lincar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.