CONCURSUL ȘCOLAR DE INTERPRETARE „FESTIVALUL POEZIEI RUSE”

(Ediția a XII-a, 27-31 iulie 2019, Timișoara, jud. Timiș)

 

Ajuns la a XII-a ediție și inclus din anul 2015 în Calendarul concursurilor naționale școlare al Ministerului Educației și Cercetării Științifice, „Festivalul Poeziei Ruse” este un proiect al Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR) și al redacției „Zorile”, structurat pe trei module: Interpretare de poezie; Dramatizare sau montaj literar-muzical; Creație proprie (Ilustrații după operele poeților aniversați/ poezie ori proză scurtă).

Festivalul-concurs din acest an va reuni, la Timișoara, 180 de participanți: elevi, cadre didactice, organizatori, oficialități, invitați. Elevii sunt din clasele V-XII, ruși lipoveni care studiază limba rusă maternă în unitățile de învățământ din județele Brăila, Iași, Suceava, Constanța, Tulcea și din București.

Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, prin Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Comunitatea Rușilor Lipoveni din România vor organiza a XII-a ediție a Festivalului Poeziei Ruse pentru elevi între 27 și 31 iulie 2019 în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, instituție de învățământ superior unde studiază și ruși lipoveni, iar mulți ani de zile acolo a predat studenților prof. univ. dr. Ivan Evseev (1937 – 2008).

De interes:  Istoria celei mai cunoscute băuturi racoritoare de la începuturi până la îmbuteliere! [VIDEO] – BANAT

Și pentru că, în curând, se vor împlini  30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, iar profesorul Ivan Evseev a deținut brevetul și certificatul de Luptător Remarcat în Revoluția din Decembrie 1989 de la Timișoara, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România împreună cu Primăria Municipiului vor dezveli, în data de 30 iulie 2019, începând cu ora 10:00, bustul de bronz al prof. univ. dr. Ivan Evseev. Bustul, realizat de către sculptorul conf. univ. dr. Adrian Pîrvu, a fost amplasat în Parcul Civic al Timișoarei (intrarea dinspre Facultatea de Chimie și Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”).

Amintim că prof. univ. dr. Ivan Evseev, născut pe 11 august 1937, la Tulcea și plecat dintre noi pe 1 mai 2008, la Timișoara, a fost doctor în filologie, lingvist, semiotician, traducător, membru al Uniunii Scriitorilor din România, jurnalist, prodecan al Facultății de Filologie – Universitatea de Vest între anii 1981 și 1985.

Festivalul Poeziei Ruse va oferi și în acest an elevilor posibilitatea de a se exprima în limba maternă prin poezie, din creațiile poeților ruşi. În cadrul festivalului-concurs din iulie 2019, care va avea loc cu sprijinul Fundației „Russkyi mir” și al Universității de Vest, se vor marca: 220 de ani de la nașterea lui Aleksandr Pușkin (6 iunie 1799-1837); 130 de ani de la nașterea Annei Ahmatova (23 iunie 1889-1966); 135 de ani de la nașterea poetului Nikolai Kliuev (22 octombrie 1884-1937); 150 de ani de la nașterea scriitoarei Zinaida Hippius (20 noiembrie 1869-1945).

De interes:  Nu plânge, Ana, că Raluca ți l-a luat – Banat FM

Conform deciziei MEN, membrii Comisiei Centrale a „Festivalului Poeziei Ruse – 2019” sunt: președintele Comisiei – prof. univ. dr. Leonte Ivanov de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, șeful Catedrei de Slavistică; preşedintele executiv – prof. Livia Neculai, expert-inspector la Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice; membri: prof. univ. dr. Axinia Crasovschi, prodecan la Universitatea din București și președintele Asociației Profesorilor de Limbă și Literatură Rusă din România; inspector pentru minorități Maria Clempușac – Inspectoratul Școlar Județean Timiș; Svetlana Moldovan, redactorul-șef al publicației „Zorile”, coordonatoarea proiectului „Festivalul Poeziei Ruse” și responsabil pe probleme de învățământ la CRLR.

Succes tuturor elevilor la etapa națională a festivalului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.