programul prima masina

Programul Prima Masina garanteaza creditul bancar pentru achizitia de autoturisme noi in speranta de a stimula innoirea parcului auto din Romania. Cu toate acestea de la inceputul anului si pana in momentul actual o combinatie intre birocratia ineficienta, procesul lent de aprobare si concurenta din partea bancilor a facut ca programul sa aiba un inceput de loc impresionant, cu doar 70 de masini cumparate prin aceasta metoda pana in prezent.

Bancile comerciale profita de neajunsurile programului

Unele dintre bancile comerciale inscrise deja in Programul Prima Masina colaboreaza cu statul pe de o parte si isi creeaza, in acelasi timp, propria strategie de a valorifica neajunsurile programului guvernamental. In principal, bancile profita de durata lunga de solutionare a dosarelor pentru a oferi credite ca alternativa cu dobanda mai mare dar durata de solutionare de 2-3 zile fata de cateva saptamani cat dureaza verificarile facute de Fondul de Garantare.

Dealearii declara ca startul prost al programului nu are de a face cu masinile care se incadreaza in suma oferita, multe dintre acestea fiind destul de atractive ca prima masina, ci cu durata si birocratia. In lista completa cu masini care pot fi achizitionate prin programul Prima Masina disponibila pe Odat.ro se afla si masini care s-au comportat destul de bine in vanzari chiar inainte de demararea programului.

De interes:  De ce planeta noastra consuma din ce in ce mai mult gaz

Pentru ca programul Guvernamental sa poata supravietuii concurentei dealerii sunt de parere ca este nevoie de o solutie pentru a reduce birocratia, o scadere a perioadei de asteptare si o crestere a perioadei de rambursare.

Reinnoirea parcului auto din Romania este o problema care se discuta de cativa ani in mod special dupa perioada de criza financiara in care vanzarile de masini noi au scazut ingrijorator insa in acelasi timp romanii sunt in continuare reticenti in ceea ce priveste accesarea creditelor, in mod special datorita dobanzilor mari.

In raspuns la aceste probleme Ministerul Economiei analizeaza o serie de propuneri de stimulare a programului, iar Fondul de Garantare a declarat ca exista intentia de a invita finantatorii parteneri la o discutie despre evolutia viitoare.

Reprezentantii Fondului de Garantare considera ca o discutie despre program cu bancile este necesara insa se declara in continuare optimisti in ciuda startului lent al programului, motivand ca nu se poate ajunge la o concluzie in legatura cu succesul acestuia dupa doar cateva luni de la lansare.

De interes:  În 2020 vom cheltui mai puțini bani pe vacanțe. Cum și-au planificat românii excursiile pentru anul acesta

Programul Prima Casa este luat drept model pentru cresterea spectaculoasa de 40% in anul 2015 fata de 2014, reprezentantii Fondului de Garantare fiind convinsi ca Programul Prima Masina va fin unul de succes, pe termen lung. Cu toate acestea, Fondul se declara deschis la sugestii de imbunatatire pentru crestere a impactului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.