Vechi de aproape două secole casele din Zona Rânduri din Reșița își pierd încetul cu încetul poveștiile și farmecul de altădată

Vechi de aproape două secole casele din Zona Rânduri din Reșița își pierd încetul cu încetul poveștiile și farmecul de altădată. Gusturile noilor proprietari și materiale de construcție au modificat substanțial casele din fosta colonia muncitorească formată în special din cehi, slovaci și germani.

La mijlocul secolului al XIX-lea pe Dealul Mare și Dealul Ceretului din Reșița erau construite o serie de case pentru muncitorii colonizați din Boemia, Moravia sau din statele germane, dovadă a expansiunii activității industriale din Reșița. Ansamblul de case de pe Rândurile I, II, III și IV, după cum sunt cunoscute astăzi, erau dovada unei arhitecturi muncitorești specifice, iar după 1990 au fost trecute în lista monumentelor istorice cu grad de protecție. În zonă încă se mai află persoane care știu istoria locului.

Deși locuiesc de peste 40 de ani în zonă oamenii nici nu știu că micile lor case sunt monumente istorice.

De interes:  O femeie din Timiş a murit într-un accident rutier în judeţul Dolj

Direcția de Cultură din Caraș-Severin propune declasificarea acestor ansambluri deoarece în ultimii 20 de ani noii propritari au modificat vechile case muncitorești și unele nu mai păstrează nimic din vechea arhitectură. De asemenea acest lucru ar face mai ușoară vânzarea și cumpărarea lor.
Noul Cod fiscal prevede ca proprietarii de monumente istorice pot beneficia de scutirea sau reducerea impozitului/ taxei pe cladiri, insa lasa aceasta posibilitate la decizia Consiliului local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.