Un nou tip de ciocolată – Banat FM

Istoria ciocolatei începe în regiunea Soconusco, în actualul stat mexican Chiapas, aflat pe coasta Pacificului unde s-a dezvoltat cultura preolmecă Mokaya. Au fost descoperite vase cu urme de cacao în siturile arheologice Mokaya din Paso de la Amada, respectiv El Manatí din Velacruz datând din 1900 î.e.n.

Cristofor Columb (1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atenție, deoarece nimeni nu știa la ce folosesc.

În 1519, conchistadorul Hernando Cortez a descoperit că Montezuma, conducătorul aztecilor, obișnuia să bea o băutură preparată din semințe de cacao, numită „xocolātl”. Montezuma obișnuia să bea aproape cincizeci de căni pe zi. El i-a servit lui Hernando Cortez această băutură regală, pe care acesta a găsit-o cam amară pentru gustul său.

Spaniolii au adăugat trestie de zahăr și i-au îmbogățit aroma cu ajutorul vaniliei și scorțișoarei. În plus, au descoperit că băutura este mai gustoasă servită fierbinte.

Locuitorii Spaniei au început, treptat, să aprecieze miraculosul preparat, servit cu precădere de aristocrație. Ei nu au dezvăluit Europei secretul acestei băuturi timp de un secol. Călugării spanioli au fost cei care au făcut public modul de preparare a acestei băuturi ce a fost rapid apreciată la Curtea Regală din Franța și apoi din Marea Britanie.

De interes:  Mașină în flăcări la Timișoara

Locul privilegiat al ciocolatei în civilizațiile moderne se datorează aromei sale inimitabile, dar și unei aure magice transmise de-a lungul timpului. Într-adevar, cacohuaquatl în limba incașă înseamnă „cadoul grădinarului paradisului către primii oameni”, adică a zeului Quetzalcoatl.

Fructele de cacao serveau ca monedă de schimb, iar amanda (pulpa de cacao) se folosea pentru prepararea băuturii zeilor, „tchocolaltl”, ciocolata cu efecte stimulatorii pentru înlăturarea oboselii și cu gust foarte plăcut. Arborele de cacao poate atinge 8 metri în 12 ani, înflorește în tot cursul anului, având aproape 100.000 flori în buchete, dar din care doar 0,2 % dau fructe.

În secolul XIX s-au produs două transformări importante în istoria ciocolatei. În 1847, o companie engleză a creat un proces tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar doi ani mai târziu, elvetianul Daniel Peter s-a gândit să adauge un ingredient nou: laptele.

La scurt timp, o nouă invenție a marcat istoria ciocolatei: temperatura de topire mai scăzută decât cea a corpului uman. Așadar, ciocolata se topește în gură și la figurat, dar și la propriu. Ciocolata neagră se topește la 34 – 35 grade Celsius, în timp ce pentru ciocolata cu lapte este nevoie de o temperatură mai scăzută cu câteva grade. În prezent, ciocolata cu lapte este cel mai căutat sortiment, ciocolata neagră fiind apreciată doar de 5-10 % dintre consumatorii acestui produs.

De interes:  Statul român, la mâna infractorilor pentru recuperarea falezei de la 2 Mai și Vama Veche - Rolul DNA

Ciocolata neagră, numită și ciocolată amăruie, este un amestec de cacao și unt de cacao cu zahăr. Ea conține minimum 35% cacao, proporția depinzând de fabricant. Necesarul de zahăr depinde de amăreala varietății de cacao utilizată.

Ciocolata cu lapte conține, conform reglementărilor UE impuse, un minim de 25% substanță uscată de cacao și 12 % substanță solidă de lapte (în general lapte praf sau lapte condensat). Prima ciocolată cu lapte a fost lansată de elvețianul Daniel Peter în 1875.

Ciocolata albă este ciocolata produsă din unt de cacao, zahăr, lapte, vanilie și alte arome. Nu conține cacao pudră sau alte preparate din cacao de aceea are o culoare apropiată de alb.

Vorbind despre ciocolată, adesea se naşte o dezbatere intensă cu privire la care dintre cele trei este mai bună sau mai sănătoasă, iar acum, există un al patrulea tip de ciocolată: „Ruby”.

Nu este vorba despre o ciocolată colorată artificial şi care este mult prea dulce. Este o ciocolată adevărată, cu o culoare naturală şi un gust uşor de fructe. Potrivit Bloomberg, Barry Callebaut AG, cel mai mare producător de ciocolată şi cacao din lume, a lansat această nouă culoare, la mai bine de 80 de ani de când a fost lansată ciocolata albă.

De interes:  Fotografiile suspecților în cazul crimei dintre migranți, la Timișoara, au fost făcute publice de către poliție

Potrivit directorului executiv al Barry Callebaut, Antoine de Saint-Affrique, noua ciocolată roz este derivată dintr-un tip special de boabe de cacao provenind din Coasta de Fildeş, Ecuador şi Brazilia şi nu are nici un fel de aromă sau culoare adăugată. Ciocolata „Ruby” a fost în dezvoltare timp de aproximativ un deceniu.

Al patrulea tip de ciocolată oferă o experienţă de gust cu totul nouă, care nu este amăruie, cu aromă de lapte sau dulce, ci are un gust de fructe de pădure şi o textură fină. Compania speră că ciocolata va fi un succes major pentru sezonul de Ziua Îndrăgostiţilor.

Sursa: wikipedia
Sursa foto: Barry Callebaut

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.