Iti este pofta de un cocktail Cuba Libre sau de un Mojito racoritor? Daca vrei sa savurezi acasa un astfel de cocktail trebuie sa te asiguri ca ai cel mai bun rom. Iar pentru a alege o bautura rom de calitate, ar fi ideal sa cunosti mai multe detalii despre aceasta si despre sortimentele care exista pe piata.

Istoria romului

Romul a aparut pe lume in urma cu patru secole, pe vremea cand marinarii plecau in expeditii maritime pe alte continente. La origine, romul este produs in Insulele Caraibe si exportat in intreaga lume. Fiecare insula produce un anumit tip de rom, care difera in functie de ingredientele folosite, de tehnicile de distilare sau de durata de maturare. Spre exemplu, in tarile in care se vorbeste limba spaniola este produs romul alb, sec, in timp ce tarile vorbitoare de engleza sunt specializate in productia de rom negru.

La origine, numele acestei bauturi provine de la termenul latin „saccharum”, care inseamna zahar, sau de la normandul – „rombolllion”, care in traducere ar insemna alcool distilat din cidru de mere sau pere.

Producerea romului modern a inceput in jurul anului 1600, fiind mentionat pentru prima data in 1657, atunci cand Curtea Generala din Massachusetts a interzis vanzarea bauturilor alcoolice. De asemenea, romul a mai fost mentionat si in 1651, intr-un document din Barbados, unde era specificat faptul ca aceasta bautura este produsa din zahar distilat.

Cum se fabrica romul

Romul se fabrica prin fermentarea trestiei de zahar. Dupa fermentare, produsul este trimis la distilare de doua ori, iar apoi este depozitat in butoaie mici, ca si in cazul coniacului, si lasat la invechit.

In toata aceasta perioada, romul capata aroma sa caracteristica, fiind aromatizat cu diverse plante tropicale. In schimb, romul produs in alte tari se fabrica dintr-o solutie de alcool de 40-45°, careia i se adauga diverse arome. In acest caz, principalul aromatizant este o esenta sintetica, care se gaseste si pe piata din Romania.

Tipuri de rom      

De interes:  Incendiu de baloți pe Calea Torontalului din Timișoara! Aproximativ 1000 de baloți de baie au ars!

Pe piata exista mai multe tipuri de rom, insa impartirea exacta poate fi facuta in functie de mai multe criterii, cum ar fi continutul de alcool, perioada de invechire sau tehnologia folosita pentru obtinerea bauturii. In plus, fiecare insula din Caraibe are propriile sale reguli in ceea ce priveste productia de rom.

Totusi, cea mai buna metoda de a deosebi tipul de rom poate fi in functie de locatia in care a fost produs, cele mai populare sortimente fiind:

Romul inchis la culoare are o nuanta maro, neagra sau rosiatica si este obtinut din zahar caramelizat sau melasa. In general, acest tip de rom este pastrat in butoaie puternic carbonizate, lucru care ii ofera o aroma mult mai intensa. In plus, romul inchis la culoare este si cel mai des utilizat pentru gatit. Iar ca provenienta, romul dark isi are originea in Jamaica si Haiti.

Romul auriu este imbatranit in butoaie din lemn de stejar alb, avand un gust si o aroma mult mai puternica decat romul alb.

In schimb, romurile light sunt cele usoare, cunoscute si sub denumirea de romuri albe, fiind destul de putin aromate si foarte bine filtrate. De obicei, romurile light sunt produse in Puerto Rico si sunt folosite pentru cocktail-urile celebre, precum Mojito sau Daiquiri.

De asemenea, pe piata exista si romurile premium, care sunt vandute doar in magazine de specialitate, fiind consumate doar la ocazii speciale.

Cum alegi un rom de calitate

In general poti opta pentru doua tipuri de rom, pe care sa le consumi in diferite combinatii. In primul rand, din mini barul tau de acasa nu ar trebui sa lipseasca romul alb sau auriu, care este destul de versatil si pe care il poti folosi in diferite cocktail-uri. Iar al doilea sortiment este romul inchis la culoare, care are o aroma intensa si completeaza perfect gustul romului alb.

Pe piata exista si romuri aromate, care sunt usor condimentate sau aromatizate cu nuca de cocos, cirese sau vanilie. Unele dintre ele pot fi folosite si in cocktail-uri, insa gustul nu este la fel de intens.

Romul este o bautura celebra in intreaga lume, nu doar in Insulele Caraibe, iar daca este ales corect, poate fi un ingredient de baza pentru diferite preparate, dar si pentru cocktail-uri savuroase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.