Denumit și plăcuță de protecție sau capac inferior al motorului, un scut împotriva pentru motor este o piesă de mașină, realizată din plastic sau din metal, care protejează componentele motorului de eventuale lovituri sau obiecte mici de pe drum, care ar putea dăuna părții inferioare a motorului și, de asemenea, protejează împotriva pătrunderii prafului sau impurităților. 

Există mașini care nu au un scut de motor instalat din fabrică și mașini care au fost fabricate cu acest scut de protecție încă de la început. În cazul în care nu ai un scut metalic pentru motor, îl poți instala, deoarece există o mulțime de opțiuni pe piață,  în special la Autogedal.ro, pentru fiecare marcă și model de mașină. Protejarea părții inferioare a motorului este asociată cu conducerea pe trasee offroad – acolo unde scutul își dovedește utilitatea, fiind foarte util și atunci când călătorești prin zone aglomerate sau pe drumuri lungi. Deși numele se referă doar la motor, scutul acoperă și alte părți sensibile situate dedesubtul mașinii, cum ar fi baia de ulei și o mare parte din transmisie, părți care sunt esențiale pentru mașina ta și care au nevoie de un fel de protecție.

Ce face un scut pentru motor?

Protejează componentele mașinii de praf. Pentru unele părți ale mașinii, praful poate fi foarte dăunător, în special pentru motor și transmisia acestuia, care își pierd mult din eficiență, din cauza prafului și a impurităților. De asemenea, acolo unde intră praful, poate să își facă loc și apa, iar după ea, rugina și coroziunea.  Deși sarea este utilă pentru că topește rapid zăpada și gheața de pe drum, nu vrei ca nisipul amestecat cu sare să intre în contact cu nicio parte a motorului tău.

Protejează motorul mașinii de lovituri și potențiale obiecte periculoase de pe drum. Importanța motorului este cunoscută de toată lumea. Dacă în partea de sus este protejat de o capotă, iar în lateral, fiind acoperit și întărit de caroserie, în partea de jos motorul ar putea fi expus la lovituri și la alte obiecte de pe drum. Scutul este necesar pentru a oferi această protecție, atât în cazul în care lovești un obiect, cât și împotriva apei, zăpezii și noroiului. În absența unui scut, lovirea unei borduri, gropi, pietre sau orice alt obstacol poate sparge baia de ulei a mașinii, care este cea mai vulnerabilă și sensibilă. În acest caz, conducerea devine imposibilă, mașina se va bloca, pierzând tot uleiul, iar reparația va fi costisitoare. La nivel de cercetare, se caută cele mai bune soluții pentru protejarea componentelor auto, iar motorul primește o atenție deosebită. Astfel, scutul motorului a devenit din ce în ce mai durabil, datorită materialelor rezistente din care este confecționat.

Este ușor de întreținut și schimbat. Pe piața auto, există o mulțime de opțiuni pentru scuturi de protecție pentru fiecare marcă de mașini. Alege scutul potrivit, în funcție de modelul mașinii. Opțiunile pentru scut sunt fie din plastic, fie din metal, fiecare având avantaje și dezavantaje. Instalarea unui scut este, de obicei, o operațiune simplă: trebuie doar să-l montezi cu niște șuruburi și problema este rezolvată. Partea proastă este pentru mașinile care nu au avut scut de la început, pentru că, în unele cazuri, trebuie să îl sudezi.

Așadar, oricare ar fi decizia ta, un scut pentru motor (fie că este din plastic sau metal), nu este un articol foarte scump de cumpărat și este esențial și necesar pentru protecția atât a motorului, cât și a altor piese vulnerabile situate dedesubtul mașinii.

Sursa foto: shutterstock.com

De interes:  Opriţi la timp înainte să ajungă ilegal spre vestul Europei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.