Chiar si alimentele delicate, cum sunt pestele si fructele de mare, pot beneficia de savoarea speciala data de o marinata delicioasa. Gustul va fi astfel mult mai puternic, iar uleiul din amestec va preveni lipirea de tigaie.

O regula importanta care se aplica si atunci cand se prepara un sprot marinat, este ca o marinata foarte acida, cu o cantitate mare de otet sau sucuri citrice, poate gati pestele sau fructele de mare astfel incat timpul de actionare trebuie sa fie foarte scurt.

Cat dureaza sa faci sprot marinat

Se poate sa iti pui intrebarea: daca nu dureaza mult marinatul, de ce sa te mai obosesti? Adevarul este ca in maxim 30 de minute, procesul de marinare se poate incheia, si poate fi suprapus cu pregatirea mesei si a salatei. Adaugand si alte condimente la prepararea unui delicios sprot marinat, vei obtine gusturi si arome cu adevarat speciale.

Un peste intreg poate avea nevoie de o perioada mai lunga de timp pentru o marinare completa, in timp ce fileul trebuie marinat intr-un amestec mai diluat si pentru o perioada mai mica de timp.

De interes:  5 motive pentru a vă cumpăra un MacBook Air

Nu folosi recipiente metalice pentru prepararea de sprot marinat, deoarece amestecul acid poate reactiona cu metalul. Poti prepara sprot marinat intr-o punga de plastic cu fermoar (zip lock). Dupa ce ai adaugat pestele si marinata, strange cat mai bine punga, astfel incat sa ramana cat mai putina aer inauntru, iar apoi sigileaz-o. Din cand in cand poti intoarce punga pe toate partile, pentru ca marinata sa fie uniform distribuita. Pastreaza punga la frigider pe toata durata procesului de marinat.

Sosul pentru marinat este un amestec acid sarat, in care alimentele sunt inmuiate pentru a-si imbogati aroma sau pentru a se fragezi. Scopul prepararii de sprot marinat este acelasi, obtinerea unui produs gustos, cu o savoare aparte. Marinatele constau de obicei dintr-un ingredient acid, cum este otetul, sucul de lamaie sau vinul, la care se adauga ulei si diverse ierburi si condimente. Unele marinate, cum sunt cele din carne rosie, nu includ intotdeauna ulei, deoarece carnea contine in general destula grasime. In schimb, pentru sprot marinat, este nevoie sa adaugi putin ulei, care va adauga o senzatie cremoasa produsului final.

De interes:  Cum sa gasesti cel mai bun site de dating

O marinata trebuie sa aiba o consistenta destul de lichida pentru a putea patrunde in carne. Cu atat mai mult, atunci cand prepari sprot marinat trebuie sa obtii un lichid destul de subtire, deoarece acesta trebuie sa patrunda sub pielita specifica pestilor. Regula generala spune ca procentul ideal este de o parte carne/peett si o jumatate parte marinata. Daca vei folosi mai multa marinata nu este insa nicio problema.

O marinata care contine alcool, ulei si condimente, nu trebuie folosita prea mult timp, deoarece carnea va fi gatita chimic sau va fi afectata din punct de vedere al gustului si aspectului. Pentru a obtine sprot marinat trebuie sa ai in vedere faptul ca ai de a face cu o carne alba, moale, care este gata in maxim 30 de minute.

Pentru obtinerea de sprot marinat nu este recomandat sucul citric, deoarece poate schimba culoarea si textura, in doar cateva minute. Pentru marinarea carnurilor mai tari, se recomanda un proces de maxim doua ore sau chiar mai putin, atunci cand este vorba despre marinate acide.

De interes:  8 tipuri de rupturi de menisc și ce trebuie să știi despre ele

Marinatele care nu contin sare, acid sau alcool, pot fi pastrate peste noapte sau chiar cateva zile.

Indiferent daca este vorba despre sprot marinat sau alt preparat, procesul trebuie sa aiba intotdeauna loc in frigider. Nu marina niciodata la temperatura camerei sau in aer liber, deoarece bacteriile se pot inmulti rapid pe carnea cruda, atunci cand temperatura nu este foarte rece.

Pentru mai multe retete pentru preparate din peste, inclusiv scrumbie afumata, te asteptam pe www.deltaica.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.