Indiferent ca este vara sau iarna, nu trebuie sa pierzi niciodata ocazia de a face un gratar. Stim ca ai deja multa experienta in acest domeniu, asa ca nu vom veni cu sfaturi practice despre cum se face gratarul. In schimb, ne-am gandit ca te-ar interesa sa incerci niste retete noi! Prin urmare, ne-am amintit care sunt preparatele cu care ne-am delectat ultima data cand am mers la un gratar si vom impartasi mai departe secretele acestora.
Frigarui de pui cu salsa de masline
Ai fi tentat sa crezi ca e o reteta clasica de frigarui de pui, insa vei vedea ca acest preparat este diferit, insa la fel de savuros. Ingredientele se impart in trei categorii, dupa cum urmeaza:
Marinada:
- Doua linguri de iaurt grecesc;
- Doua linguri de ulei;
- O lingura de suc de lamaie;
- Sare.
Condiment special:
- O lingura de ienibahar macinat;
- O lingura de piper macinat;
- O lingurita de turmeric;
- O jumatate de lingurita de fulgi de ardei iute;
- Cate un sfert de lingurita de chimion macinat, coriandru, scortisoara si nucsoara.
Salsa de masline:
- 50 de grame de masline verzi;
- 50 de grame de branza feta;
- Un ardei iute;
- Cateva fire de patrunjel;
- 4 linguri de ulei de masline.
La toate acestea se mai adauga o jumatate de kilogram de pulpe de pui dezosate sau un piept de pui.
Toate ingredientele pentru condimentul special se amesteca si se pun intr-un borcan, dupa care se trece la prepararea marinadei, amestecand intr-un castron toate ingredientele amintite, si adaugand o jumatate de lingura din condimentul special. Daca amestecul este prea pastos, mai poti adauga 2-3 linguri de apa. Apoi, carnea se taie cubulete care se pun in marinada si se amesteca bine.
Castronul se pune la frigider, unde trebuie sa stea cel putin o ora, dupa care carnea se infige in tepuse, iar frigaruile pot fi puse pe gratar. Cand frigaruile sunt gata, se pun pe un platou si se acopera cu o folie de aluminiu, cat timp se prepara salsa de masline. Pentru aceasta, ardeiul si maslinele se taie rondele, patrunjelul se toaca marunt, dupa care se adauga uleiul de masline. La final, se sfarama branza feta, care se adauga peste tot amestecul. Frigaruile se servesc apoi calde, impreuna cu salsa.
Piept picant de pui la gratar
Daca te-ai plictisit de clasicul piept de pui la gratar, iti recomandam aceasta reteta bazata pe acelasi preparat, insa cu cateva elemente in plus. Pentru asta ai nevoie de:
- O jumatate de kilogram de piept de pui dezosat;
- 200 de mililitri de smantana;
- 2 linguri de curry;
- O jumatate de lingurita de fulgi de ardei iute.
Smantana se amesteca intr-un bol cu fulgii de ardei iute si curry, dupa care pieptul se taie fasii pentru a-l pregati de gratar. Bucatile de carne se dau prin sosul de smantana si condimente, astfel incat sa fie unse foarte bine pe toate partile, dupa care se lasa la marinat la frigider. Aici se tin cel putin trei ore, insa poti face aceasta operatiune cu o zi inainte de gratar iar carnea sa o lasi la marinat toata noaptea. Cu cat va sta mai mult, cu atat se va patrunde mai bine cu aroma condimentelor.
Urmeaza etapa pregatirii gratarului, asupra careia nu insistam, pentru ca o cunosti foarte bine, iar cand jarul e incins poti pune carnea pe el. Pieptul de pui se lasa sa se rumeneasca bine pe ambele parti. Alaturi, pe gratar poti pune cateva bucati de branza feta pe care sa le lasi cam 10 minute, dupa care sa le servesti alaturi de carne, cu putin busuioc presarat pe deasupra.
Speram ca am reusit sa-ti oferim o sursa de inspiratie pentru urmatorul gratar si ca retetele vor fi pe placul tau si al celorlalti din jurul mesei.